00:50
20-03-2015

Boom | One World Project | 200.000 boodschappen in brug gelaserd

De wandelbrug in het One World Project van Arne Quinze draagt ruim 200.000 boodschappen uit alle uithoeken van de wereld. De teksten, tekeningen, logo’s en cartoons staan dankzij lasertechnologie in het Okan-hout van de brug vereeuwigd.

Asuvorm uit Kontich laserde alle boodschappen in het hout. Daarvoor gebruikte het bedrijf de beproefde technologie van lasercutting. “Zes maanden hebben we er aan gewerkt”, legt Umberto Righetti van Asuvorm uit. “We hebben het productieproces hiertoe aangepast. Drie machines hebben we helemaal uitgekleed, waardoor we enkel nog de lasers overhielden. Die hebben we in een nieuwe, zelfgemaakte machine ondergebracht. Die nieuwe machine kreeg een automatisch houttoevoersysteem en werd aangesloten op een computer, zodat we alle opdrachten in een geautomatiseerde omgeving konden afwerken.”
Asuvorm heeft uiteindelijk 18.000 lopende meter houten balken gegraveerd. “Een uitzonderlijke opdracht”, omschrijft Righetti de vraag van Arne Quinze. “Voor lasercutting op papier krijgen we ook vaak grote opdrachten, maar dit vergde toch een andere aanpak.”

Asuvorm is sinds de jaren vijftig actief in de grafische sector. Eerst enkel met stansvormen. Twaalf jaar geleden kwam daar ook lasersnijden en -graveren bij. Vandaag vormt dit de belangrijkste omzetlijn. Dankzij de laser kan het bedrijf fijner werk afleveren en boodschappen halen uit of graveren in talrijke grondstoffen, waaronder papier, leder, steen, acryl en dus ook hout. “Hout is duidelijk aan een opmars bezig”, geeft Righetti nog mee. “Zo maken we houten verpakkingen voor whiskyflessen en krijgen we vaak de vraag om een welkomstboodschap in een houten vloer te lasercutten.”

Tekst: Bram Souffreau Foto’s: Studio Arne Quinze

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners