Platform over beton en staal in de bouw
‘Certificeren is belangrijk in beton- en staalbouw’

‘Certificeren is belangrijk in beton- en staalbouw’

Voor veel bedrijven in de beton- en staalbouw wordt certificering steeds belangrijker. Opdrachtgevers zijn tegenwoordig veeleisend als het gaat om het selecteren van producten en toeleveranciers. Zij geven de voorkeur aan organisaties die gecertificeerd zijn en aan producten met een CE-markering. Daarnaast is een aantal certificeringen wettelijk verplicht.

De beton- en staalbouwsector kan niet zonder certificeringsinstanties. Ondernemingen die zich willen certificeren kunnen terecht bij Kiwa. Wereldwijd behoort Kiwa tot de top 20 bedrijven die actief zijn in testen, inspecteren en certificeren. Het bedrijf voert binnen ondernemingen onafhankelijke tests uit van producten, diensten, processen, managementsystemen en personen. Aan de hand van een audit beoordeelt een auditor of het betreffende bedrijf voldoet aan de gestelde richtlijnen, die betrekking kunnen hebben op kwaliteit en naleving van voorschriften en bepalingen. Waar gewenst kan de auditor uitleg geven over installaties, onderhoud en beheer van bedrijfsmiddelen. “Het gaat erom dat wij continu verbeteringen kunnen waarnemen. Wij zijn niet voor niets ‘partner for progress’”, zegt Piet Poortman, schema manager bij Kiwa. “Wij helpen een bedrijf zich verder te ontwikkelen.”

ISO 45001

Op 12 maart 2018 is de beoordelingsrichtlijn NEN-EN-ISO 45001 van kracht geworden. Hierin worden de eisen beschreven waaraan het nieuwe managementsysteem op het gebied van gezond en veilig werken moet voldoen. Poortman: “Deze nieuwe norm vervangt het Arbomanagementsysteem BS OHSAS 18001. In feite geldt de internationale ISO 45001-norm voor elke bedrijfstak. Ondanks dat deze niet wettelijk verplicht is, vragen opdrachtgevers in de bouw en infrasector als wegenbouwers en staal- en betonbedrijven er vaak wel naar. Bijvoorbeeld stof, lawaai, fysieke belasting, lasrook en psychosociale arbeidsbelasting kunnen in deze sector de gezondheid en veiligheid negatief beïnvloeden, en dat moet voorkomen worden.’’

Om te kunnen certificeren worden audits gehouden door uit de branche afkomstige Kiwa-auditoren. Zij kijken dieper binnen een organisatie. Poortman geeft een voorbeeld van de rol die het management hierin speelt: “Het is belangrijk naar veiligheidsmiddelen als een helm of oordoppen te kijken. Maar nog belangrijker is de bron. Bijvoorbeeld een machine in een bedrijfshal die teveel lawaai maakt. Om mensen niet aan extreem geluid bloot te stellen, moet het management een Plan van Aanpak hebben om lawaai te reduceren. Pas als dat niet kan, zijn beschermingsmiddelen als oordoppen aan de orde.”

Geïntegreerde audits

Kiwa biedt naast enkelvoudige ook geïntegreerde audits aan, bijvoorbeeld ISO 45001 gecombineerd met NEN-EN-ISO 9001 (kwaliteit). ISO 45001 laat zich makkelijk integreren met ISO 9001, omdat beide dezelfde high level structure (basisstructuur of vast format) hebben. Hierdoor kan een audit efficiënt uitgevoerd worden.

ISO 9001 en NEN EN-1090 samen certificeren

“Eén van de belangrijkste onderdelen van een geharmoniseerde norm is de Factory Production Control (FPC) (fabrieksproductiebeheersing)”, zegt Chris Fehres, Kiwa-auditor voor de staalsector. “Daarmee waarborgt de fabrikant de kwaliteit van zijn producten. Het is een soort kwaliteitssysteem volgens ISO 9001. Het is bij Kiwa mogelijk certificering van de FPC te combineren met die van ISO 9001. Zo kan zeer gericht en efficiënt gewerkt worden en ontstaat een win-win situatie. Kiwa is voor de klant een onafhankelijke partij, die de onderneming als het ware een spiegel van zijn bedrijfsvoering voorhoudt. Hierdoor worden Kiwa-audits betekenisvol ervaren, en dragen ze mede bij aan het kwaliteitsbewustzijn van de klant.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details