Beton is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal en het op één na meest geconsumeerde product op aarde, na water. Cement, het belangrijkste onderdeel van beton, is echter zeer vervuilend; de productie ervan is goed voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, meer dan scheepvaart, luchtvaart, transport en industrie samen. Als toeleverancier voor de cementindustrie heeft Ecocem een duidelijke visie én concrete oplossingen in huis om deze CO2-problematiek gezamenlijk aan te pakken. Ambities waar Paul Roos, de kersverse directeur van Ecocem Benelux, zich graag hard voor wil maken.
Ecocem bestaat inmiddels twintig jaar en is een pionier op het gebied van hoogwaardige technologieën die de CO2-voetafdruk van traditioneel cement fors kan verlagen. Het is een Iers bedrijf met verschillende dochterondernemingen in Europa en vier productielocaties, waaronder één in Moerdijk. Sterker nog, Moerdijk was de allereerste productielocatie binnen de groep. “Hier wordt gegranuleerd hoogovenslak, een bijproduct uit de staalindustrie, opgewaardeerd tot een hoogwaardig cementachtig bindmiddel als alternatief voor portlandcement. Het resulteert in een forse CO2-besparing”, legt Roos uit. Maar er is meer.
“Het is prachtig om te zien dat een relatief klein bedrijf zo’n substantiële bijdrage kan leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot in de cementindustrie wereldwijd”, merkt Roos op. “CO2-reductie is dan ook absoluut de drijfveer in al onze ontwikkelingen.” Dat is ook de reden dat Ecocem in 2020 een groot innovatiecentrum heeft geopend in Parijs. Samen met een aantal universiteiten wordt hier op grote schaal onderzoek gedaan naar nieuwe oplossingen. En dat werpt zijn vruchten af. Voor Roos is de beton- en cementindustrie een hele nieuwe tak van sport. Hij is jarenlang werkzaam geweest bij een Amerikaans chemieconcern en heeft daar verschillende functies bekleed, van commercieel tot aan general management. “Ik heb nooit geweten dat de beton- en cementindustrie zo boeiend was”, zegt hij. “Mijn primaire taak is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de Benelux-operatie goed draait en dat onze klanten goed en veilig beleverd worden. Een andere belangrijke rol is om nieuwe technologieën op de markt te brengen en de samenwerking aan te gaan met andere bedrijven en spelers in de Benelux. Niemand kan deze problematiek alleen aanpakken, er zal altijd een combinatie van oplossingen nodig zijn om de uitdagende doelstellingen van CO2-reductie te halen.”
Momenteel leunt de productielocatie in Moerdijk grotendeels op de staalindustrie. “Met de gegranuleerde hoogovenslakken reduceren we al fors in CO2-uitstoot. In Nederland zijn we daarom behoorlijk vooruitstrevend op dat gebied. Dat heeft natuurlijk deels te maken met het feit dat er lokaal weinig grondstoffen te delven zijn. Een belangrijke drijfveer vanuit de historie om innovatief te zijn en andere producten te gaan gebruiken. Maar het bijproduct uit de staalindustrie gaat het probleem slechts gedeeltelijk oplossen. Bovendien is ook de staalindustrie aan het veranderen, wat maakt dat de hoogovenslakken er de komende jaren anders uit gaan zien. We zijn dan ook volop aan het experimenteren met nieuwe en andere grondstoffen naast de hoogovenslakken.”
Het op de markt zetten van nieuwe producten in de cementindustrie is overigens geen sinecure. “Het aanpassen van wet- en regelgeving, die vaak gebaseerd zijn op traditionele producten, duurt enorm lang. Om de doelstellingen van 2030 tot 2050 überhaupt te kunnen verwezenlijken, is enige haast geboden. Dat wil niet zeggen dat we bochten moeten afsnijden, want veiligheid staat voorop, maar het moet wel sneller gebeuren. Anders gaan we de doelstellingen nooit halen. Ook daarin is een belangrijke taak voor mij weggelegd.”
Als relatief klein bedrijf heeft Ecocem enorme ambities om de CO2-uitstoot in de cementindustrie te verlagen. En dat blijft niet onopgemerkt. “In 2021 heeft Breakthrough Energy Ventures zich gemeld als nieuwe investeerder en een belang van 10 procent genomen in Ecocem. De investeringsclub is ooit opgericht door Bill Gates en focust zich op het investeren in met name start-ups, die werken aan het versnellen van innovatie om de CO2-uitstoot te verminderen. Een mooie erkenning voor ons als bedrijf dat we de goede weg zijn ingeslagen. Maar dat wisten we natuurlijk zelf ook al”, lacht Roos.