Platform over beton en staal in de bouw
De toegevoegde waarde van RVS-bouwstaal

De toegevoegde waarde van RVS-bouwstaal

In Nederland zijn ‘we’ nog niet helemaal gewend aan het wapenen met RVS-bouwstaal, in België en Duitsland des te meer. Aan het woord is Richard Wigmans, agent van Outokumpu RVS- en INOX-betonstaal voor de Benelux en Duitsland. Hij vertelt over de meerwaarde van het wapenen met RVS-bouwstaal op cruciale posities in een bouwwerk en de besparingen die daarmee gepaard gaan.

Richard Wigmans Advies & Verkoop is een onafhankelijk advies- en verkoopbureau met tientallen jaren ervaring in de bouwstaalwereld. “Na een jarenlange carrière in standaard bouwstaal werd ik op een gegeven moment door Outokumpu benaderd om het agentschap voor de Benelux en Duitsland te gaan voeren”, begint hij. “Als ‘waterland’ is Nederland immers bij uitstek geschikt om RVS-bouwstaal toe te passen. In tegenstelling tot bij onze zuider- en oosterburen wint de Hollandse zuinigheid het in veel gevallen nog van het ‘gezonde verstand’. Toch zijn ‘we’ de laatste jaren wel wakker geschud als gevolg van balkons en gevels die ‘spontaan’ bezwijken.”

Duurzame keuze

Als gevolg van het bezwijken van gebouwdelen of het afbrokkelen van tunnels (dat laatste speelt vooral in België) wint de toepassing van RVS-bouwstaal aan populariteit, merkt Wigmans. “Soms wordt nog geopteerd voor verzinkt staal, maar ook dat blijkt uiteindelijk geen duurzame keuze. Een verzinkte mat gebruiken voor de vloerverwarming binnenshuis is nog tot daar aan toe, maar in een viaduct, brug, sluis of betonnen buitenblad is het vragen om problemen. Door temperatuurwisselingen krimpen materialen. Het verzinkt materiaal hecht aan het beton en scheurt los van het ijzer, met alle gevolgen van dien. Wij adviseren daarom op cruciale posities in een bouwwerk RVS-bouwstaal toe te passen. Daarmee kunnen enorme besparingen worden gerealiseerd, als het gaat om renovatiekosten. Je hebt immers veel minder renovatiekosten. Op plaatsen waar renovatie erg kostbaar is, kan RVS-bouwstaal van grote toegevoegde waarde zijn. Het roest niet. Daarmee is het uitgesloten dat een balkon of gevel als gevolg van betonrot bezwijkt.”

RVS-bouwstaal zorgt ervoor dat de constructie slank gehouden kan worden.

 

Slankere constructie

Waar zou je RVS-bouwstaal moeten toepassen? “In ieder geval daar waar een betondekking van 3,5 centimeter niet te garanderen is”, legt Wigmans uit. “Maar ook in de isolatie tussen binnen- en buitenblad en bij een dilatatievoeg. In deze gevallen adviseren we licht magnetisch RVS-bouwstaal 1.4362 of INOXripp. Het zorgt er bovendien voor dat de constructie slank gehouden kan worden. Er is geen kans op roestvorming waardoor het betonstaal met een kleinere betondekking geplaatst kan worden. Dat was de voornaamste reden om INOX toe te passen in de prefab delen én in het ter plaatse gestorte beton voor de fietsbrug over de R4 en de Ringvaart bij Gent. Speelt magnetisme wel een rol, dan adviseren we de toepassing van 1.4311 warmgewalst of 1.4571 koudgewalst RVS-bouwstaal. Dit materiaal is niet magnetisch en perfect toepasbaar in de medische wereld en laboratoria. De genoemde kwaliteiten zijn mechanisch vergelijkbaar en zelfs beter dan koolstofstaal B500B. Voor het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis hebben we deze kwaliteiten geleverd onder de MRI-installatie.”

RVS-bouwstaal en standaard bouwstaal gaan prima samen. “Dat maakt het juist zo interessant. Pas RVS-bouwstaal toe op cruciale locaties en wapen het overige deel van een bouwwerk met standaard bouwstaal”, adviseert Wigmans. “RVS-bouwstaal is perfect lasbaar, op maat te knippen en te buigen. Lasnaden adviseren we te beitsen en voor het vlechten is een RVS-vlechtdraad een vereiste. Een verzinkte of zwarte vlechtdraad is geen optie.”

Meer informatie over RVS-bouwstaal? Wigmans staat u graag met raad en daad bij. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details