Platform over beton en staal in de bouw
brussel bnp paribas fortis | Nieuw hoofdkantoor BNP Parisbas Fortis Bank: Intense samenwerking leidt tot optimale oplossing

brussel bnp paribas fortis | Nieuw hoofdkantoor BNP Parisbas Fortis Bank: Intense samenwerking leidt tot optimale oplossing

Het is november 2016 als de aankondiging valt: één van de grootste en meest emblematische projecten in Brussel wordt toegekend aan PLAKA. Het betreft de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van BNP Parisbas Fortis Bank in het centrum van de stad.

Eenmaal in bezit van het technische dossier, werken het salesteam en de engineeringsafdeling van PLAKA in een recordtempo aan een realiseerbare technische oplossing, om de thermische onderbrekingen tussen de kolommen en vloeren te kunnen verwezenlijken. De te transfereren belasting is relatief hoog: we spreken van 500 kN (50 ton) door een thermische breker. In totaal gaat het om het bieden van ongeveer 1.050 thermische onderbrekingen voor het hele gebouw.

In tegenstelling tot het gewoonlijke gebruik is het nieuwe hoofdkantoor van BNP Parisbas Fortis Bank een gebouw waar de ondersteunende structuur zich aan de buitenkant van het gebouw bevindt. Dit wordt een exoskelet genoemd. Elke kolom is een sectiekolom van 700/400 mm, gemaakt van wit architectonisch beton, waarvan er één op twee de binnenplaten draagt.

 

Na uitgebreid onderzoek en een actieve samenwerking tussen het ontwerpbureau van de aannemer en PLAKA (Verkoop, Workshop en Studiebureau), wordt een thermische onderbreking ontwikkeld die niet alleen een aanzienlijke verticale belasting kan opvangen, maar ook horizontale belastingen zonder problemen aankan. Conform de thermische eisen zijn de onderbrekingen tevens brandwerend uitgevoerd en voorzien van een EPDM-afdichtingsstrip, voor de verbinding met de andere afdichtingen van het gebouw. Om aan de vereiste brandveiligheid te voldoen, is bovendien een volledige opvulling van de thermische onderbreking met minerale wol essentieel. Daarom wordt een omkasting met een paneel van minerale wol gerealiseerd. Ook wordt een ruimte in het midden leeg gelaten, waardoor de roestvrijstalen frames gemakkelijk kunnen worden doorgelaten. Zodra de thermische onderbreking volledig is geassembleerd, wordt het centrale deel door een gespecialiseerd bedrijf opgevuld met minerale wol. Het is pas begin 2018 als, na de realisatie van verschillende studies en prototypes, de eerste definitieve stukken worden geboren. 

Dit project kon niet succesvol zijn zonder de intense samenwerking tussen het ontwerpbureau van de klant en PLAKA. Laatstgenoemde bedankt de klant dan ook voor zijn geduld en voor alle energie die in het project is gestoken, om samen tot het gewenste resultaat te komen.

Gezien de locatie van het gebouw, in het stadscentrum en langs een weg, vereist het controlebureau dat belast is met het project speciale onvoorziene beperkingen. Aangezien de onderbreking deel uitmaakt van de dragende structuur van het gebouw, is bovendien speciale aandacht vereist voor de brandwerendheid.

 

Over PLAKA

PLAKA Belgium richt zich op een snelle, betrouwbare  en efficiënte levering van een totaal vernieuwd productenpakket voor de woning- en utiliteitsbouw, prefab betonindustrie, infrastructurele werken en geluidbeheersing.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details