Platform over beton en staal in de bouw
De Gilde Groep en Civilion toetsen buitenlandse bouwplaatsmedewerkers op vakbekwaamheid

De Gilde Groep en Civilion toetsen buitenlandse bouwplaatsmedewerkers op vakbekwaamheid

De Gilde Groep, Civilion en een aantal grote aannemers heeft de handen ineen geslagen en een pilot afgerond met zogenoemde Skills & Safety-proeven. Daarmee testen en instrueren ze (buitenlandse) vakmensen die op grote bouw-en infraprojecten worden ingezet. De eerste groep vaklieden die de proeve van bekwaamheid met goed gevolg heeft doorlopen is ondertussen aan de slag voor aannemerscombinatie Sassevaart (BAM, DEME en Van Laere) bij de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Koninklijke Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen bracht afgelopen week een bezoek aan de vierde groep vakkrachten die in Den Bosch getoetst werd. 

v.l.n.r. Maxime Verhagen (Koninklijke Bouwend Nederland), Frank Fiers (Civilion) en Alfred Nanninga (De Gilde Groep)

Door de Skills&Safety-proeven kunnen opdrachtgevers beschikken over aantoonbaar gemotiveerde, goed opgeleide en vakkundige medewerkers. Verhagen was onder de indruk van het initiatief van Civilion, De Gilde Groep en een aantal aannemers: 

“Prachtig om te zien hoeveel aandacht er hier wordt besteed aan veiligheid op de werkvloer. Zeker wanneer je met veel buitenlandse werknemers werkt die soms de taal en procedures nog niet machtig zijn. Wat me ook aanspreekt is dat er niet alleen wordt gekeken naar de skills en kwaliteiten van deze vakkrachten of hoe ze ingezet kunnen worden, maar dat ze leren hoe dat veilig kan. Juist de combinatie van dit programma, waarbij de nadruk ligt op hoe je een klus uitvoert, kan alleen maar voordelen opleveren. Voor de bouwplaats, maar zeker ook voor de mensen zelf. Want veiligheid hoort topprioriteit te zijn.Jaarlijks gebeuren er teveel ongelukken in de bouw-en infrasectoren dat is onacceptabel!De bouw is fantastisch, maar onze mensen moeten ook ’s avonds weer veilig thuiskomen. Als brancheverenigingzijn we blij met dergelijke initiatieven uit de markt. Wij blijvendaarnaast onze leden ondersteunen bij het bevorderen van veilig en gezond werken.De bouwmaakthetveilig.nl is de centrale plek waar we informatie over dit onderwerp delen,” aldus de voorzitter van de Koninklijke Bouwend Nederland.

Ervaring van aannemerscombinatie Sassevaart

Verhagen bezocht de vierde groep vakkrachten die de proeve van bekwaamheid volbracht. De eerste proeven vonden eerder dit jaar plaats. En naar volle tevredenheid van de deelnemende aannemers die gebruik maken van inleenkrachten. 

Peter Zwaal van BAM, hoofduitvoerder bij aannemerscombinatie Sassevaart, heeft ondertussen ongeveer 32 vakkrachten via De Gilde Groep aan het werk aan de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Zeventien van hen hebben die de Skills & Safety-proef met goed gevolg doorlopen. “Ik ben daar erg tevreden over”, zegt Zwaal. “We weten nu veel beter hoeveel kennis en ervaring een vakman echt heeft, maar ook of we te maken hebben met een voorman, een timmerman of een loopjongen. Het komt voor dat iemand zegt dat hij ervaring heeft met een bepaald type bekisting, maar dat de praktijk anders is.” 

Pilot

De Gilde Groep, technisch dienstverlener voor projecten in de betonbouw, en Civilion, opleider van vakmensen in de civiele bouw, begonnen daarom samen met een aantal grote aannemers een pilot. Tijdens de gezamenlijk ontwikkelde Skills & Safety-proeven maken de vakkrachten, aan de hand van een tekening, een opstelling die bestaat uit systeem-en traditionele bekistingen. Integraal is er aandacht voor het veilig gebruik van machines en hijskranen. Eén op de vier à vijf deelnemers wordt opgeleid voor het veilig aanslaan en hijsen van lasten en ontvangt daarvoor een certificaat. Maar er zitten ook soft skills in de proef: denk daarbij aan bewustwording rondom veiligheid, heldere communicatie en leiderschap. Alfred Nanninga, directeur van De Gilde Groep: “De aantallen goed opgeleide vakmensen in Nederland laten al jarenlang een dalende lijn zien. Terwijl de roep om goede werknemers alleen maar toeneemt. De inzet van veelal buitenlandse werknemers is daardoor hard nodig. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Door middel van de Skills & Safety-proeven kunnen we onze opdrachtgevers blijven voorzien van aantoonbaar gemotiveerde, goed opgeleide en vakkundige medewerkers.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details