Platform over beton en staal in de bouw
Botanic Sanctuary Hotel & Wellness Antwerpen
Onderschoeiingswerken in de uitgediepte, gewelfde kelders.

Botanic Sanctuary Hotel & Wellness Antwerpen

Geavanceerde onderbouwwerken maken van lage gewelfde kelders een volwaardige extra verdieping

CVR in Beringen is als familiebedrijf al meer dan drie decennia gespecialiseerd in funderingstechnieken en beschoeiingen. Het bedrijf legde een boeiend traject af, waarbij het evolueerde van pionier tot trendsetter. Op haar palmares prijkt ook reeds een aantal spraakmakende innovaties, waaronder de introductie van secanspalenwanden van kleine diameter. Op korte tijd zijn deze zelfs uitgegroeid tot de norm in de sector.

Binnen- en buitenlandse klanten doen dagelijks een beroep op de inzet en expertise van CVR bij het realiseren van beschoeiingen voor bouwputten en diepfunderingen en bij het voorkomen of oplossen van verzakkingen. Het familiebedrijf werkt tevens andere specifieke opdrachten uit voor spoorwegbeheerders en industriële klanten.

Werken op verschillende niveaus.

Vijfsterrenwerk voor een vijfsterrenhotel

Onlangs onderging de historische site Elzenveld in Antwerpen een grondige renovatie met het oog op de herbestemming tot vijf-sterren-superior- en wellnesshotel ‘Botanic Sanctuary’. De site bestaat uit vijf gebouwen waaronder twee voormalige ziekenboegen, een kloostergebouw en een kapel, opgebouwd rond een centrale botanische binnentuin. De opbouw voltrok zich tussen de 13e en 15e eeuw, met een eerste restauratie in de 19e eeuw. Nagenoeg de hele site was onderkelderd. Het betrof hier echter gewelfde kelders met een zeer beperkte vrije hoogte. Deze moesten uitgediept worden tot een bruikbaar niveau om er onder meer keukens, dienstgangen, vergaderzalen en multifunctionele ruimtes in onder te kunnen brengen. CVR voerde hier alle onderbouwwerken uit in opdracht van hoofdaannemer Mourik nv, gespecialiseerd in bouw- en sloopwerken, milieutechniek, industriële reiniging en asbestverwijdering.

Omvang en uitdagingen

CVR is terecht trots op deze omvangrijke opdracht, die intussen is uitgegroeid tot een referentieproject. Er werd ruim twee jaar continu aan gewerkt met tot wel vijftien man op de bouwplaats. Jeroen Tijsen, hoofd studie- en ontwerpdienst en projectingenieur bij CVR: “We brachten hier maar liefst 700 m³ onderschoeiingsbeton aan. De meeste onderschoeiingswanden werden tevens waterdicht gemaakt om optimaal en comfortabel van de ruimten gebruik te kunnen maken. Bovendien plaatsen we stekkenbakken voor de verbinding van de onderschoeiing met de nieuwe vloerplaat. Verder plaatsten we hier ook grondankers, berlinerwanden, jet groutwanden en secanspalenwanden. Om dit alles te kunnen realiseren, moesten we bijna 2.500 m³ (ca. 32.000 kruiwagens) grond manueel uitgraven en eveneens manueel via transportbanden afvoeren. De uitdagingen waren zeker niet miniem: de beperkte werkruimte had een grote invloed op de logistiek. Het was immers niet eenvoudig om machines en materialen naar binnen te krijgen.”

Beperkte werkruimte, ook voor het uitgraven en afvoeren van de grond.

Correcte afspraken en flexibele aanpak

Stijn Vanherck, projectcoördinator bij CVR: “De complexiteit van onze opdracht werd nog versterkt door de grootte van de bouwplaats. Vaak waren hier tot wel 150 mensen gelijktijdig aan het werk. Om elkaar niet voor de voeten te lopen, waren goede afspraken en een duidelijke communicatie van cruciaal belang. Het was belangrijk om in gezamenlijk overleg te beslissen over wie wat zou doen, waar en wanneer. Dankzij een combinatie van diverse technieken én onze eigen flexibiliteit konden we kort op de bal spelen en wisten we probleemloos last minute wijzigingen aan de plannen en de functies op te vangen.”

Het resultaat mag er zijn: Botanic Sanctuary is een rustgevende en inspirerende plek geworden waar verleden en heden samenkomen in perfecte harmonie en borg staan voor een unieke beleving op bijzonder hoog niveau.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details