Platform over beton en staal in de bouw
Den haag trekfietsviaduct | Trekfietsviaduct krijgt kwalitatief hoogwaardige coating

Den haag trekfietsviaduct | Trekfietsviaduct krijgt kwalitatief hoogwaardige coating

Het Jan Linzelviaduct over de A4 bij Den Haag krijgt een kwalitatief hoogwaardige coating. Om ervoor te zorgen dat de fietsbrug lang meegaat, wordt een 4-lagen coatingsysteem geappliqueerd. Verf die bestand is tegen weer, wind, vocht en zout, wat nodig is vanwege de ligging in de kustregio.

Het technische conserveerbedrijf Cuijpers Services BV uit Weert, dat deze werkzaamheden verricht, werkt over de volle breedte van het conserveringsproces. Operations director Jos Ickenroth:  “Daarvoor beschikken wij over drie locaties, in Weert, Middelburg en Elsloo. Bij deze fietsbrug gaat het om negen grote onderdelen, waarvan één van 54 en één van 48 meter lang. Vanwege de afmetingen appliqueren wij de vier grootste brugdelen bij constructiebedrijf Heerema in Vlissingen, dat een enorme straal- en spuithal heeft. We hebben daar al twee van de vier grote brugdelen Sa2,5 gestraald en er een 4-lagen coatingsysteem op aangebracht. De vijf kleinere onderdelen behandelen we in onze eigen Middelburgse locatie.”

Gecontroleerd proces

Het is een secuur en gecontroleerd conserveringsproces, dat van tevoren uitgebreid beschreven is in een inspection testplan (ITP), een gedetailleerde roadmap. Gestart wordt met het stralen van de brugdelen met Korund (staalgrid). Vervolgens wordt het hele ontwerp geïnspecteerd op roest en scherpe hoeken omdat de coating anders op termijn zou kunnen breken. Indien nodig, wordt het staal afgerond zodat daarna de eerste straalbeurt kan worden uitgevoerd. Dan volgt een kritische inspectie, worden de onderdelen nagestraald en wordt alle stof eraf geblazen. Vervolgens wordt het zoutgehalte gemeten en als dat binnen de norm ligt, brengt Cuijpers direct een anti-corrosive metallieke zinkrijke epoxy primer als afdeklaag aan. Daarna volgen een gepigmenteerde epoxy coat en de finale high-performance hybride eindlaag, in meerdere grijstinten. Elke laag wordt minutieus op kwaliteit gecontroleerd door gekwalificeerde inspecteurs, zowel van de klant als van Cuijpers. Naast het zoutgehalte controleren zij ook de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en laagdikten van de coating. Uiteindelijk wordt alles vastgelegd in een kwaliteitsdocument.

Van A tot Z

“Ons bedrijf heeft faciliteiten voor alle soorten systemen van complex tot eenvoudig, voor grote of kleine hoeveelheden en voor specifieke eisen.” De firma beschikt daarvoor over drie straal- en conserveringsfaciliteiten, grote hallen om stalen objecten te reinigen van roest en oude lakken, en om natlaksystemen aan te brengen die uit één of meerdere lagen bestaan. Daarnaast heeft Cuijpers een uitgebreide mobiele tak met personeel en speciaal materieel die op locatie kunnen stralen, spuiten, ultra hogedruk water reinigen en PFP aanbrengen. Deze complexe Passive Fire Protection-systemen voorkomen dat een gebouw of constructie bij bepaalde hoge temperaturen (in geval van brand) snel instort, zodat aanwezigen tijdig een veilig heenkomen kunnen vinden. Ickenroth: “Als één van de weinigen in Nederland hebben wij deze kennis en kunde. Al met al kunnen we conserveerwerk van A tot Z uitvoeren. Door al voor in het proces mee te denken over passende oplossingen, willen we onze klanten ontzorgen.”

Circulair

De firma staat niet stil en werkt met de modernste straaltechnieken en coatingsystemen. “We denken met coatingfabrikanten mee over nieuwe applicaties voor een nog betere, duurzame coating. We vervullen daarin graag een voortrekkersrol. De vraag of wij circulair werken, wordt immers steeds meer een selectiecriterium bij grote opdrachten”, besluit Ickenroth.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details