Kramp Brandwerendheid
01:47
07-08-2017

Brandwerendheid in (cellen)beton gegoten

Wanneer je als bedrijf een zeer strenge leveringsverplichting aangaat met je afnemers, neem je op het gebied van brandveiligheid geen enkel risico. Kramp, leverancier van technische materialen, liet zijn nieuwe bedrijfshal daarom optrekken uit prefab betonkolommen en wanden van Hebel cellenbeton. Die garanderen 360 minuten brandwerendheid, waarmee ruimschoots aan de WDBDO-eis van 90 minuten wordt voldaan.

Het nieuwe bedrijfsgebouw, een combinatie van een hal (magazijn), voorbouw (expeditie) en tussenbouw (aansluiting met bestaande hallen), verrijst in het Overijsselse Varsseveld. Dat is de thuisbasis van Kramp, leverancier van technische materialen voor onder meer de landbouw en weg- en waterbouw. Wanneer het complex in gebruik wordt genomen, is de uitleveringscapaciteit van Kramp naar eigen zeggen ‘groter dan die van Bol.com’, volgens bedrijfsleider Hans Hoogenraad van aannemer Koopmans Bouwgroep, onderdeel van TBI.

Kramp Brandwerendheid2

55 ton beton
De bedrijfsleider vertelt dat de constructie van het nieuwe complex een bijzondere is. “Waar voor dit soort complexen doorgaans voor staalbouw wordt gekozen, is het gebouwskelet hier opgetrokken uit 39 prefab betonnen kolommen. Die zijn in de fabriek gegoten en wegen ieder zo’n 55 ton. In elke kolom zit een sponning waarin de Hebel-panelen van cellenbeton (hoogte 75 centimeter, dikte twintig centimeter) gestapeld worden.” Hoogenraad vertelt dat op deze manier aan drie zijden van het complex een twintig meter hoge brandwand wordt
opgetrokken, in een razend tempo. Dit betreft twee langswanden in de sponningen en een kopse wand die tegen de betonnen kolommen is gemonteerd.

Het plaatsen van de betonnen kolommen duurde circa twaalf dagen, waarbij vier tot vijf van deze giganten per dag rechtop werden gezet met een speciale kraan. Hoogenraad: “Vervolgens werden ze aan de funderingsconstructie verankerd met Peikko ankers. Zo konden we een betonnen skelet bouwen zonder schoorverbindingen.” Het plaatsen van de Hebel-panelen was daarna een fluitje van een cent en nam slechts drie weken in beslag. De lichte volumieke massa van cellenbeton geeft bovendien minimale druk op de onderconstructie.

In totaal is bijna 4.500 m2 wand geleverd. De bouw van het complex – niet de afwerking binnenin, die volgt – heeft nog geen zes maanden geduurd, van eind vorig jaar tot mei dit jaar. Voor een hal van vijftig bij tachtig meter die ruim twintig meter hoog is, is dat ‘snel’, volgens Hoogenraad. “In ieder geval sneller dan wat in vergelijkbare gevallen gebruikelijk is.” Bouwsnelheid, maar ook betrouwbaarheid en betaalbaarheid waren belangrijke redenen om in dit project voor (cellen)beton te kiezen. Bovendien leverde Xella niet alleen het cellenbeton, de fabrikant plaatste de wanden zelf in de sponningen. “Alsof een stenenfabrikant zelf de stenen komt metselen”, blikt Hoogenraad terug. “Wij hoefden alleen maar te kijken of alles goed ging, dat is als aannemer erg fijn natuurlijk.”

Kramp Brandwerendheid3

Uitgestrekte en kostbare voorraad
Het belangrijkste van de hele bouw is echter de standaard voor brandveiligheid (een WDBDO-eis van 90 minuten) voor het gebouw. Kramp heeft in het gebouw een uitgestrekte en kostbare voorraad liggen, waarbij de leverancier zijn klanten een strenge leveringsverplichting heeft toegezegd. Wat afnemers vóór 18.00 ’s avonds bestellen, moeten ze de volgende dag in huis hebben. Die belofte maakt bedrijfszekerheid voor Kramp tot topprioriteit. Hebel-cellenbeton van Xella is tot 360 minuten brandwerend, waarmee het ruimschoots aan de WDBDO-eis voldoet. Zo is de brandwerendheid van het gebouw, en daarmee het bedrijf, letterlijk en figuurlijk in (cellen)beton gegoten.

Beeld: Sjoerd de Jonge    Tekst: Procomm

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

BISOTON gerobotiseerd bekistenVERHEYEN BETON Mariakerke