De tijdelijke handelsvennootschap BESIX-Eiffage kreeg de opdracht om het nieuwe hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis te realiseren. Ze werkt daarvoor in een bouwteam met de ontwerper en opdrachtgever.

01:50
21-11-2019

brussel bnp paribas fortis | Futuristisch ogende gevel als technisch hoogstandje Iconisch hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis in hartje Brussel

In april 2012 maakte BNP Paribas Fortis zijn plannen bekend om een nieuw hoofdkantoor te bouwen aan de Warandeberg in hartje Brussel. Het huidige gebouw dateert uit 1971 en voldoet niet meer aan de moderne eisen voor bedrijfsgebouwen. Het nieuwe hoofdkantoor werd ontworpen door de architectenbureaus Baumschlager Eberle, Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers Architects. De tijdelijke handelsvennootschap BESIX-Eiffage staat als hoofdaannemer in voor de realisatie. De binnenstedelijke omgeving, logistiek, bijzondere gevel en planning zijn de grootste uitdagingen. De werken zijn midden 2017 gestart en in juni 2021 volgt de oplevering.

BNP Paribas Fortis investeert in een opvallend nieuwbouwkantoor aan de Warandeberg, vlakbij het Centraal Station in Brussel. De historische gebouwen aan de Koningstraat en het Warandepark blijven behouden, maar de twee verouderde zwarte torengebouwen aan de Ravensteinstraat maken plaats voor één gigantisch kantoorgebouw. “Het idee om elders te bouwen of om bestaande panden te renoveren, werd van bij de start van het project in 2012 afgevoerd. Renovatie zou een dure oplossing zijn en de beschikbare ruimte zou ook minder gemakkelijk te optimaliseren zijn. Een nieuwbouw op dezelfde locatie leek de enige juiste keuze”, legt Waldo Vanhentenrijk, Operations Manager bij Besix, uit. “Vanaf de start van het project werken we met de bouwheer, ontwerper en onze partner Eiffage nauw samen in een bouwteamformule om dit iconisch gebouw voor de bank en verzekeraar te realiseren. Het nieuwe kantoor met vijf ondergrondse en zeven bovengrondse verdiepingen heeft een oppervlakte van 100.000 m² en zal een capaciteit van ongeveer 4.500 werkplaatsen hebben, ruim 70% meer dan vandaag.”

De hoogte van het gebouw wordt bepaald door de omliggende bebouwing. Dit gebouw ligt immers in hartje Brussel, volledig ingesloten door straten.

 

Een duurzaam gebouw met een futuristische gevel

De uitstraling van het gebouw wordt bepaald door een futuristisch ogende gevel, die bestaat uit een rasterwerk van verticale kolommen vervaardigd uit wit geprefabriceerd beton. Dit betonnen ‘skelet’ vormt de buitengevel van het gebouw en is een zelfdragende structuur, waarachter zich een glazen gevel bevindt. De toevoeging van groene mineralen uit een Noorse steengroeve geeft een extra dimensie aan de gevel en verwijst op een subtiele manier naar de merkidentiteit van BNP Paribas Fortis. “We kozen voor hoogwaardige materialen en de nieuwste technologieën om een gebouw te creëren dat de medewerkers een verhoogd comfort garandeert en voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van milieuprestaties en energie-efficiëntie”, licht Vanhentenrijk toe. “Het nieuwe kantoor krijgt een gigantisch groendak als was het een verlenging van het Warandepark en binnenin komen ook drie groene patio’s. Verder wordt gekozen voor zonnepanelen op het dak en seizoensopslag van thermische energie (STES). We zorgen ervoor dat deze nieuwbouw de certificaten BREEAM ‘Excellent’ en ‘Passive House’ haalt.”

Perfect passend in de omgeving

Het resultaat is een duurzaam gebouw met grote flexibiliteit op het vlak van binneninrichting, dat door zijn ligging vlakbij het spoorwegstation, de metro en de bus ook toelaat om de mobiliteit van de medewerkers optimaal te organiseren. “De integratie in de bestaande stedelijke structuur, rekening houdend met de aanpalende bebouwing, was één van de belangrijkste uitdagingen bij het ontwerp en onder meer bepalend voor de hoogte van het gebouw”, sluit Vanhentenrijk af. “Door die specifieke ligging, volledig ingesloten door straten, moeten we ook veel aandacht besteden aan omgevingsmanagement. Het gebrek aan lokale opslagruimte vereist een just-in-time levering op de werf.”    

Tekst: Johan Debaere
Beeld: Besix

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever: 

BNP Paribas Forits

Architect: 

Baumschlager eberle, 

Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers

Aannemer: 

THV BESIX-Eiffage