Platform over beton en staal in de bouw
De wind in de zeilen
De ronde vormen van de balkons zorgen ervoor dat de wind beter rond de toren draait.

De wind in de zeilen

Het gebouw vormt volgens Kern Architecten een baken en landmark in het stedenbouwkundig plan, waarbij het maritieme karakter van het gebied overduidelijk is overgenomen in het ontwerp. Manhattan heeft letterlijk de wind in de zeilen en zelfs een waterkerende functie.

Eén van de uitgangspunten was om de diversiteit van het woonprogramma niet als zodanig aan de gevel te kunnen aflezen.

Jazz City is een nieuw stedenbouwkundig plan op een voormalig industrieterrein in Roermond, gelegen aan het water. “Wonen, leisure en horeca komen hier samen”, zegt Ben Wolters, directeur van Kern Architecten. “Als vervolg op de uitbreiding van het Designer Outlet hebben we ook de opdracht gekregen om de luxe woontoren te ontwerpen. Gezien de centrale ligging is bewust gekozen voor een alzijdige toren die aan alle zijden visueel aantrekkelijk is. Door de specifieke getordeerde vorm en de verdraaiing van de balkons hebben we de uitstraling van een zeilboot kunnen nabootsen.”

Windstudies

Manhattan voorziet in 39 exclusieve en ruime appartementen met op de begane grond een plint voor diverse retailfuncties van het Designer Outlet. “Eén van de uitgangspunten voor ons was om de diversiteit van het woonprogramma niet als zodanig aan de gevel te kunnen aflezen”, legt Wolters uit. “De verdraaiing van de balkons draagt daar in hoge mate aan bij. De getordeerde vorm van het gebouw is overigens uitsluitend gerealiseerd door te spelen met de positie van de balkons. Dat houdt het gebouw in de basis constructie-technisch beheersbaar. Wel zijn er de nodige windstudies aan vooraf gegaan, vanwege de ligging aan het water in een open zone. De ronde vormen van de balkons zorgen ervoor dat de wind beter rond de toren draait. In combinatie met de verhoogde balustrades kunnen bewoners in alle rust en windstil genieten van het prachtige uitzicht.”

Het gebouw is opgebouwd uit voornamelijk prefab betonwanden en in het werk gestorte vloeren.

Waterkering

De fundering van Manhattan verdient een bijzondere vermelding. Wolters: “Onder het gebouw is een parkeerkelder gesitueerd die gefaseerd is uitgevoerd. Als Jazz City straks verder wordt doorgetrokken met nieuwe bebouwing, is het de bedoeling dat de kelder daarin meegaat en wordt vergroot. Extra bijzonder is het feit dat de huidige kelder tevens fungeert als waterkering. Bij hoog water wordt de kelder volledig afgesloten met waterkerende deuren en blijft de kelder zodoende waterdicht.” Het gebouw is verder opgebouwd uit voornamelijk prefab betonwanden en in het werk gestorte vloeren. “Ook de balkons zijn prefab uitgevoerd en sluiten vrijwel naadloos aan op de vloer van de appartementen, middels de zogenaamde Balqoon-balkons”, zegt Wolters, die bovendien uiterst tevreden is met de keuze voor de metalen gevelbeplating in een goudtint. “Naarmate de zon rond de woontoren draait, neemt de gevel verschillende kleurstellingen aan die ook nog eens prachtig reflecteren in het water.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details