Platform over beton en staal in de bouw
De duurzaamste poedercoater van Nederland
Een impressie van het Ansova-pand.

De duurzaamste poedercoater van Nederland

Het proces van poedercoating moet beter kunnen, om zowel ecologisch als economisch winst te behalen. Dit was de gedachte van Jan-Bart van Merksteijn, toen hij na 11 jaar afscheid nam bij Van Merksteijn Staalcoating. In 2023 is zijn nieuwe bedrijf Ansova klaar om dit in de praktijk te brengen, bij het poedercoaten van kleine tot grote staalconstructies, distributiehallen, grootschalige retail en utiliteitsbouw. 

“Ik raakte in gesprek met Jan Hardeman, nu mede-eigenaar van Ansova”, zegt Van Merksteijn. “Na de eerste gesprekken bleek er een goede klik te zijn. Beide hebben we de ambitie om de duurzaamste, meest efficiënte poedercoatlijn van Nederland te bouwen. Jan vond het ook een leuk idee om ons nieuwe bedrijf Ansova te noemen, naar mijn dochters Anne-Sophie en Valerie.” 

Er wordt druk gewerkt aan de voltooiing van de productielijn.

Goed bereikbaar

Van Merksteijn legt uit dat bepaalde processen bij andere poedercoaters verouderd of niet efficiënt zijn. “Uit ervaring wist ik dat er veel winst te behalen was, bijvoorbeeld door de logistiek te verbeteren om zo meer te kunnen draaien in dezelfde tijd.” Om dit te realiseren, was allereerst een goede locatie nodig voor het nieuwe bedrijf. “We hadden veel grond nodig, naast de snelweg. In Wehl, vlakblij Arnhem, vonden we bijna 8,1 hectare in totaal. Deze locatie is ideaal, omdat we vanuit Noord-Brabant, Duitsland, Twente en de Veluwe goed bereikbaar zijn. Op transportgebied doen wij dus niet onder voor onze concurrenten.” 

Verbruik minimaliseren, productie maximaliseren 

Ansova heeft echter de ambitie om béter te zijn dan de concurrentie. “We willen de duurzaamste en meest efficiënte poedercoater zijn”, zegt Van Merksteijn. “Poedercoaten is sowieso een duurzamere oplossing dan natlak. Voor poedercoaten is namelijk circa 60% aan materiaal nodig, zonder oplosmiddelen of chemisch afval. Dankzij nieuwe technologie, in combinatie met onze eigen ideeën, kunnen wij dit verbruik met nog eens 25% per m2 terugbrengen. Dit doen we door de output van pistolen beter te reguleren.”

“Veel productielijnen lopen vast bij de verwerking van complexe constructies. Om dit te voorkomen, hebben we onze ophangsystemen verdubbeld. Zo blijft de productiesnelheid constant en is onze productielijn geschikt voor zowel grote als kleinere en complexere constructies. Onze productiesnelheid is 33% sneller dan de snelste van Nederland. Daarnaast hebben we de traversen met 20% verhoogd, zodat de maximum hoogte niet 2,5 meter, maar 3 meter hoog is.” 

De huidige status van het project.

75% minder gas

Dat de productie gestroomlijnder verloopt, heeft een positief effect op het energieverbruik. “Daardoor verbruikt onze productielijn 75% minder gas dan een lijn uit de jaren ’90. Ook hoe de ovens ingericht zijn, heeft hiermee te maken; zij worden voor ons op maat gemaakt. Voor deze ovens gebruiken we een andere vorm van gas dan aardgas. Ter compensatie voor de CO2-belasting dragen we voor elke m3 gas een bedrag af aan onze gasleverancier. Dit geld wordt gebruikt om het verbruik te compenseren en dat kunnen we per project aantonen aan onze klanten.“ 

De stroom die Ansova gebruikt, wordt deels opgewerkt door zonnepanelen. “Op een goede dag verbruiken we daardoor overdag geen externe energie. Dit is een goede stap richting CO2-neutraal werken. Dit komt nog dichterbij als we zonne-energie terug kunnen leveren. Ook zoeken we naar ecologische oplossingen voor bepaalde producten en produceren we eigenlijk geen afval, omdat dit door onze leverancier weer als grondstof gebruikt wordt.”

Ansova gaat in januari proefdraaien. Vanaf februari wordt het volume gecontroleerd opgebouwd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details