In Wehl bouwt Reijrink Staalconstructie mee aan de nieuwe poedercoatfabriek van Ansova. Projectleider Tim van Dun: “Voor de kerst hebben wij een kleine 1.100 ton staal neergezet. Het is een complexe constructie, maar dat is voor ons geen probleem.”
Reijrink Staalconstructie bouwt nu de poedercoatfabriek waar straks het eigen staal behandeld wordt. “Ja, dat is wel bijzonder”, zegt Van Dun lachend. “Dat wij het staal op een bepaalde manier produceren en onze eigen energie opwekken, is voor Ansova belangrijk omdat het bedrijf ook op een milieuvriendelijke manier gaat poedercoaten. In zijn algemeenheid merken we dat duurzaamheid steeds belangrijker is voor opdrachtgevers.”
De grote productiehal van 240 meter lang en ±14.000 m2 groot is in week 41 afgerond. “Het is onze corebusiness om zulke grote projecten te doen. We doen onze eigen engineering en ons machinepark is hier helemaal op ingericht. Meters maken en kilo’s knallen, daar zijn we goed in.” In week 50 is Reijrink gestart met de constructie van het kantoor, het magazijn en de hal voor het laden en lossen.
“Voor een leek lijken zulke grote hallen erg op elkaar, maar dat is verre van het geval. Wij verkopen geen enkel standaardproduct en bieden maatwerk voor elke opdrachtgever.” Voor Ansova gold dat het hoofdconstructeurschap elders ondergebracht was, terwijl Reijrink de detailberekening verzorgde. “We hebben het ontwerp grotendeels gerealiseerd zoals men gedacht had, op kleine wijzigingen na. De constructie van de productiehal is behoorlijk complex, dat is nodig voor het machinepark dat eronder komt te staan. Geen kolommen in het veld en daar moest de hal natuurlijk op berekend zijn. Daarom is in sommige gevallen profielkeuze en kwaliteit aangepast.”
Tijdens deze productie heeft Reijrink ook gebruik gemaakt van de Fabricator, de lasrobot van het bedrijf. “Het is mooi dat hij heeft kunnen bijdragen. Wij zijn de eerste in de wereld die deze lasrobot in gebruik heeft. Het voordeel van de Fabricator is dat de productie van de diverse onderdelen veel efficiënter wordt uitgevoerd; hij wordt bedient door één operator.”
Van Dun vertelt over de bijzonderheden die zich tijdens de bouw voordeden: “Op het bouwterrein stond een trafohuisje van de netwerkbeheerder dat een bepaald deel van het industrieterrein voedde. Dit trafohuisje stond zo op het terrein dat het midden in de zijgevel van de productiehal kwam en de netwerkbeheerder kon het niet binnen de gevraagde termijn verplaatsen. De gevel moest daarom aangepast worden, het staal is om het trafohuisje gemonteerd. Uiteindelijk is het huisje een paar weken na de montage van de zijgevel alsnog verplaatst. Verder moesten we recht langs hoogspanningslijnen bouwen. Er is voor montage met een torenkraan gekozen waardoor we binnen de veilig gestelde zone aan het werken waren. Veilig werken gaat natuurlijk boven alles!”