01:05
30-01-2015

Constructieberekeningen in het platte vlak

Software voor constructeurs wordt steeds uitgebreider en omvangrijker. Er zijn talloze 3D-softwarepakketten die de meest ingewikkelde berekeningen kunnen maken. Volgens Patty Schutte van Mile17 wordt tachtig procent van de constructieberekeningen uitgevoerd in het platte 2D-vlak. “We hebben daarom PC-Frame bewust simpel gehouden.”

Mile17 ontwikkelt en produceert software voor de bouw- en GWW-sector. PC-Frame is daarin inmiddels een gevestigde naam. Het populaire sterkteberekeningsprogramma berekent oplegreacties, doorbuigingen, momenten, dwarskrachten en normaalkrachten van tweedimensionale raamwerken. Schutte: “Constructieberekeningen zijn over het algemeen vrij universeel en dat vraagt om een eenvoudig programma, zonder al te veel tierelantijnen. PC-Frame wordt breed ingezet voor berekeningen in de aannemerij, bij constructeurs en ingenieursbureaus, maar ook scheepsbouwers, energiebedrijven en constructiebedrijven maken gebruik van de software. Aangezien PC-Frame ook al meer dan 25 jaar wordt ingezet op scholen, is het voor velen in de branche herkenbaar.”

Grafische mogelijkheden
“Met PC-Frame willen we het vooral eenvoudig en daardoor betrouwbaar houden”, stelt Patty Schutte terecht. “We kennen constructeurs die binnen het bedrijf over meest uitgebreide softwarepakketten beschikken, maar die toch het overgrote deel van de tijd met PC-Frame werken vanwege de gebruikersvriendelijkheid en de snelheid. Ondanks de vertrouwde basis blijven we wel continu innoveren en volgen we de laatste Windows-versie. Recent zijn belastingen uit Eurocode 1 toegevoegd en momenteel werken wij aan een upgrade, zodat ook een knikberekening kan worden gemaakt. We gaan wat dat betreft zeker met de tijd mee en bieden ook steeds meer grafische mogelijkheden; echter allemaal in het platte vlak.”

Mile17 biedt met www.constructiononline.nl sinds kort ook een mobiele applicatie, om ‘onderweg’ simpele constructieberekeningen te maken op de smartphone of tablet. “De service is helemaal gratis en berekent online oppervlakte, weerstandsmoment en traagheidsmoment van eenvoudige doorsnedes, die dan weer gebruikt kunnen worden in een berekening van een ligger op twee steunpunten met gelijkmatig verdeelde belasting. Hierbij kan ook rechtstreeks een Euronorm-staalprofiel geselecteerd worden en kan de belasting bepaald worden aan de hand van Eurocode 1. Ideaal voor een snelle berekening.”

 

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Mile17

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners