Platform over beton en staal in de bouw
Cooltoren Rotterdam: Bouwpakket met prefab (zicht)betonelementen
De balkons, sandwich borstweringen en kaderelementen worden aan de zichtzijde uitgevoerd in esthetisch beton.

Cooltoren Rotterdam: Bouwpakket met prefab (zicht)betonelementen

De toren wordt grotendeels opgebouwd uit prefab betonelementen. Voor het zichtbeton werd zelfs een geheel eigen kleur ontwikkeld. Dat vraagt natuurlijk om een nauwkeurige opvolging en sturing van de betonsamenstelling en het stort- en ontkistingsproces in de prefab fabriek van Hoco Beton in Weert. En dat gedurende twee (!) jaar.

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Hoco Beton

De 150 meter hoge Cooltoren vormt straks één van de hoogste appartementengebouwen in het centrum van Rotterdam met 282 appartementen variërend van 60 tot 400 m² en een oppervlakte van totaal 37.620 m². De in het oog springende witte woontoren heeft een opvallend en functioneel silhouet waarbij het zwaartepunt in het midden ligt. Als volledige dochter van hoofdaannemer Ballast Nedam werd Hoco Beton ingeschakeld voor de productie van alle prefab betonelementen. Het gaat daarbij om grote aantallen sandwich borstweringen, kaderelementen, balkons, trappen met bomen, kolommen en kolomschijven, liftafdekplaten, trappenhuiswanden en nog veel meer.

De 150 meter hoge Cooltoren vormt straks één van de hoogste appartementengebouwen in het centrum van Rotterdam.

De 150 meter hoge Cooltoren vormt straks één van de hoogste appartementengebouwen in het centrum van Rotterdam.

Cooltoren White

De balkons, sandwich borstweringen en kaderelementen verdienen een speciale vermelding. Ze bepalen immers de uitstraling van de Cooltoren en worden aan de zichtzijde uitgevoerd in esthetisch beton. “Voor alle zichtzijden hebben we in samenspraak met de architect (V8 architects), onze cementleverancier Aalborg en kleurstoffenleverancier Cathay Industries de unieke witte kleur bepaald”, begint Gerard Goedbloed, betonspecialist bij Hoco Beton. “Het gaat om een samenstelling van Aalborg White (witte cement) waaraan onder meer kleurstof (0,5% Ton Pierre) wordt toegevoegd voor het breken van de witte kleur, alsmede Ferrotint White F31 (4%), een titaniumdioxidepigment voor het zelfreinigend effect van het zichtbeton. De warmwitte kleur hebben we heel toepasselijk tot Cooltoren White gedoopt.”

De toren wordt grotendeels opgebouwd uit prefab betonelementen.

Beton wacht op niemand

Het ontwikkelen van de kleur is één, de samenstelling zo constant mogelijk houden is twee. “Dat gaat ons bijzonder goed af”, zegt Goedbloed. “Met dank ook aan de hoge kwaliteit van de kleurstoffen en de constante maalfijnheid (blainwaardes) van Aalborg White. Onze rol is vervolgens om de water/cementfactor constant te houden, alsmede de ontkistingscyclus. Dat laatste heeft namelijk ook invloed op de kleur. We schrijven continuïteit en herhaling dan ook met een hoofdletter in onze betoncentrale. Het is belangrijk om iedere dag hetzelfde te doen. Alle variabelen worden nauwlettend in de gaten gehouden, waaronder ook de buitentemperatuur. Ook tijdens de hittegolf ging het stortproces gewoon door. Door te spelen met de hulpstof superplasten (Cugla) zorgen we afhankelijk van de buitentemperatuur voor een continue vloeimaat en verwerkingstijd – ook wel open tijd genoemd. Beton wacht immers op niemand.”

Door te spelen met de hulpstof superplasten (Cugla) zorgt Hoco Beton afhankelijk van de buitentemperatuur voor een continue vloeimaat en verwerkingstijd van het betonmengsel.

Door te spelen met de hulpstof superplasten (Cugla) zorgt Hoco Beton afhankelijk van de buitentemperatuur voor een continue vloeimaat en verwerkingstijd van het betonmengsel.

Net na de zomervakantie van 2019 zijn de eerste elementen voor de Cooltoren bij Hoco Beton gestort. Sindsdien worden er dagelijks minimaal zes elementen geproduceerd. “We volgen qua prefabricage het bouwproces vrij dicht  en hebben in tijd weinig speling. Qua planning kunnen we ons dus weinig stagnatie veroorloven. We verwachten nog een jaar bezig te zijn met de productie van alle prefab elementen”, besluit Goedbloed.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details