Platform over beton en staal in de bouw
De anhydriet gietdekvloer: eigenlijk helemaal zo gek nog niet
Een enkele woonkamer tot een complete woonwijk of een woontoren van 100 meter hoog? Of het nu nieuwbouw, transformatie of renovatie betreft, alles kan met een gietdekvloer.

De anhydriet gietdekvloer: eigenlijk helemaal zo gek nog niet

Zo kun je grotere vloervelden maken zonder dagnaden of dilataties, is de kans op scheuren minimaal en kun je grote hoeveelheden in één keer aanbrengen. Toch wordt een gietdekvloer nog te weinig voorgeschreven door architecten. Van Rijbroek Vloeren, specialist in dekvloeren, wil graag wat misverstanden uit de wereld helpen.

De bouw is wel degelijk bekend met de anhydriet gietdekvloer, maar toch wordt vaak nog gegrepen naar de traditionele zandcementdekvloer. Zonde, vindt Van Rijbroek Vloeren, want daardoor maken veel bouwbedrijven nog onvoldoende gebruik van de vele voordelen die een gietdekvloer kan bieden. Dit is te verklaren door het feit dat men er eigenlijk altijd van uitgaat dat zandcement de standaard is en de nadelen voor lief neemt. Reden voor Van Rijbroek Vloeren om een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren onder aannemers, vloerenbedrijven en architecten. Wat blijkt, de keuze wordt in bijna alle gevallen gemaakt op basis van onterechte aannames. Men is onvoldoende op de hoogte van de verschillen tussen beide dekvloeren.

Anhydriet gietdekvloeren bestaan al minstens 25 jaar en hebben vele voordelen ten opzichte van de traditionele zandcementdekvloer.

Droogtijd

Het eerste misverstand gaat over de consequenties van een lange(re) droogtijd van een gietdekvloer ten opzichte van een zandcementvloer. Het hoeft in principe geen probleem te zijn, als er vooraf goed over wordt nagedacht. Het drogen van een gietdekvloer duurt namelijk niet per se langer dan een zandcementdekvloer, het drogingsproces is vooral anders. Door hier aan het begin al rekening mee te houden in de bouwplanning, levert dit geen enkel probleem op. Het kan dan zelfs tot een efficiencywinst leiden. Productie op locatie zorgt er bovendien voor dat de mortel altijd constant is en toegespitst is op de lokale omstandigheden. De tijd van onvoorspelbare droging is dus ook voorbij.

Belastbaarheid

Over het algemeen is een anhydrietvloer de volgende dag beloopbaar, terwijl een zandcementdekvloer iets langer de tijd nodig heeft om op sterkte te komen. Echter is het net als bij de anhydrietvloer niet goed om de volgende dag over de zandcementvloer te lopen. Hierdoor ontstaat de kans dat de vloer kapot wordt gelopen. De kans op schade is bij een anhydrietvloer wel aanzienlijk kleiner omdat deze sneller een hogere sterkte heeft. De gevolgen hiervan komen de vloerafwerkers tegen als zij de eindafwerking erop gaan leggen.

Vanaf 50 m2

Een ander groot misverstand dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat een gietdekvloer pas rendabel is bij grote projecten. In het verleden was dit inderdaad het geval, maar dat is inmiddels een achterhaald gegeven. Tegenwoordig zijn gietdekvloeren ook rendabel bij kleinschalige projecten. Projecten van 50 tot 50.000 m2? Geen probleem. Een enkele woonkamer tot een complete woonwijk of een woontoren van 100 meter hoog? Of het nu nieuwbouw, transformatie of renovatie betreft, alles kan. 

Ook projecten van 50 tot 50.000 m2 zijn geen probleem.

Geen verschil in voorbereiding

Uit het onderzoek blijkt tevens dat onterecht wordt aangenomen dat voor een gietdekvloer meer voorbereidingswerkzaamheden nodig zijn dan voor een zandcementdekvloer. Men doelt dan onder meer op het dichten van gaten. Dat laatste klopt inderdaad, maar dat is bij een zandcementdekvloer niet anders als je tenminste de vastgestelde energienormen wilt behalen. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek luidt dan ook dat men bang is voor verandering. Veel bedrijven hebben het product anhydriet nog nooit uitgeprobeerd en baseren hun mening op (horror) verhalen van anderen. Zonde.

Als specialist in gietdekvloeren én zandcementdekvloeren geeft Van Rijbroek Vloeren altijd graag een eerlijk en duidelijk advies voor elk project. Samen met zusteronderneming GIMOC Gietmortelcentrale houdt Van Rijbroek Vloeren de logistieke keten in eigen hand, wat zorgt voor een optimale planning, doorlooptijd en kwaliteit. Vragen? De specialist in dekvloeren helpt je graag.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details