Platform over beton en staal in de bouw
Digitale werkvloer voor ambachtelijk bedrijf
Rendering van Stepstone. Ontwerp: LEVS architecten, Amsterdam.

Digitale werkvloer voor ambachtelijk bedrijf

Al meer dan honderd jaar wordt er in Groningen aan het Aduarderdiep in Hoogkerk prefab beton geproduceerd. De architectonische betonnen gevelelementen die anno 2022 uit de fabriek van Hibex komen, overtreffen je stoutste dromen. Pure ambacht en vakmanschap! Dat verlangt directeur Michael Hermes ook van alle ‘randzaken’. Daarom koos hij voor de Elementen App van BIM4Production voor het digitaliseren van de werkvloer en een maximale kwaliteitscontrole.

De gevels van de Pontsteiger, Naturalis, Fibonacci en Stepstone op de Zuidas in Amsterdam: het komt allemaal uit de fabriek van Hibex. “Wij spelen Champions League in de betonbouw”, zegt Hermes. “Ons motto luidt dan ook ‘we maken alles, behalve grijs’. Natuurlijk produceren we zo nu en dan een binnenwand, maar we richten ons vooral op het architectonische aspect van de gevel. We maken veel sandwichelementen voor de gestapelde woningbouw. Een gemiddeld product voor onze fabriek is een toren van 70 meter hoog op een perceel van beperkte afmetingen. We maken als het ware Legostenen voor volwassenen. Kant-en-klare gevelelementen die vanaf de vrachtwagen direct gemonteerd worden.”

De Elementen App, een toepassing die nog maar net gelanceerd is.

One of a kind

Van repetitie is bij Hibex geen sprake. “Elk project is uniek. De enige zekerheid die we hebben, is dat het volgende project weer anders is”, lacht Hermes. Het productieproces daarentegen bevat wel repeterende handelingen. Of je nu een ronde of rechthoekige mal moet storten, er komt altijd wapening aan te pas, de kwaliteit van de mal moet gecontroleerd worden, enz. Met het oog op de Wet kwaliteitsborging die eraan zit te komen en de ambitie om papierloos te gaan werken in de fabriek, is Hermes in de markt op zoek gegaan naar een oplossing die hem daarin ondersteunt. “Sommige van onze opdrachtgevers werken al (deels) digitaal, bijvoorbeeld met tablets op de bouwplaats, maar die software blijkt niet één op één toepasbaar in een betonfabriek. In deze software vormt het statische gebouw de basis, terwijl wij op zoek waren naar een oplossing waarin juist alle losse individuele elementen centraal staan. Maar ook een oplossing die we niet alleen kunnen volgen door de hele fabriek, maar tijdens de gehele levenscyclus.”

Elementenpaspoort

De oplossing werd gevonden in de Elementen App van BIM4Production, een oplossing die nog maar net gelanceerd is. “Wij waren er vroeg bij”, zegt Hermes. “De app was nog niet helemaal klaar. Dat gaf ons de mogelijkheid om onze kennis van het proces en product in te brengen, om de app zo goed mogelijk te laten aansluiten op onze behoefte.” Henk Jan Nieuwenhuis van BIM4Production vult aan: “We bouwen software voor de markt. Dat betekent dus ook dat je open moet staan voor feedback om te voorkomen dat je theoretische software bouwt. We starten met een MVP, een ‘minimum viable product’. Juist dankzij de samenwerking met de eindgebruiker, Hibex in dit geval, komen we tot verrassende inzichten en verbeterslagen om de software te laten aansluiten op alle, soms wat specifieke, processen.” 

Hibex ziet de Elementen App als een ‘paspoort’ waarin alle (productie)data en eigenschappen van het element digitaal worden vastgelegd. “Daarmee lopen we al voor op de Wet kwaliteitsborging en bieden we klanten maximaal zicht en controle op ons interne proces”, zegt Hermes. “Normaal gesproken komen ze een aantal keer kijken tijdens het productieproces, in theorie kunnen ze nu op afstand inloggen op ons kwaliteitssysteem en dankzij alle informatie en foto’s de kwaliteit bepalen.”

Hibex produceert de architectonische gevelelementen voor Stepstone gedeeltelijk in de kleur grijs en gedeeltelijk in de kleur groen.

Geheim van de smid

Momenteel doorloopt Hibex de tweede en laatste testfase met de Elementen App, ook nog eens met een heel bijzonder project: Stepstone in Amsterdam uit de koker van LEVS architecten, Amsterdam. Hibex produceert de architectonische gevelelementen, gedeeltelijk in de kleur grijs en gedeeltelijk in de kleur groen. Jazeker, ook dit groen gekleurde vlak is beton. Een effect dat wordt bereikt door enerzijds uit Italië geïmporteerd marmergranulaat aan het betonmengsel toe te voegen en vervolgens het oppervlak te bewerken. Alle andere details zijn ‘het geheim van de smid’. “De bedoeling is om vanaf 2023 alle nieuwe projecten direct te starten in de Elementen App.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details