Platform over beton en staal in de bouw
De grote verschillen in staal

De grote verschillen in staal

IJzer en koolstof

Staal is een legering van ijzer en koolstof. Het koolstofgehalte bepaalt in belangrijke mate de toepassing. Weinig koolstof zorgt voor sterker en flexibel staal. Gietijzer bijvoorbeeld heeft een hoog koolstofgehalte. Het is dus een belangrijk aspect bij het staal kopen. Er zijn veel staalsoorten die elk hun specifieke eigenschap hebben. Nikkel, chroom of mangaan wordt dikwijls toegevoegd om de bruikbaarheid te vergroten. Staal wordt onderverdeeld in constructie, automaten en gereedschapsstaal.

Drie soorten staal

Constructiestaal is het meest gebruikte staal wat een laag koolstofgehalte heeft. Het wordt gebruikt voor bruggen, auto’s en gebouwen. Machinestaal heeft een hogere koolstofverhouding waarbij een lage legering is toegevoegd. Gereedschapsstaal heeft een hoog legeringsgehalte en wordt vooral voor gereedschap gebruikt. Dit staal wordt ook wel snel staal of HSS-staal genoemd.

Legering

Staal wordt in pure vorm niet gebruikt. Metaal bevat vrijwel altijd uit een legering. De legering zorgt voor specifieke eigenschappen wat noodzakelijk is voor de toepassing. Ferro-metalen zijn alle legeringen op basis van ijzer. Non-ferro is een metaal die geen ijzer bevat. Voorbeelden van Ferro is staal, roestvrijstaal, kobalt en nikkel. Non-Ferro betreft aluminium, zink, koper, messing en goud.

Industriele trend

Door de industriele interieurtrend zien we steeds meer staal in het interieur. Stalen kozijnen, deuren en trappen komen terug en bij meubels zien we stalen kasten, stalen onderstellen bij tafels en stalen lampen. De degelijke meubels gebruikt in de industrie, scholen of logistiek worden nu in de woning gebruikt. Complete roestvrijstalen keukens die voorheen uitsluitend in de horeca werden gebruikt, wordt beschouwd als de ideale industriele woonkeuken. Wordt het gebruikte staal in woningen dikwijls onzichtbaar weggewerkt, bij lofts zijn het juist de eyecatchers. Stalen constructies blijven zichtbaar, leidingen zijn op de muur gemonteerd en buizen voor ventilatie en verwarming kenmerken de inrichting.

Staal wordt gecombineerd met hout, leer of beton. Materialen die grotendeels koud overkomen, maar toch warm en robuust zijn. Het zijn materialen die duurzaam zijn. Het is ook de authentieke sfeer die veel mensen aanspreekt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details