Platform over beton en staal in de bouw
Overig

De grote verschillen in staal

pexels-pixabay-46167

8 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

IJzer en koolstof

Staal is een legering van ijzer en koolstof. Het koolstofgehalte bepaalt in belangrijke mate de toepassing. Weinig koolstof zorgt voor sterker en flexibel staal. Gietijzer bijvoorbeeld heeft een hoog koolstofgehalte. Het is dus een belangrijk aspect bij het staal kopen. Er zijn veel staalsoorten die elk hun specifieke eigenschap hebben. Nikkel, chroom of mangaan wordt dikwijls toegevoegd om de bruikbaarheid te vergroten. Staal wordt onderverdeeld in constructie, automaten en gereedschapsstaal.

Drie soorten staal

Constructiestaal is het meest gebruikte staal wat een laag koolstofgehalte heeft. Het wordt gebruikt voor bruggen, auto’s en gebouwen. Machinestaal heeft een hogere koolstofverhouding waarbij een lage legering is toegevoegd. Gereedschapsstaal heeft een hoog legeringsgehalte en wordt vooral voor gereedschap gebruikt. Dit staal wordt ook wel snel staal of HSS-staal genoemd.

Legering

Staal wordt in pure vorm niet gebruikt. Metaal bevat vrijwel altijd uit een legering. De legering zorgt voor specifieke eigenschappen wat noodzakelijk is voor de toepassing. Ferro-metalen zijn alle legeringen op basis van ijzer. Non-ferro is een metaal die geen ijzer bevat. Voorbeelden van Ferro is staal, roestvrijstaal, kobalt en nikkel. Non-Ferro betreft aluminium, zink, koper, messing en goud.

Industriele trend

Door de industriele interieurtrend zien we steeds meer staal in het interieur. Stalen kozijnen, deuren en trappen komen terug en bij meubels zien we stalen kasten, stalen onderstellen bij tafels en stalen lampen. De degelijke meubels gebruikt in de industrie, scholen of logistiek worden nu in de woning gebruikt. Complete roestvrijstalen keukens die voorheen uitsluitend in de horeca werden gebruikt, wordt beschouwd als de ideale industriele woonkeuken. Wordt het gebruikte staal in woningen dikwijls onzichtbaar weggewerkt, bij lofts zijn het juist de eyecatchers. Stalen constructies blijven zichtbaar, leidingen zijn op de muur gemonteerd en buizen voor ventilatie en verwarming kenmerken de inrichting.

Staal wordt gecombineerd met hout, leer of beton. Materialen die grotendeels koud overkomen, maar toch warm en robuust zijn. Het zijn materialen die duurzaam zijn. Het is ook de authentieke sfeer die veel mensen aanspreekt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details