Platform over beton en staal in de bouw
De Pen | Over Zilveren Golven, en grijs staal & beton 
Peter Prak | Oprichter Knarrenhof® Nederland en Cooper|Feldman

De Pen | Over Zilveren Golven, en grijs staal & beton 

Maar is het niet vreemd dat je bij de bakker meer keuze hebt en vriendelijker wordt geholpen dan wanneer je een huis koopt? En dat terwijl een huis doorgaans toch duurder is dan brood. Mensen willen herkenbaar maatwerk, liefst met leuke buren. Is dan ook niet de tijd gekomen om minder aan projectontwikkeling te doen, en weer terug te keren naar het bouwheerschap van vroeger? Tot in de jaren ’20 en ’30 van deze eeuw werden woningen nog verbijzonderd, zelfs als het woningen van dezelfde bouwheer waren in korte rijtjes. Tijdens de wederopbouw raakte de branche verzeild in productiedenken en maximale efficiëntie, de eindgebruiker raakte uit beeld, en de ontwikkelaar kroop er in. Maar wie zegt ook dat bouwen vooral met steen te maken heeft?

Als ontwikkelaar bij Heijmans mocht ik luchtkastelen op de grond bouwen, als oprichter van Cooper|Feldman deed ik Vinex-en maar maakte ik me ook druk met de Pier van Scheveningen, Paleis Soestdijk en woontorens. Maar telkens bleek dat niet de visie, maar het geld regeert in de projectmatige bouw. Daarom heb ik de overstap naar CPO gemaakt; collectief particulier opdrachtgeverschap. Kortgezegd is dit vraaggestuurd wonen met kwaliteits- in plaats van winstmaximalisatie. Sinds 2011 doen we het in de vorm van hofjes, als Knarrenhof® (vrij naar Koot & Bie). We maken hofjes van vroeger met het comfort van nu waarin de groep het eindproduct bepaalt. Het merk is al goed bekend, en dat is omdat het niet over stenen gaat.

Het concept is een oplossing voor de Zilveren Golf die ons nu al van de voeten tilt. Momenteel bestaat 25% van Nederland uit gezinnen met kinderen, en dat aandeel krimpt. Maar wel is bijna alle nieuwbouw nog daarvoor bedoeld. De 60+-ers maken nu al 33% van de huishoudens uit, en over 18 jaar is dat 51%. Maar nog steeds is het bouwen voor de 3e levenshelft geen serieus onderwerp. We hogen al wel de dijken op voor de vermoedelijke zeespiegel in 2060, maar voor de zekere vergrijzingspiek van 2038 tot 2060 blijft het bij papier. De Zilveren Golf binnen de dijken wordt niet gezien.

Elk jaar wordt de achterstand groter. Zonder goed aanbod voor senioren ontstaat er geen doorstroming van betaalbare woningen, onbedoeld gijzelt de senior nu de woningmarkt. En zonder levensloopbestendige woongemeenschappen nemen eenzaamheid, ongelukken, zorgkosten en tekort aan zorgpersoneel toe. Ook ministers Ollongren, De Jonge en diverse Directeuren-Generaal gaven bij ons in het Aahof Zwolle aan dat het anders moet. En het kan ook.

Inmiddels hebben wij tienduizenden deelnemers in 327 gemeenten. De eerste 3 hofjes (grondgebonden) staan, de 4e en 5e (gestapeld) worden nu gebouwd en ook nummer 6 t/m 10 zijn gepland. En er komt nog veel meer. Bouwen met en voor groepen is ingewikkelder. Senioren blieven geen driehoekige balkonnetjes die ‘architectonisch leuk zijn’, maar waarop je maar met 1 kleinkind tegelijkertijd kunt mens-erger-je-nieten. Het liefst willen ze een appartement op de begane grond. Maatwerk kan rendabel zijn, maar je moet wel je vak goed verstaan.

De moraal van dit verhaal: welke producten zou u het liefst voor uw eigen vader en moeder bouwen? Waarin zou u zelf willen wonen? Wat kunt u morgen doen? En levert maatwerk niet meer plezier en beeldkwaliteit op? Mocht u in de spiegel kijkend constateren dat u dat niet aankunt, stuurt u dan uw vader of uw moeder maar bij ons langs.
Dan doen wij het wel.      

Cooper|Feldman: projectmanagers en ontwikkelaars die werken voor overheden en (particuliere) grondeigenaren
(wijken, dijken, woningen en musea)

Knarrenhof Groep: Stichting, Ontwikkelbedrijf en WoonCooperatie voor inclusief wonen in hofjes
(Knarrenhofjes, Meergeneratiehofjes, Heldenhofjes en Hofjes van herinnering)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details