Platform over beton en staal in de bouw
BIM Best Practice voor de prefab industrie

BIM Best Practice voor de prefab industrie

Het wereldwijd toenemende belang van BIM in de bouwsector vraagt om nieuwe processen, technologieën en organisatieconcepten van alle deelnemende bedrijven. Ook de prefab sector, die een aanzienlijk en groeiend deel van de wereldwijde bouwactiviteiten voor zijn rekening neemt, kan aanzienlijk profiteren van de invoering van BIM.

Uitgangspunt voor de prefab planning is het architectuurmodel dat idealiter al als IFC-model beschikbaar is. In de praktijk zijn echter op dit moment nog vaak alleen 2D-plannen beschikbaar. Met de ‘Sales Manager’ stelt Precast Software Engineering een 3D-modelleertool ter beschikking waarmee ook medewerk(st)ers zonder CAD-kennis in staat zijn om een offerte voor 3D-prefab modellen te maken, voor het bepalen van hoeveelheden en massa’s. Daarnaast visualiseert de ‘Sales Manager’ de omvang van het aanbod. Deze informatie kan gestandaardiseerd naar ERP-systemen voor prijs- en projectberekening worden overgedragen. De klant krijgt dus niet alleen een begrijpelijke berekening en prestatiebeschrijving, maar ook een 3D-model van zijn prefab leverancier. Dit 3D-model kan via de IFC-interface naar een BIM-database worden overgebracht.

Optimalisatie langs de gehele waardeketen

Na gunning van de opdracht wordt een gedetailleerd technisch plan opgemaakt met behulp van PLANBAR van Precast Software Engineering. Dit uiterst efficiënte werktuig voor het modelleren van alle soorten prefab elementen kan op basis van IFC-architectuurmodellen, geïmporteerde 2D-tekeningen of op het model met de ‘Sales Manager’ worden opgebouwd en in alle technische details worden geconcretiseerd. Bovendien kan via de IFC-interface modellen de technische inrichting van gebouwen (TGA) worden geladen, zodat de prefab modellering al automatisch rekening houdt met de eisen met betrekking tot openingen, collisies, enzovoorts. Het 3D-prefab model wordt doorlopend gesynchroniseerd met de 2D-plannen (met name de productieplannen) zodat er altijd een consistent totaalmodel beschikbaar is, zowel in 3D als in 2D. Deze unieke synchronisatie tussen 3D-model en 2D-plannen in PLANBAR biedt de ideale mogelijkheid voor optimalisatie langs de gehele waardeketen.

Het prefabricagemodel dient als uitgangspunt voor de creatie van productie- en facturatiegegevens en kan door middel van IFC-export ter beschikking worden gesteld aan andere BIM-modellen. Interne collisiecontroles, testmogelijkheden voor produceerbaarheid en informatie over de omvang van het project kunnen direct in PLANBAR worden gebruikt. Op deze manier kan elk bedrijf er zeker van zijn dat de geprefabriceerde elementen niet alleen voldoen aan de architecturale, technische en statische eisen, maar dat ze ook geproduceerd kunnen worden in de productiefaciliteiten volgens de technische voorwaarden en correct gefactureerd kunnen worden volgens de commerciële overeenkomsten.

Versnelling en verbetering van het constructieproces

Op het gebied van modellering van structurele prefab elementen, staat met de BIM-booster een technologie ter beschikking om het werk aan complexe, constructieve prefab elementen aanzienlijk te vereenvoudigen. De BIM-booster maakt parallelle planning van complexe constructieve elementen mogelijk. Met behulp van automatisch verwijzende detailtekeningen kunnen modeldetails (bijvoorbeeld ingebouwde instortvoorzieningen en wapening) gelijktijdig worden overgedragen naar alle identieke of vergelijkbare prefab elementen. Dit versnelt en verbetert het constructieproces aanzienlijk.  “Met behulp van PLANBAR maken wij efficiënt overzichtstekeningen en elementontwerpen en genereren wij foutvrije gegevens voor de productie. Door de IFC-export kunnen wij onze klanten op het gebied van BIM voortreffelijk bedienen”, aldus Raimond Lotz, Head of Engineering/Projectleider bij SPAANSEN BOUWSYSTEMEN B.V., Nederland.

Efficiënt gegevens uitwisselen

TIM (Technical Information & Integration Manager) speelt een doorslaggevende rol in de gegevensuitwisseling tussen ERP-, CAD- en productiesystemen. TIM neemt de planning van de geprefabriceerde elementen over van PLANBAR of via de Unitechnik-interface van andere CAD-programma’s en toont deze in een 3D-model. Daardoor hebben ook niet-CAD-gebruikers de mogelijkheid om volledige informatie over het BIM-prefabricagemodel op te vragen. Daarnaast ondersteunt deze 3D-informatie medewerk(st)ers in het projectmanagement, de werkvoorbereiding en in de planningsafdeling. Door het geïntegreerde statusmanagement kan de plannings-, productie-, leverings- of facturatiestatus eenvoudig worden weergegeven en op een begrijpelijke manier worden gewijzigd. De weergave in kleuren in het 3D-model helpt bij de analyse. Het statusmanagement kan ook door externe systemen (bijvoorbeeld ERP of productie) worden aangestuurd en is daardoor in staat om de gehele procesketen van een prefab element voor te stellen, van ontwerp tot aan montage.

Om de kwaliteit te verhogen in de productie of levering en om de processen te optimaliseren, kan ook de productie- en leveringsvolgorde worden gesimuleerd. TIM ondersteunt belangrijke BIM-processen als de vrijgave van plannen, automatische bijwerking van hoeveelheden en afmetingen voor het materiaalbeheer in ERP, controle op de produceerbaarheid en factureerbaarheid volgens configureerbare regels of optimalisatie van de wapeningsproductie. TIM draagt zo op een doorslaggevende manier bij tot de consistente, visuele vormgeving van de interne processen, voorkomt fouten en verkort doorlooptijden.

TIM stuurt ook informatie van ERP door naar PLANBAR zodat de stamgegevens van het project niet meermaals moeten worden ingevoerd en de factuurhoeveelheden correct en begrijpelijk worden berekend volgens de overeengekomen factureringsregels. “Voor ons wordt TIM het integratieplatform tussen ERP, CAD en productie, wat ervoor zorgt dat de produceerbaarheid en factureerbaarheid van de geprefabriceerde onderdelen foutloos kan worden uitgevoerd”, zegt Ing. Anton Glasmaier, Technisch afdelingshoofd geprefabriceerde onderdelen bij Mischek Systembau, Oostenrijk.

Het BIM-concept eindigt echter niet bij het prefab bedrijf. Een essentieel onderdeel van BIM is ook om deze 3D-modellen naar het bouwterrein te brengen. Via de smartphone en de tablet is met mTIM, de mobiele versie van TIM, ook altijd alle informatie beschikbaar en kan de voortgang van de bouw worden gedocumenteerd. Dit voorkomt constructiefouten en bespaart tijd en geld. “Met mTIM hebben we het montageproces aanzienlijk geoptimaliseerd. We beschikken nu op de bouwlocatie over precies die informatie die nodig is voor een bevattelijke en efficiënte voortgang voor de bouw”, legt Wolfgang Gigelleitner, hoofd CAD/CAM bij Franz Oberndorfer GmbH& Co KG, Oostenrijk, uit.    

Tekst en beeld | Precast Software Engineering

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details