Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Cursus Bouwkundige brandveiligheid slaat brug tussen regelgeving en toepassingstechniek

Met een uitgebreid cursusaanbod maakt Brandpreventie Academy welkome verbindingen tussen theorie en praktijk.

Foto-2—Brandpreventie-Academy
Een uitdagend onderdeel van bouwkundige brandveiligheid is het brandwerend afdichten van de doorvoeringen van technische installaties. De vele verschillende leidingen en bijbehorende geteste oplossingen goed aanbrengen, is niet altijd eenvoudig.

9 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met een uitgebreid cursusaanbod maakt Brandpreventie Academy welkome verbindingen tussen theorie en praktijk. De in 2013 door Emiel van Rossum opgerichte organisatie geldt binnen Nederland als dé opleider op het gebied van brandveiligheid.

Een status die te danken is aan het simpele feit dat het opleidingsinstituut zich exclusief richt op kennisoverdracht inzake de meest uiteenlopende brandgerelateerde onderwerpen. Dat alles gebeurt via een moderne, enthousiaste en persoonlijke manier van lesgeven. Johan Bijvank is als docent brandpreventie binnen Brandpreventie Academy actief. Hij vertelt meer over de cursus Bouwkundige brandveiligheid, een opleiding die bedoeld is voor iedereen die beroepshalve zijn/haar kennis over dit specifieke onderwerp wenst te vergroten.

Brandwerende scheidingen kunnen heel goed worden uitgevoerd in brandwerend glas. De details van glassoorten en de uitvoering van de kozijndetails bepalen de werkelijke veiligheid bij brand.

Wanneer je op www.brandpreventie.academy de button ‘Opleidingen’ aanklikt, verschijnt een helder en compleet overzicht van de opleidingen die Brandpreventie Academy vanuit de cursuslocaties Echteld, Alphen aan den Rijn, Zwolle, Bunnik, Nieuwegein en Driebergen aanbiedt. De laatste loot aan de stam is de in januari jl. gestarte opleiding Bouwkundige brandveiligheid. Met de lancering van de praktisch ingestoken cursus bedient de gerenommeerde kennisdeler de markt op maat, meent Bijvank. “We hebben vastgesteld dat in de bouwwereld een kloof bestaat tussen de mensen die verstand hebben van regelgeving en diegenen die meer in de maak- en aannemerijsfeer actief zijn. Die laatste groep is doorgaans kundig in het genereren van oplossingen, maar kan soms moeilijk uit de voeten met de bestaande regelgeving. Om het gat tussen geldende regels en toepassingstechnieken qua kennis te dichten, zijn we deze driedaagse opleiding gestart. Daarmee voorzien we in een grote behoefte van onder meer adviseurs, engineers, toezichthouders, gebouweigenaren en VVE’s.”

Tweedeling

Tijdens de door Certoplan uit Nieuwegein geëxamineerde cursus ligt de nadruk tijdens de eerste dag op regelgeving. Er wordt onder andere gekeken naar de huidige regels, maar ook naar het voor 2021 geagendeerde opgaan van het Bouwbesluit in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Vervolgens gaat de focus op het bouwkundige aspect. En ook dat is meer dan nodig, zo blijkt uit de woorden van Bijvank. “Wat betreft de brandveiligheid van een gebouw wordt er een tweedeling gemaakt tussen installatietechnische en bouwkundige oplossingen en voorzieningen. Echter, in de installatietechniek geldt een andere manier van kwaliteitsborging. Er bestaan protocollen, inspectieschema’s en NEN-normen die heel specifiek aangeven waaraan brandgerelateerde installaties allemaal moeten voldoen. In bouwkundig opzicht zijn die protocollen en inspecties minder aanwezig en ligt de nadruk meer op de regels van het Bouwbesluit en het testen van het gedrag van constructies bij warmte. Dat alles biedt nogal eens ruimte voor interpretatie en dus onduidelijkheid. Tijdens de opleiding brengen we beide werelden nader tot elkaar en maken we elke cursist deskundig in het werkveld van bouwkundige brandveiligheid. Niet alleen als het gaat om de beoordeling van nieuwbouw en bestaande gebouwonderdelen, maar ook in de herkenning van de vele details.”

De gevel van dit gebouw wordt met plaatmaterialen beschermd tegen brandoverslag en de dragende constructie met brandwerende verf. Hier komen verschillende eisen uit de bouwregelgeving bijeen.

Opleiding met inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Bouwkundige brandveiligheid: de basis van een veilig gebouw.
 • Bouwbesluit 2012, Hoofdstuk 2: Technische bouwvoorschriften vanuit  het oogpunt van veiligheid.

NEN-normen: welke zijn het meest bepalend?

 • Beoordeling sterkte bij brand.
 • Beoordeling compartimentering en vluchtwegen.
 • Binnenwanden, vloeren en plafonds.
 • Gevel.
 • Beoordeling brandwerende afdichting van doorvoeringen van technische installaties.
 • Materiaaleisen.
 • Brandwerendheid ongeteste en samengestelde constructies.
 • Bouwfouten.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%