01:56
20-04-2018

Diamantvormig kantoorgebouw vergt ingenieuze 3D-aanpak

Vlak bij het Sint-Pietersstation in Gent wordt deze dagen naarstig gewerkt aan het Diamond-gebouw, een kantoorvolume met een bijzondere aanblik. Het atypische patroon van de sokkel is gebaseerd op de historische architectuur in de binnenstad, terwijl de glazen gordijngevel sterk in het oog zal door springen door zijn complexe diamantvorm. Om de vele ontwerpdetails accuraat te kunnen realiseren, hanteren de betrokken partijen de BIM-formule. 

Met het zinnenprikkelende Diamond-complex heeft Gent er vanaf eind dit jaar weer een iconisch staaltje toparchitectuur bij. De kantoortoren is ontworpen door het Amerikaanse Asymptote Architecture, dat alles uit de kast haalde om het volume een bijzonder karakter te geven. De knikken in de gevel en het uitgesproken materiaalgebruik maken dat het statige gebouw zijn naam alle eer zal aandoen. Met zijn acht bouwlagen zal het zowel letterlijk als figuurlijk schitteren aan de Gentse skyline. Het gelijkvloers is voorbehouden voor een imposant atrium, een gemeenschappelijke inkombalie annex receptie, vergaderzalen en een koffiebar of horecazaak. De zes verdiepingen boven het gelijkvloers zullen plaats bieden aan kwalitatieve en comfortabele kantoorruimtes, gemeenschappelijke faciliteiten, multifunctionele ruimtes en een ruime patio. De zevende en laatste verdieping zal fungeren als technische ruimte.


Boven op de atypische sokkel rust een gordijngevel uit glas en aluminium, die overal geplooid en geknikt is.

Verspringende kolommen
De realisatie van het Diamond-project is intussen volop aan de gang. De ruwbouw moet klaar zijn tegen het bouwverlof, en de rest van het gebouw tegen het einde van het jaar – een uiterst korte uitvoeringstermijn. “De betonnen draagconstructie bestaat uit een relatief eenvoudige combinatie van kolommen en nagespannen vloerplaten”, vertelt Koen Vandenneucker, projectmanager bij Antwerpse Bouwwerken, dat samen met Vuylsteke Aanneming instaat voor bouw van het complex. “De paddenstoelvloeren hebben een uiterst beperkte dikte. Door ze na te spannen, hebben we een aantal balken kunnen schrappen uit het oorspronkelijke ontwerp. Hierdoor komt er heel wat ruimte vrij voor de integratie van technieken in de verlaagde plafonds. Het gebouw staat bovenop de ondergrondse parking van het station, die al enkele jaren geleden gerealiseerd is. We hebben dus voortgebouwd op de structuur van de parking, al staan de kolommen van het Diamond-gebouw allerminst recht boven die van de stationsparking. De verspringing van de kolommen vangen we op met behulp van zware balken in de kruipkelderruimte. Qua funderingswerken was dit project dus zeker niet alledaags.”


Het staalbouwgedeelte van het Diamond-project omvat drie fases en vergt circa 182 ton staal (type S235).

Complexe diamantvorm
Ook de realisatie van de schil en de technische bovenverdieping is behoorlijk gecompliceerd. “De specificiteit schuilt in de diamantvorm”, legt Koen Vandenneucker uit. “Geen enkele knoop in de staalstructuur van de technische bovenverdieping kan loodrecht uitgewerkt worden. Hetzelfde geldt voor de gordijngevel uit glas en aluminium, die overal geplooid en geknikt is. Alles is vooraf uitgetekend in 3D om de beoogde diamantvorm efficiënt te kunnen realiseren. Het 3D-model van de architecten vormde de basis, en nadien zijn de modellen van het studiebureau stabiliteit, het studiebureau technieken en de gevelbouwer eraan toegevoegd. We werken met andere woorden nauw samen volgens de BIM-formule. Behoudens enkele kleine probleempjes bij de integratie van de verschillende modellen verloopt dit heel erg vlot. We hadden BIM eerder al wel toegepast voor ruwbouwconstructies, maar nog nooit voor integrale gebouwen. In dat opzicht is het Diamond-project voor Antwerpse Bouwwerken een mooie primeur en een zeer interessante uitdaging.”    

Tekst: Tim Janssens     Beeld: Global Life Tree – Antwerpse Bouwwerken
Uitgelichte afbeelding boven: 
De knikken in de gevel en het uitgesproken materiaalgebruik maken dat het statige Diamond-gebouw zijn naam alle eer zal aandoen.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Kersten