01:31
20-03-2015

Boom | One World Project | Kunstbrug roept op tot verbroedering

Hoe hoger het cultuurbesef van de bevolking, hoe hoger de beschaving. Dat zegt kunstenaar Arne Quinze. Hij ontwierp, naar aanleiding van het tienjarig bestaan van dancefestival Tomorrowland, op recreatiedomein De Schorre in Boom (provincie Antwerpen) een bijzondere kunstbrug, met een 30 meter hoge sculptuur uit staal en glas.

De wandelbrug is ontstaan uit een samenwerking tussen het team van kunstenaar Arne Quinze, de provincie Antwerpen en de organisatie van het festival Tomorrowland. “De festivalorganisatie wilde het tienjarig bestaan vieren met een ‘cadeau’ voor de maatschappij”, legt Arne Quinze uit. “Ze wilden de buurt beter maken en de noord- en zuidas van het domein permanent met elkaar verbinden.” Quinze tracht met zijn spraakmakende creaties mensen op straat weer samen te brengen. “Door alle sociale media vervaagt het persoonlijk contact; mensen kennen hun naaste buren soms niet meer. Met mijn werk probeer ik het alledaagse ritme te vertragen en het sociale contact binnen de bevolking te vergroten.”

Nike of Samotraché
De kunstbrug, genaamd One World by People of Tomorrow, fungeert als ontmoetingsplek voor de omgeving. Hij roept volgens Quinze op tot verbroedering en zal letterlijk een brug slaan tussen cultuur, natuur, muziek, kunst, de buurt en de wereld. “De eerste tekeningen werden een jaar of drie geleden al gemaakt”, vertelt hij. “De brug is opgetrokken uit staal en bekleed met tropisch hardhout. In het midden van de brug bevindt zich een 30 meter hoge sculptuur uit staal en glas. Het beeld is geïnspireerd op Nike of Samotraché, een Griekse godin die symbool staat voor de overwinning van de vrijheid. In het Louvre staat een sculptuur van deze godin. Op de 600 meter lange brug zijn bovendien 200.000 positieve boodschappen en tekeningen van mensen uit ruim honderd verschillende landen gegraveerd. Via een website kon men deze tekeningen of boodschappen digitaal aanleveren.”

Uit het lood
In totaal is bijna 700 ton staal verwerkt in de brug, waarvan ruim 100 ton in de sculptuur. Het was volgens Quinze technisch een behoorlijke uitdaging om het beeld te construeren. “Het beeld staat bijna 25 meter uit het lood. De voorbereiding heeft bijna twee jaar geduurd. Een leerzaam proces, waarbij alle mogelijke torsies op het beeld werden berekend. Het beeld is bovendien eerst op schaal nagebouwd. Al het staal is door ons, in samenwerking met atelier Melens & Dejardin, bewerkt. Van laseren en branden tot buigen en lassen van voornamelijk cortenstaal, in diktes variërend van 6 millimeter tot 4 centimeter. Ook zijn er glasplaten in het beeld verwerkt in oppervlaktes tot wel 2 m².” In tegenstelling tot de engineering is het bouwen van het kunstwerk op locatie in sneltreintempo uitgevoerd. In iets minder dan vijf maanden is de kunstbrug gerealiseerd. “We zijn er dag en nacht mee bezig geweest.” ’s Avonds wordt de brug mooi verlicht door LED-verlichting die is verwerkt in het glas.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Boom , kunstbrug , One World Project , project

beton en staalbouw partners