Met een uitgebreid cursusaanbod maakt Brandpreventie Academy welkome verbindingen tussen theorie en praktijk. De in 2013 door Emiel van Rossum opgerichte organisatie geldt binnen Nederland als dé opleider op het gebied van brandveiligheid.
Een status die te danken is aan het simpele feit dat het opleidingsinstituut zich exclusief richt op kennisoverdracht inzake de meest uiteenlopende brandgerelateerde onderwerpen. Dat alles gebeurt via een moderne, enthousiaste en persoonlijke manier van lesgeven. Johan Bijvank is als docent brandpreventie binnen Brandpreventie Academy actief. Hij vertelt meer over de cursus Bouwkundige brandveiligheid, een opleiding die bedoeld is voor iedereen die beroepshalve zijn/haar kennis over dit specifieke onderwerp wenst te vergroten.
Wanneer je op www.brandpreventie.academy de button ‘Opleidingen’ aanklikt, verschijnt een helder en compleet overzicht van de opleidingen die Brandpreventie Academy vanuit de cursuslocaties Echteld, Alphen aan den Rijn, Zwolle, Bunnik, Nieuwegein en Driebergen aanbiedt. De laatste loot aan de stam is de in januari jl. gestarte opleiding Bouwkundige brandveiligheid. Met de lancering van de praktisch ingestoken cursus bedient de gerenommeerde kennisdeler de markt op maat, meent Bijvank. “We hebben vastgesteld dat in de bouwwereld een kloof bestaat tussen de mensen die verstand hebben van regelgeving en diegenen die meer in de maak- en aannemerijsfeer actief zijn. Die laatste groep is doorgaans kundig in het genereren van oplossingen, maar kan soms moeilijk uit de voeten met de bestaande regelgeving. Om het gat tussen geldende regels en toepassingstechnieken qua kennis te dichten, zijn we deze driedaagse opleiding gestart. Daarmee voorzien we in een grote behoefte van onder meer adviseurs, engineers, toezichthouders, gebouweigenaren en VVE’s.”
Tijdens de door Certoplan uit Nieuwegein geëxamineerde cursus ligt de nadruk tijdens de eerste dag op regelgeving. Er wordt onder andere gekeken naar de huidige regels, maar ook naar het voor 2021 geagendeerde opgaan van het Bouwbesluit in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Vervolgens gaat de focus op het bouwkundige aspect. En ook dat is meer dan nodig, zo blijkt uit de woorden van Bijvank. “Wat betreft de brandveiligheid van een gebouw wordt er een tweedeling gemaakt tussen installatietechnische en bouwkundige oplossingen en voorzieningen. Echter, in de installatietechniek geldt een andere manier van kwaliteitsborging. Er bestaan protocollen, inspectieschema’s en NEN-normen die heel specifiek aangeven waaraan brandgerelateerde installaties allemaal moeten voldoen. In bouwkundig opzicht zijn die protocollen en inspecties minder aanwezig en ligt de nadruk meer op de regels van het Bouwbesluit en het testen van het gedrag van constructies bij warmte. Dat alles biedt nogal eens ruimte voor interpretatie en dus onduidelijkheid. Tijdens de opleiding brengen we beide werelden nader tot elkaar en maken we elke cursist deskundig in het werkveld van bouwkundige brandveiligheid. Niet alleen als het gaat om de beoordeling van nieuwbouw en bestaande gebouwonderdelen, maar ook in de herkenning van de vele details.”
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: