Platform over beton en staal in de bouw
BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 is gestart

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 is gestart

De 14e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – gaat vanaf vandaag (22 januari) van start. Architecten en hun opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw, opgeleverd in 2018,  op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden. De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige vakjury met Jort Kelder als juryvoorzitter. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De uitreiking vindt plaats op 17 mei 2019.

Niet de mooiste, maar beste gebouwen
Jort Kelder vindt het waardevol voor de discussie over architectuur dat gebouwen niet alleen worden beoordeeld op schoonheid maar ook op hun meerwaarde met betrekking tot sociale cohesie en leefbaarheid. “Ik verheug mij zeer op het komende jureringsavontuur in de vaderlandse architectuur. Hoewel een leek heb ik altijd interesse in de bouwkunst gehad. Niet alleen vanwege de mooie en goede gebouwen, vooral ook vanwege de slechte en lelijke creaties die nog generaties het oog bezoedelen.”

Nieuw: jury let ook op toegankelijkheid
De jury zal (voortaan) ook kijken naar toegankelijkheid: gebouwen waar zowel mensen zonder als met een beperking niet alleen barrièrevrij kunnen binnenkomen, maar waar de gebruiker, bewoner en bezoeker al die activiteiten kan doen waarvoor het gebouw is ontworpen. BNA-directeur Fred Schoorl: “Dit gaat dus verder dan rolstoelvriendelijkheid, een toegankelijk gebouw houdt nadrukkelijk ook rekening met behoeften van bijvoorbeeld minder mobiele senioren en slechtzienden die een steeds groter aandeel in onze bevolking vormen. Kortom: toegankelijkheid draagt bij aan een inclusieve samenleving, hoogste tijd dus om het als criterium toe te voegen aan deze verkiezing.”

Meerwaarde voor mens en maatschappij
Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was Het Gelders Huis (Team V Architecten) het Beste Gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar het Eindhovense wooncomplex Space-S, ontworpen door Inbo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details