Antwerpen De Persgroep
01:55
22-10-2018

De Persgroep | Antwerpen

Beeldbepalend nieuw hoofdkantoor voor De Persgroep in Antwerpen

Aan het Kievitplein in Antwerpen zijn de eerste bouwlagen van de nieuwbouw van het hoofd­kantoor van De Persgroep al zichtbaar. Het wordt een gebouw dat inclusief parterre uit elf bouwlagen bestaat. Een iconisch bouwwerk, voornamelijk opgetrokken uit beton en steunend op 42 negen meter hoge, schuine gepolijste betonnen kolommen in afwisselend een A- en V-vorm.      

Het nieuwe hoofdkantoor is nodig vanwege de fusie tussen de Persgroep Publishing en MEDIALAAN. 22.191 vierkante meter telt het 46 meter hoge pand. Het ontwerp van architectenbureau Crepain Binst Architecture nv. bevat op de parterre horecagelegenheden en multimediazaken. Daarboven liggen tien
verdiepingen waarvan er drie beschikken over een daktuin.
Antwerpen De PersgroepBouwplaats van de nieuwbouw van De Persgroep.

Voornamelijk in het werk gestort beton
“We zijn in december 2017 met de bouw  gestart en inmiddels is de ruwbouw opgetrokken tot en met de tweede verdieping”,  zegt Stephan Pincé, projectmanager bij BESIX. “Najaar 2019 is de oplevering gepland. Omdat de ondergrond bestaat uit een zandbodem met een grote draagkracht, hebben we eerst een soilmix­constructie toegepast waarbij we ter plekke grondkeringen hebben aangebracht waaruit we de bouwput hebben uitgegraven. In februari 2018 zijn we begonnen met de eerste betonwerken; het aanbrengen van de in het werk gestorte drukverdelende betonnen funderingsplaten op niveau -2. Vervolgens is daarop de
kelder gerealiseerd die vrijwel geheel bestaat uit in het werk gestort beton.” Overigens wordt nagenoeg het hele gebouw uitgevoerd in beton dat in het werk gestort is, inclusief de kern met de schachten voor trappen en liften. Slechts enkele balken en breedplaatvloeren op de bovengrondse bouwlagen en gevelpanelen bestaan uit prefab beton. Dat geldt ook voor de bijzondere gevel­kolommen die de omtrek van het gebouw vormen. Daarnaast komt op de toplaag nog een dakterras voorzien van een staalconstructie. De betonnen buitenrand rondom het dak steunt op minuscule stalen kolommen zodat de rand lijkt te zweven.

Antwerpen De Persgroep3D-overzicht ruwbouw.

Architectonisch verantwoord en perfect afgewerkt
Pincé vertelt dat alles bijdraagt aan het architectonische karakter en de hoge afwerkingsgraad van het bouwwerk. “Deze zijn belangrijk aangezien het gebouw veelvuldig in het nieuws zal verschijnen. Zo is de basis opvallend. 42 negen meter hoge kolommen in een A- en V-vorm die vanaf de begane grond doorlopen tot aan de vloerplaten op de eerste verdieping. Omdat ze zichtbaar blijven, is van deze betonnen pilaren 6 mm afgeslepen waardoor een marmerstructuur ontstaat. Deze dubbele rij kolommen draagt het hele bouwwerk. Daarom is het beton van acht van deze pilaren extra verstevigd met stalen profielen. Aan de binnenzijde van de schuine kolommen worden aluminium schrijnwerk en extra heldere, dubbelisolerende beglazing aangebracht.”

De fraaie architectuur en het hoge afwerkings­niveau blijken eveneens uit de 164 gevelpanelen die het pand van de vierde tot en met de tiende verdieping gaan sieren. Deze zijn van architectonisch gezandstraald prefab beton. De panelen hebben geen constructieve functie maar worden door hun gewicht (7 tot 9 ton per stuk) pas aan de gevel gehangen nadat de ruwbouw het hoogste punt heeft bereikt.

Ook de witte gezeefdrukte beglazing op de eerste twee verdiepingen draagt bij aan de optimale vormgeving en afwerking. De raampartijen zijn gelijmd op een aluminium structuur met profielen aan de binnenkant die aan de buitenzijde van de gevel nauwelijks te zien zijn. Slechts een klein voegje scheidt de grote glasplaten van 2,70 bij 3,20 meter. “Wanneer de zon op het gebouw schijnt, zorgt dit voor een wit oppervlak aan de buitenzijde, terwijl de ramen van binnenuit gewoon transparant zijn”, aldus Pincé.     

Tekst | Irene Teunissen   Beeld | BESIX
Uitgelichte afbeelding: 
Artist impression nieuwbouw De Persgroep 2.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners