Platform over beton en staal in de bouw
De hedendaagse betonindustrie is een mooie, schone industrie
Zowel landmark als woongebouw van Pontsteiger zijn grotendeels vervaardigd met (prefab)beton, waardoor de bouwtijd aanmerkelijk werd ingekort.

De hedendaagse betonindustrie is een mooie, schone industrie

“Beton wordt steeds vaker gezien als een duurzaam materiaal. Er is echter ook een grote groep die vindt dat het een product is met een grote CO2-uitstoot”, merkt Ron Peters, directeur van branchevereniging Betonhuis. “Dat komt waarschijnlijk omdat het bij beton altijd gaat om grote getallen. Het is – na water – het meest geconsumeerde materiaal ter wereld. Maar dit schept een onjuist beeld. Jaarlijks gaat het om slechts 1,6% van de totale uitstoot in Nederland. Dat lijkt nog veel, maar is verklaarbaar door de onmisbare rol van beton als meest gebruikte bouwmateriaal in ons land.”

Ron Peters: ‘Beton is een fantastisch, milieuvriendelijk materiaal.’

Als ergens hard is gewerkt aan CO2-neutraliteit, dan is het wel binnen de betonbranche. De cijfers tonen dit ook overduidelijk aan. Waar de betonbranche wereldwijd goed is voor 7% CO2-uitstoot, is ditzelfde getal in Europa 3% tot 5% en in Nederland slechts 1,6%. Peters: “Het in Nederland gebruikte bindmiddel heeft een significant lagere CO2-belasting dan het gebruikte bindmiddel in andere landen. We zijn het beste jongetje van de klas.”

Bouwwaardemodel en hergebruik

Nu is het toegepaste bindmiddel slechts één van de maatregelen die de branche heeft genomen om de footprint naar beneden te brengen. Zo heeft zij zich ook gecommitteerd aan het Bouwwaardemodel. “Al tijdens de ontwerpfase wordt rekening gehouden met circulariteit”, vertelt Peters. “De betonelementen worden zodanig ontworpen dat zij na het vervullen van hun eerste functie weer relatief eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor een nieuwe functie. Je ziet dat ook om je heen. Steeds vaker zie je dat betonnen bouwdelen worden hergebruikt. Maar je ziet ook steeds vaker dat hele casco’s blijven staan voor hergebruik. Pas als dat niet mogelijk is, wordt het beton energiezuinig gecrusht en onderdeel van nieuw beton.”

Betonpuin wordt hergebruikt als toeslagmateriaal in nieuw beton voor fietspaden.

Een schone industrie

Ook de processen van ontwerp, productie, transport en montage zijn onder de loep genomen. Zo wordt gewerkt aan standaardisatie, gecombineerd met verregaande industrialisering en digitalisering. Voor milieuvriendelijke productie en transport wordt steeds meer materieel geëlektrificeerd binnen de branche, nog aangevuld met het gebruik van groene stroom. “De betonindustrie heeft zich ontwikkeld tot een mooie, schone industrie die de welvaart verhoogt met mooie bouwwerken.”

Na een grondige renovatie van het Amsterdamse woon-werkgebouw De Boel springt het imposante betonnen gebouwskelet direct in het oog.

Immense toegevoegde waarde

Daarbij vervult beton een belangrijke rol in de maatschappij. Dat mag ook wel eens benadrukt worden, vindt Peters. “Het levert een immense toegevoegde waarde aan ons wonen, werken en welzijn. Wat te denken van de buizen en putten in ons rioolstelsel, die ervoor zorgen dat vuil water wordt afgevoerd voordat het kwaad kan aanrichten? Hoe zou ons laaggelegen land eruitzien zonder betonnen funderingspalen, bruggen, viaducten, aquaducten en hoogbouw? En hoezeer verfraait beton onze omgeving met straatmeubilair, comfortabele fietspaden en mooie strakke bouwwerken?”

De N31 bij Harlingen is grotendeels verdiept en kruist het Van Harinxmakanaal in de vorm van een aquaduct. De prefab betonnen voorzetwanden maken er een kunstwerk van.

Duurzame kwaliteiten

Binnen dit pleidooi mogen natuurlijk ook de fantastische eigenschappen van beton niet ontbreken, eigenschappen die naadloos passen binnen een duurzaam beleid. Beton is onderhoudsarm, brandveilig, hygiënisch en isolerend. En dat met een ongekend lange levensduur. “Het Pantheon behoort tot één van de eerste in beton uitgevoerde gebouwen en staat nu al ruim 2.000 jaar overeind.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details