Platform over beton en staal in de bouw
BIM Award voor groots en uitdagend samenwerkingsproject Stadsbader

BIM Award voor groots en uitdagend samenwerkingsproject Stadsbader

Op maandag 17 oktober 2022 werd de Construsoft BIM Award aan Stadsbader uitgereikt voor hun project ‘GSK Wavre’. Dit project scoorde hoge ogen bij de jury, mede dankzij de eigen ontwikkelde planningstool, het gebruik van verschillende materialen en de samenwerking met vele partijen, wat zorgde voor maar liefst 40 IFC-modellen. Jeroen Dewever, Projectingenieur bij Stadsbader, nam de Award in ontvangst. Hij heeft zich binnen het project onder meer beziggehouden met het opbouwen van het 3D-model in Tekla Structures en de communicatie met de verschillende onderaannemers.

Een compleet project voor de BIM Awards

Het winnende project ‘GSK Wavre’ is een aansluiting op een bestaand gebouw, waarin kantoren en de productie van GSK komt. Dewever vertelt: “We sluiten aan op een bestaand gebouw, waarbij we bouwen langs een bestaande kelder en over een bestaande tunnel, met maar liefst vijf verdiepingen in uitkraging. Op een bepaald punt hebben we zelfs een dubbele uitkraging over zowel de kelder als de tunnel.” Waarom ze dit project hebben ingestuurd voor de Construsoft BIM Awards, is volgens Dewever heel vanzelfsprekend: “De verscheidenheid aan materialen, het aantal projectpartners en de complexiteit zorgden dat dit het meest complete project voor ons was om in te sturen voor de BIM Awards.” En met succes!

De grootste uitdaging: de complexiteit van het gebouw

Tijdens het project liep Dewever met zijn team tegen diverse uitdagingen aan: “De opdracht was een wind- en waterdicht bouwwerk afleveren, wat we hebben gedaan middels het concept Design & Build. Hierbij hebben we niet alledaagse oplossingen bedacht voor technische problemen”, legt Dewever uit. “Het was niet gewenst om de kolommen in het gevelvlak te hebben, daarom is er gekozen voor een uitkragende betonstructuur. Deze betonverdiepingen werden afgewisseld met staalverdiepingen, die zijn opgehangen aan de betonstructuur van de verdieping erboven.” Een andere uitdaging was de complexiteit van het gebouw. Dewever vertelt: “Zo hadden we in het project houten gekromde dakliggers, waarop redelijk wat staal- en betonverbindingen op aangesloten moesten worden.” Vanwege de complexiteit werd gekozen voor een BIM-aanpak. Zo konden bestaande structuren rondom het gebouw in het Tekla Structures-model worden verwerkt en ook alle ter plaatse gestorte structuren in 3D ingetekend.

Optimaal gebruik van BIM-software

Tijdens het project is onder andere de BIM-software Tekla Structures ingezet, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de diverse mogelijkheden. “Het grote voordeel van Tekla Structures is dat er veel informatie gehaald kan worden uit het model om de productie aan te sturen, zoals het uitzetten van de bekisting en het knippen en plooien van de wapeningstaven”, legt Dewever uit.

Naast Tekla Structures is ook Trimble Connect gebruikt. Dewever: “Dit platform heeft een enorme gebruiksvriendelijkheid, waardoor modellen gemakkelijk kunnen worden gevisualiseerd op de bouwplaats en kantoor. Onze eigen ontwikkelde planningstool laten we samenwerken met Trimble Connect om elementen een kleur toe te kennen met een status, zodat direct zichtbaar is hoe de planning in elkaar zit. Dit kan op elk moment geüpdatet en opgevraagd worden”, voegt Dewever toe. “Dit zorgt ervoor dat iedereen die betrokken is, op ieder moment, van elk prefab element kan zien wat de status is. Dit resulteerde in een goede onderlinge afstemming én een geslaagd project.”

Over de Construsoft BIM Awards
Tijdens de Construsoft BIM Awards worden elk jaar de mooiste BIM-projecten ingezonden. Tekla Structures-gebruikers uit verschillende landen in Europa kunnen in zeven categorieën één of meerdere modellen inzenden, waarbij zij zelf de tekst en afbeeldingen bepalen. De projecten zijn dus echt het verhaal van de inzender. Vervolgens stemt het publiek per categorie op een favoriet project en een jury buigt zich over het gebruik van BIM. Zo worden de uiteindelijke winnaars bepaald.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details