Platform over beton en staal in de bouw
Circulair bouwen met prefab betonelementen
(De)montage kolom met kolomschoen-ankerboutverbinding.

Circulair bouwen met prefab betonelementen

Met dank aan droge verbindingselementen

Al 30 jaar maakt Peikko goede sier met zijn droge verbindingselementen voor prefab betonelementen. Een effectieve methodiek om snel, efficiënt en veilig te bouwen. Anderzijds maken de droge verbindingselementen de gebouwconstructie ook heel duurzaam en circulair, omdat de prefab elementen aan het einde van de exploitatieduur heel eenvoudig gedemonteerd en elders ingezet kunnen worden.

Peikko is van oorsprong een Finse onderneming die wereldwijd opereert in de bouw. “We zijn gespecialiseerd in de productie van DELTABEAM® staal-betonliggers voor het creëren van uiterst slanke vloerconstructies”, zegt Wim Zwaan, directeur van Peikko Benelux. “Daarnaast zijn we al sinds jaar en dag gespecialiseerd in de productie van constructieve, droge verbindingen voor prefab betonelementen. Verbindingen die van oorsprong zijn ontworpen om snel en veilig te kunnen monteren op de bouwplaats. Ze realiseren direct een constructieve verbinding en de montage verloopt twee keer zo snel als via de traditionele methode met stekeinden en gains. Schoren is bovendien overbodig en dat resulteert in een mooi en vrij werkveld.”

(De)montage wandelementen met SUMO en ankerboutverbinding.

Losmaakbaar

De droge verbindingselementen zijn een jaar of dertig geleden door Peikko ontworpen. “Destijds werd er nog niet gesproken over een circulaire economie of duurzame bouwmethodieken”, erkent Zwaan. “Omdat onze verbindingen gebaseerd zijn op een soort schroefverbinding, zijn ze in principe ook losmaakbaar. Het circulaire gedachtegoed zit dus in feite al vanaf het begin in het DNA van Peikko verbindingen. Nu de circulaire bouweconomie steeds actueler wordt, merken we een toenemende vraag naar onze verbindingselementen. In sommige gevallen moeten er wel wat statische berekeningen worden aangepast, maar met onze methodiek kun je dusdanig ontwerpen dat je de kolommen, wanden of balken aan het einde van de gebouwlevensduur kunt demonteren en een tweede leven kunt geven. Daarmee kun je dus met prefab beton circulair bouwen, iets dat voorheen niet mogelijk was omdat alle componenten aan elkaar werden gegoten. Ontmantelen betekent dan: zagen en boren. Daarmee degenereer je het element naar een B- of C-kwaliteit en wordt kapitaal vernietigd.”

Pictogram demontabel betoncasco Buiksloterham.

Circulair ontwerpen

Het Bouwbesluit is nog niet geënt op een circulaire bouweconomie. “Iedereen is aan het pionieren”, merkt Zwaan. “Een goede zaak, want we moeten vooruit bewegen richting een circulaire bouweconomie. Wij staan alvast gesteld en leveren met onze verbindingselementen een wezenlijke bijdrage, waarbij de waarde van de prefab elementen behouden blijft. Recent is met Peikko verbindingen een appartementencomplex op de Buiksloterham in Amsterdam volledig circulair ontworpen en we zijn nu betrokken bij een nieuwe vrachtloods op Schiphol die ook met onze droge verbindingselementen wordt gebouwd. En zo bewegen er steeds meer projecten onze kant op.” 

De verbindingselementen zelf zijn nog niet volledig circulair geproduceerd. “Er zijn wel ontwikkelingen gaande in die richting, want ook wij staan niet stil. Maar momenteel is het nog niet voor 100% mogelijk, al proberen we zoveel mogelijk met gerecycled staal te werken. Sinds kort hebben we overigens een groene variant van de staal-betonligger onder de naam DELTABEAM® Green, geproduceerd uit meer dan 90% gerecyclede content en daarmee met een veel lager CO2-footprint. Voor de productie van deze duurzame liggers wordt volledig gebruik gemaakt van groene energie uit zon, wind en water en kunnen klanten in Scandinavië beleverd worden met elektrisch vervoer. Ook daarin nemen we onze verantwoordelijkheid.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details