Platform over beton en staal in de bouw
Biologisch schuimmiddel is bezig aan een opmars

Biologisch schuimmiddel is bezig aan een opmars

Al meer dan twintig jaar is Bouwservice Ravenstein actief in de cementimport. Op ‘expeditie’ in Italië stuitte eigenaar Herwie Cornelissen op een uniek schuimmiddel om schuimbeton te produceren. In tegenstelling tot de conventionele schuimmiddelen betreft het een 100% biologische ‘shampoo’. Dat biedt volgens Cornelissen tal van voordelen en een bredere inzetbaarheid van schuimbeton. “Gezien de prijs-kwaliteitverhouding is het een kwestie van tijd dat Nederland volledig overgaat op dit duurzame schuimmiddel.”

Bouwservice Ravenstein is leverancier van een toeslagmateriaal (poeder) dat het schuimbeton waterbestendig maakt.

 

In Nederland wordt door een handvol bedrijven jaarlijks aardig wat kubieke meters schuimbeton geproduceerd, stelt Cornelissen vast. “Schuimbeton is in feite een mengsel van cement en water waaraan een schuimmiddel wordt toegevoegd. Normaal gesproken is dit schuimmiddel een olieachtig product of een product op proteïnebasis (dierlijk afval, stierenbloed). Het product dat wij vermarkten echter, is 100% biologisch. Het is het enige biologische schuimmiddel ter wereld.” Bouwservice Ravenstein ziet tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden met dit unieke product, al dan niet in combinatie met andere toevoegingen.

Basaltvezel in schuimbeton

Om plastische krimp te verminderen, wordt schuimbeton tot op heden gewapend met polypropyleenvezels oftewel plastics, legt Cornelissen uit. “Wij hebben een test laten uitvoeren met een wapening van basaltvezels, in combinatie met ons biologische schuimmiddel. Het resultaat is verbluffend. Ten eerste is een basaltvezel (gesmolten steen) anderhalve keer sterker qua trekkracht dan staal. Anderzijds zorgt deze combinatie ervoor dat het schuimbeton mét biologisch schuimmiddel en basaltvezel voor 100% gerecycled kan worden, zonder dat er microplastics achterblijven, zoals met de polypropyleenvezel het geval is. Resultaat is bovendien een veel betere CO2-footprint. We zijn van mening dat een grote toekomst is weggelegd voor deze combinatie.”

In Nederland wordt door een handvol bedrijven jaarlijks aardig wat kubieke meters schuimbeton geproduceerd.

 

Waterbestendig

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Bouwservice Ravenstein nóg een primeur. Cornelissen: “We zijn leverancier van een toeslagmateriaal (poeder) dat het schuimbeton waterbestendig maakt. Daarmee worden de mogelijkheden voor het toepassen van schuimbeton nog groter. Denk aan een toepassing zoals een evenwichtsfundering, als alternatief voor heipalen of onder fietspaden en wegen op dijken. Zeker in het Westland biedt het volop kansen. Door veen af te graven met een soortelijk gewicht van 1.200 kg/m³ en dit te vervangen door schuimbeton met een soortelijk gewicht van slechts 500 kg/m³ kun je een vergelijkbare hoeveelheid terugbrengen en belasten met bijvoorbeeld een bouwwerk, tot aan het oorspronkelijke gewicht. Een win-win. Tot voor kort kon echter niemand de waterbestendigheid garanderen. Met dit unieke toeslagmateriaal kan dat nu dus wel.”

Ook voor het (na-)isoleren is biologisch schuimbeton in de vorm van minerale isolatie volgens Cornelissen een beter en milieugunstiger alternatief voor de gebruikelijke korrels waarin wederom micro-plastics voorkomen. “Schuimbeton is lichter, heeft een goede isolerende werking en is beter recyclebaar. In combinatie met hoogovencement is het een gelopen race op vele fronten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details