Brandveiligheid en constructiekracht in één product verenigd
01:29
02-11-2018

Brandveiligheid en constructiekracht in één product verenigd

Wanneer tijdens een project brandvertragende plaatmaterialen verwerkt moeten worden, is MDF op het eerste gezicht een logische oplossing. Het is echter een materiaal dat qua vochtbestendigheid, schroefvastheid en constructieve eigenschappen de nodige beperkingen kent. Met Spruce FireResist® van Metsä Wood is daarvan geen sprake. Deze vuren constructietriplexplaat vormt een slimme, efficiënte én duurzame oplossing wanneer brandveiligheid en een hoge constructieve kracht in één enkel product verenigd moeten worden. Uiteenlopende gebruikers in met name de bouw zweren dan ook bij dit CE-gecertificeerde plaatmateriaal met brandklasse B-s1, d0.

Brandveiligheid en constructiekracht in één product verenigdBrandvertragende dakelementen omwille van functionaliteit. (Beeld: DSM)

Metsä Wood, onderdeel van de wereldwijd opererende Finse Metsä Group, biedt een brede range hoogwaardige en duurzaam geproduceerde houtvariëteiten voor afnemers in de bouw, industrie en distributie. Spruce FireResist®, leverbaar in plaatdikten van 15 tot en met 30 millimeter, is er daar één van. Het is een vinding waarmee het in Apeldoorn gevestigde bedrijf vooral binnen de bouwsector stevig aan de weg timmert. “Metsä Wood Spruce FireResist is een vuren triplexplaat die is voorzien van een brandvertragende impregnering aan de oppervlakte”, legt sales manager Construction Industry Bas Meeuwissen uit. “Samen met de hoogwaardige constructieve eigenschappen ervan maakt het dit product tot een zeer veelzijdig en breed toepasbaar materiaal. Zeker als bekleding van stalen constructies. Maar ook voor wanden, plafonds, verdiepingsvloeren en zelfs compartimenteringswanden kies je met een Spruce FireResist-beplating voor een brandveilige, sterke en efficiënt te verwerken oplossing. Al dan niet in combinatie met het eveneens brandvertragende Kerto LVL, een hoogwaardig gelamineerd fineerhout voor zeer grote overspanningen. Een product dat leverbaar is als plaat of balk en op ontelbare manieren kan worden ingezet. Van dakelement tot vakwerk. Onze oplossingen bewijzen in tal van publieke omgevingen hun meerwaarde. Zoals op luchthaven Schiphol, een plek waar bijvoorbeeld Spruce FireResist veelvuldig wordt toegepast.”

Spruce Ply brandvertragend constructietriplex.

Conform de regels
Met het uit voorraad leverbare Spruce FireResist® komt Metsä Wood ten volle tegemoet aan de binnen de bouw geldende regels. “De eisen die conform de bouwregelgeving zijn geformuleerd, omvatten ook de brandveilige eigenschappen van materialen’, aldus Meeuwissen. “Vooral wat betreft de weerstand tegen en verspreiding van een brand. Een uit Spruce FireResist samengestelde beplating met gesloten onderlinge naden voldoet aan de Euroklasse B-s1, d0. Concreet betekent dit dat, wanneer er sprake is van brand, het vuur zich zeer traag verspreidt en de behandelde platen slechts een beperkte hoeveelheid rook produceren. Daarnaast is er geen gevaar voor vallende druppels. Dat alles maakt dit product tot een veiliger en sterker alternatief voor platen van MDF of gips. Bovendien is het een alleszins duurzaam materiaal. Ook op dat vlak dragen we ons steentje bij…”     

Tekst | Chris Elbers   Beeld | Metsä Wood/DSM
Uitgelichte afbeelding: 
Renovatie tramremise met Spruce brandvertragende bekleding.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Antea Group