Platform over beton en staal in de bouw
De veiligheidsladder

De veiligheidsladder

‘Veiligheidsbeleid werkt pas als het in de houding en het gedrag van de medewerkers zit’

Veiligheid is al lang een thema, zeker in bouwgerelateerde bedrijven. Wie is niet bekend met begrippen als VCU, ISO 9001, ISO 14001 en bedrijfsnoodplannen? Toch is er meer, volgens Jeannette Hofman-Züter. “Veiligheid wordt niet geborgd door certificaten aan de muur. Het moet in het DNA van de mensen zitten.”

Hiermee maakt Jeannette Hofman-Züter, projectmanager voor de Veiligheidsladder, meteen duidelijk dat de Veiligheidsladder – internationaal bekend als de ‘Safety Culture Ladder’ – niet focust op documentatie. Binnen de Veiligheidsladder draait het om interviews en observaties waarmee wordt getoetst of veiligheid een onderdeel is van het denken en doen van de medewerkers.

Tijdelijk en vast

De audits tonen eerst aan op welk niveau van de Veiligheidsladder een bedrijf zich bevindt. ”Op de eerste trede is het bedrijf nog pathologisch bezig”, licht Hofman-Züter toe. “Op de vijfde en hoogste trede vinden medewerkers het thema Veiligheid zo belangrijk dat zij er met hun collega’s over praten en van elkaar willen leren. Ook wisselen bedrijven onderling en binnen sectoren informatie uit om gezamenlijk de veiligheid in de gehele branche en keten te verbeteren.”

Voor alle lagen van het bedrijf

Hofman-Züter: “Veilig willen werken moet vooral gedragen worden door het management. Daar ligt een voorbeeldfunctie en dat betekent investeren in attributen zoals veiligheidsschoenen, maar bovenal tijd vrijmaken om over veiligheid te praten en voorbeeldgedrag te laten zien.”

Breed inzetbaar

De Veiligheidsladder was in 2011/2012 een initiatief van ProRail. Het spoorwegbedrijf schreef het schema, uiteraard toegespitst op de werksituaties binnen ProRail. In 2016 nam NEN het certificatieschema over om het breed inzetbaar te maken. “Hieraan wordt nog steeds gewerkt”, vertelt Hofman-Züter. “Wij hebben al stappen gezet, maar zijn nu met een grote herziening bezig. Hiermee moet in 2021 het laatste spoorwegjargon uit het handboek verdwenen zijn. Het is aan de auditoren om de risico’s binnen een bedrijf in kaart te brengen en te onderzoeken of het bedrijf zich hiervan bewust is. Nieuw is dat er vier producten voor de Veiligheidsladder beschikbaar zijn. Deze onderscheiden zich in het auditregime dat wordt aangehouden. Hierdoor kunnen ook bedrijven met minder budget kennismaken met de Veiligheidsladder.” Voor meer informatie verwijst ze naar de website van de Veiligheidsladder: www.safetycultureladder.org.

In Nederland en Duitsland is de Veiligheidsladder inmiddels een begrip. NEN richt zich nu – samen met haar partners – op landen zoals België, Zwitserland en Scandinavië. “Veel bedrijven zien het verschil met de reguliere veiligheidscertificaten. Voor hen is de omslag in cultuur, oftewel ‘houding en gedrag’, the next step. Zij realiseren zich dat elk veiligheidsbeleid staat of valt met de veiligheidscultuur binnen het bedrijf.”

Meer weten? Kijk op www.veiligheidsladder.org voor meer informatie of raadpleeg NEN via [email protected].    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?