Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Complexe staalconstructies, op maat geproduceerd en gemonteerd

22 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

“Wij hebben in twee jaar tijd bijna 3.500 ton staal verwerkt”, zegt projectleider Luc Vermeijden. “In een project met nauwelijks repetitie en zowel renovatie als nieuwbouw, is elk onderdeel integraal opgepakt en afgerond.”

“Dit project sluit goed aan op ons portfolio, met onder meer de constructie van hotel nhow Amsterdam RAI en de meest recente renovatie van de Johan Cruijff ArenA”, vervolgt Vermeijden. Oostingh, onderdeel van ASK Romein, legt zich toe op constructief uitdagende projecten in de utiliteitsbouw. Vanuit de fabriek in Katwijk wordt lean geproduceerd. “Het voordeel van lean werken werd binnen dit project meteen duidelijk: maatwerkprocessen met een lage foutlast en korte doorlooptijden per projectonderdeel waren goed mogelijk.” De constructieve delen zijn just-in-time geproduceerd en geleverd.

Logistieke uitdaging

In 2018 is gestart met de renovatie van de zuidelijke passage van het winkelcentrum, met versmarkt Fresh! en een nieuwe Jumbo-vestiging als belangrijke mijlpalen. Dat projectdeel is als eerste opgeleverd, in het voorjaar van 2019. Westfield Mall of the Netherlands wordt gerealiseerd in dichtbebouwd, stedelijk gebied. Alle montageonderdelen voor de hoofdstaalconstructie moeten just-in-time worden aangeleverd en de montageactiviteiten in publiek gebied vonden zoveel mogelijk ’s nachts plaats, buiten de openingsuren van de winkels. Vermeijden: “Er werd gebouwd terwijl het bestaande winkelcentrum operationeel bleef, dus flexibiliteit was een vereiste.” Met andere woorden: het project kenmerkt zich door talrijke logistieke uitdagingen. “Verspreid over het project zaten heel wat zware elementen, waarvoor telkens speciale kranen op een beperkte oppervlakte moesten worden opgebouwd.”

Specials

Alle constructies zijn volledig in BIM geëngineerd. Er is sprake van zware, samengestelde en/of dubbel gekromde constructieonderdelen, soms onder voorbelasting, met overspanningen tot 34 meter en goed voor 18 ton gewicht per element. Grote specials in het traject voor Oostingh waren bijvoorbeeld de montage van het vakwerk langs de Dining Plaza, 80 meter lang en ruim 6 meter hoog. Ook de productie en montage van het dak van de Central Plaza, met 30 meter lange, gekromde flenzen van 80 millimeter staalplaat onder voorspanning, was complex te noemen, aldus Vermeijden. “Het opvallende glazen daklicht van de Central Plaza is bijvoorbeeld slechts een klein deel van de totale dakconstructie.”

Entreeluifels

De eindfase van het project bestond uit de realisatie van de verschillende entreeluifels. “Engineering, productie en montage waren uitdagend gezien de dubbel gekromde geometrie en de gewenste maatvastheid”, aldus Vermeijden, “met ondanks de overspanning van zo’n 23 meter een doorbuigingseis van slechts een paar millimeter. Westfield Mall of the Netherlands is 100% maatwerk, repetitie is er niet. Bovendien is elk bouwdeel vanaf de tekentafel tot en met de oplevering in zeer kort tijdsbestek volbracht. Er zijn niet veel partijen in Nederland die dit kunnen. Zonder de toewijding en het vele schakelen van de medewerkers was het niet gelukt.” Behoudens de nog uit te voeren luifel tegenover het Fletcher Hotel, is het werk van Oostingh afgerond. “De meeste onderdelen die wij monteren, zijn straks aan het zicht onttrokken, op een fragment van de boogliggers in het dak van de Central Plaza en de staande kolommen van de bioscoopentree na. Ik ben er echter zeker van dat trots zal overheersen als het winkelcentrum eenmaal volledig klaar is.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details