Platform over beton en staal in de bouw
Circulair paviljoen zweeft

Circulair paviljoen zweeft

Verzinkt staal kan een positieve bijdrage leveren aan circulaire bouwoplossingen. Verzinkte staalconstructies hebben een lange levensduur en zijn, mits demontabel, uiterst geschikt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld van een duurzaam en circulair gebouw is het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Het gebouw ligt op de voormalige afvalberg Skinkeskâns en fungeert als landmark voor de nieuwe Energiecampus.

Kenniscentrum op afvalberg

Bouwen op een vuilnisbelt is een uitdaging. Daarom is gekozen voor een licht gebouw dat als het ware zweeft op een fundering van 108 verzinkte stalen kolommen. Om de belasting zo gelijkmatig mogelijk te verdelen, zijn de stalen funderingskolommen bevestigd aan een raster van verzinkte stalen balken onder de begane grondvloer. Bovendien zijn de funderingskolommen in hoogte verstelbaar zodat eventuele verzakkingen van de ondergrond kunnen worden opvangen.

Goede communicatie: beter voorkomen dan genezen

“De staalconstructie is geleverd door constructiebedrijf K. Stok & Zn. De stalen kolommen, balken en trappen zijn thermisch verzinkt door Rotocoat. Ook de Cradle-to-Cradle gecertificeerde stalen gevelroosters, bordesroosters en vlonderroosters die in en om het gebouw zijn gebruikt, zijn thermisch verzinkt door Rotocoat”, zegt Klaas Bergsma, commercieel directeur van Rotocoat.

Rotocoat had voortdurend overleg met de staalbouwer over de maatvoering van de staalconstructie en over waar de gaten moesten komen. “Aangezien de volledige staalconstructie zichtbaar is, hebben we goed besproken hoe we de kolommen het best zouden kunnen dubbeldippen. Je wil natuurlijk niet dat de naad die ontstaat door het dubbeldipprocedé visueel gaat storen.”

Tot 30 jaar garantie op verzinkwerk

“Omdat het gebouw licht moest zijn, was de keuze voor staal en hout evident. Ook de keuze voor thermisch verzinken lag voor de hand”, aldus Bergsma. “Al meer dan 150 jaar bewijst het natuurlijk huwelijk tussen staal en zink dat er geen betere manier is om staal te beschermen tegen corrosie. Daarom bieden wij tot 30 jaar garantie op verzinkwerk binnen de Benelux. Rotocoat is betrouwbaar en snel en biedt zekerheid. Het is voor onze klanten een geruststelling 30 jaar op onze garantie te kunnen rekenen. En wanneer het gebouw uiteindelijk wordt ontmanteld, kan de volledige staalconstructie uit elkaar geschroefd worden voor hergebruik in een ander gebouw. Dat is pas duurzaam en circulair!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details