Platform over beton en staal in de bouw
De renaissance van het thermisch verzinken

De renaissance van het thermisch verzinken

Familiebedrijven vormen de ruggengraat van onze huidige economie en onze samenleving. Meer dan 90 procent van de Duitse bedrijven is in familiehanden, maar zelfs in Duitsland kunnen maar weinig bedrijven terugblikken op zo’n lange traditie van 500 jaar als The Coatinc Company (TCC); een internationaal actieve oppervlaktebehandelaar die afkomstig is uit Siegen en daar nog altijd gevestigd is. 500 jaar TCC-geschiedenis is tegelijkertijd ook de geschiedenis van een half millennium metaalbewerking en metaalverwerking in het Siegerland, welke uitgroeiden tot een essentiële bedrijfstak. Zo ontwikkelde TCC een diepgaande kennis van staal, het materiaal waarin zij gespecialiseerd is. Met 24 dochterondernemingen en een breed netwerk van internationale samenwerkingspartners, brengt zij ervaring en specialisme in bij elk project.

“The Coatinc Company heeft alles in huis om ieder droomproject te laten slagen”, aldus Philippe Dupont, Algemeen Directeur van TCC. “De purpose die in ons bedrijf centraal staat, is ‘Wij beschermen vandaag de generaties van morgen’. Wij zijn specialisten in oppervlaktebehandeling, oftewel: wij conserveren en decoreren objecten van staal en aluminium voor de toekomst.”

TCC is gespecialiseerd in meerdere innovatieve processen en (nieuwe) coatingtechnologieën. “Naast het thermisch en hoge temperatuur verzinken bieden wij ook poedercoaten en natlakken aan, evenals duplex, het anodiseren van aluminium, passiveren en centrifugaal verzinken. 75% van de totale omzet bestaat uit thermisch verzinken.”

Natuurlijk huwelijk

“Ik vergelijk thermisch verzinken altijd met mijn eigen huwelijk, dat is een zeer mooie parallel”, aldus Dupont. “De unieke combinatie van zink en staal bij het thermisch verzinken, is het bewijs van een natuurlijk huwelijk tussen deze twee materialen. Maar ook van een uitermate geschiktheid tegen corrosie. Als je staal in vloeibaar zink onderdompelt, krijg je een reactie waarna het zink zich zal opofferen voor het staal.”

Ieder project, groot of klein, krijgt altijd de beste bescherming en precies die uitstraling die nodig is, vervolgt Dupont. “Van advies tot productie en logistieke perfectie: TCC is de one-stop-shop die dromen duurzaam en in kleur veredelt en alleen werkt met de beste specialisten in oppervlaktebehandeling en conservering.”

Duurzaamheid

Thermisch verzinken is een duurzame en effectieve manier om staalconstructies die blootstaan aan atmosferische invloeden tegen corrosie te beschermen. In veel gevallen komt de beschermingsduur zelfs overeen met de gebruiksduur. Deklagen van zink hebben nauwelijks of geen onderhoud nodig. Aangezien het zeer kostbaar is om staalconstructies tijdens hun gebruiksduur te onderhouden en tegen corrosie te beschermen, is thermisch verzinken verreweg de voordeligste corrosiebescherming voor staalconstructies en andere producten van staal. Dupont voegt hieraan toe: “Duurzaamheid is iets wat TCC al meer dan een eeuw lang elke dag opnieuw realiseert, doordat wij de levensduur van stalen en metalen oppervlakken met onze behandelingsprocessen aanzienlijk verhogen. Op het gebied van duurzaamheid biedt thermisch verzinken enorme grote voordelen t.o.v. andere coatingtechnologieën, aangezien deze technologie keer op keer herhaald kan worden. Oftewel: de renaissance (de wedergeboorte) van het thermisch verzinken, de bouwsteen van de circulaire economie. Dat verlaagt niet alleen het werk voor onderhoud, reparatie of vervanging, maar verlaagt ook de kosten en vermindert het verbruik van hulpbronnen.”

Ook TCC ontkomt niet aan de CO2-problematiek. Bij TCC zijn klanten vertegenwoordigd uit verschillende divisies zoals Staalbouw, Staalhandel, Serie, Metaalbewerking en Automotive, waar thermisch verzinken een prominente rol speelt. Staalbouw is daarbij zeer in spraak. Er is een enorme beweging rondom het Bouwakkoord Staal, waarbij de CO2-problematiek centraal staat en de carbon footprint afkomstig van thermisch verzinken radicaal gereduceerd dient te worden. In verlenging van de circulaire economie zal er naar verwachting een beweging komen om meer CO2-neutraal te produceren. Een beweging waarbij nieuwe (modulaire) producten aangeboden worden, zodat de objecten weer opnieuw ingezet kunnen worden: de renaissance van het thermisch verzinken.

Toekomst

“Bij TCC staat de klant centraal”, aldus Dupont. “Hoofddoel is dat de klant ons als de meest klantvriendelijke en servicegeoriënteerde oppervlaktebehandelaar in ons marktgebied ziet. Daarnaast richten wij ons op de reductie van de carbon footprint middels zonne-energie, de aankoop van groene stroom en het herinrichten van het productieproces. Tot slot wil TCC stabiel groeien zonder extreme risico’s, maar vooral nóg beter worden.”

Naast de purpose ‘Wij beschermen vandaag de generaties van morgen’, heeft TCC een fundament: ware waarden. “Ware waarden hebben wij hoog in het vaandel staan”, licht Dupont toe. “Deze zijn voor ons de basis en de achtergrond voor wat we zijn, wat wij doen en waarvoor wij staan. De ware waarden zijn voor ons bedrijf een plicht én een belofte. Als familiebedrijf staat voor TCC naast haar klanten en leveranciers. In het bijzonder staat de verantwoordelijkheid voor werknemers in het dagelijks handelen centraal, met als doel om hen tevreden te stellen. Oppervlakteveredeling is bedoeld voor duurzaamheid en waardebehoud, terwijl waardebehoud bedoeld is voor de mens.”   

Al meer dan 65 jaar teelt RedStar het hele jaar door tomaten volgens de hoogste productie- en smaakcriteria. Samen met The Coatinc Company en op basis van de kernwaarden kwaliteit, innovatie en duurzaamheid is in Dinteloord de eerste ultraklimaatkas van Nederland gerealiseerd.

Bij de bouw van de pionierskas kon gebruik worden gemaakt van de modernste kennis uit de ecologische teelt. Met een totale oppervlakte van meer dan 100.000 vierkante meter en een kolomhoogte van meer dan zeven meter zorgt een nieuwe bovenbouw voor een maximale verlichting. Met aanzienlijke energiebesparingen is er altijd een optimaal groeiklimaat. Bovendien zorgt een constante overdrukatmosfeer ervoor dat er geen insecten in de kas kunnen komen, zodat de oogst zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen kan plaatsvinden.

Het project is gerealiseerd in samenwerking met Peter Dekker Installaties en Verkade Klimaat. Coatinc Alblasserdam verzinkte ongeveer 600 ton staal, Coatinc De Meern poedercoatte ongeveer 25.000 m2.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details