Platform over beton en staal in de bouw
De veelzijdigheid van voorspansystemen
Voor de verankering van de Arc Majeur, een kunstwerk van 60 meter hoog en 250 ton, werd DYWIDAG ingeschakeld.

De veelzijdigheid van voorspansystemen

De voorspansystemen van DYWIDAG zijn vooral gekend van toepassingen in gebouwen, bruggen, tunnels en viaducten. De brede waaier aan voorspansystemen biedt echter ook een oplossing voor minder voor de hand liggende toepassingen, zoals het verankeren van stalen silo’s of signalisatiemasten aan betonfundamenten, het vastzetten van kraanbanen, de achterafmontage van balkons en het realiseren van fundatieversterkingen. Een gesprek met Robert Jansen over ‘de andere kant van DYWIDAG’.

DYWIDAG werkt dagelijks aan het veiliger, sterker en slimmer maken van constructies. “Behalve voor de gebruikelijke toepassingen kan men ook voor andere situaties bij ons terecht waar sprake is van het verbinden van staal met beton”, zegt Jansen. “Constructeurs kunnen in feite met alle verankeringsuitdagingen bij ons terecht. Wij bijten ons er graag in vast en komen tot een passende oplossing. Het toepassingsbereik van onze voorspansystemen is uiterst veelzijdig.” 

De brede waaier aan voorspansystemen biedt ook een oplossing voor het verankeren van signalisatiemasten aan betonfundamenten.

Landmarks

Wie de laatste jaren over de Belgische E411 richting het zuiden is gereden, heeft nabij Lavaux-Sainte-Anne vast de grote boog, oftewel de Arc Majeur, opgemerkt. Het kunstwerk is namelijk bijna niet te missen; het is de grootste monumentale sculptuur van Europa. De Arc Majeur, een creatie van de Franse beeldhouwer Bernar Venet, is 60 meter hoog en weegt 250 ton. Voor de verankering van deze landmark werd DYWIDAG ingeschakeld. “De stalen voet is met behulp van onze voorspantechniek aan de betonfundatie opgespannen”, weet Jansen. “Datzelfde ‘trucje’ passen we in veel meer situaties toe, zoals bij de verankering van de affakkelmast bij Shell in Moerdijk. De stalen mast rust al meer dan 40 jaar op een betonfundatie. De verankering daarvan voldoet echter niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. De mast wordt nu voorzien van een nieuw fundament waar onze voorspansystemen een wezenlijk onderdeel van uitmaken.”

Met de zogenaamde itens© methodiek kun je balkons tegen de verdiepingsvloer aan trekken.

Van silo’s tot slimme balkons

Zelfs in een industriële omgeving kom je voorspansystemen van DYWIDAG tegen, vervolgt Jansen. “Bij Tata Steel in IJmuiden zijn onze voorspanstaven toegepast in de oplegconstructie van een zware kraanbaan, maar bijvoorbeeld ook bij de verankering van de windverhitters. Deze grote stalen silo’s zijn met behulp van onze systemen aan het betonnen fundament verankerd. De verankering wordt jaarlijks door ons geïnspecteerd.” Een andere mooie toepassing van de DYWIDAG-voorspansystemen richt zich op een efficiënte verankering van balkons. “Met onze strengen worden balkons letterlijk tegen de verdiepingsvloer aan getrokken. Dankzij deze zogenaamde itens© methodiek kun je balkons realiseren op plaatsen waar dat anders niet of nauwelijks kan. Ideaal voor nieuwbouw maar zeker ook voor renovatietoepassingen.”

In het Limburgse Amstenrade heeft DYWIDAG met de voorspansystemen zes woningen verlost van verdere verzakking.

De genoemde voorbeelden onderstrepen de veelzijdigheid van de DYWIDAG-systemen. “Het is slechts een greep uit de vele mogelijkheden”, concludeert Jansen die tot slot nog twee laatste out-of-the-box situaties deelt. “In het Limburgse Amstenrade hebben we recent met onze systemen zes woningen verlost van verdere verzakking als gevolg van mijnbouwactiviteiten uit het verleden. Dat is bereikt door de kruipruimte vol te storten met beton en deze aan de bestaande fundering vast te spannen, zodat de fundering onder de woningen nu als één grote plaat functioneert. En bij de vizierstuw in de Lek bij Hagestein, een toonaangevend kunstwerk in de Nederlandse strijd tegen het water, hebben we de basisplaat van de scharnierstukken tegen de betonnen pijlers gespannen. Kortom, we gaan geen uitdaging uit de weg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details