Frankema Multivloeren
01:16
18-05-2017

Dorp voor arbeidsmigranten

Op een verlaten akker aan de Visvijverweg in Swifterbant verrijst in razend tempo een compleet dorp met een kleine 150 woningen voor arbeidsmigranten. De woningen zijn van tijdelijke aard en kunnen indien ze overbodig zijn geworden, relatief eenvoudig worden weggehaald. Desalniettemin draagt Frankema Multivloeren zorg voor de stabiele basis van het dorp.

De bouw van het dorp is een initiatief van uitzendbureau Level One uit Emmeloord. De uitzend­organisatie is van mening dat buitenlandse werknemers harder zullen werken als ze comfortabeler worden ondergebracht en in hun vrije tijd meer privacy hebben. De woningen zijn opgezet als tweepersoons appartementen met een eigen terras, een eigen opgang, keuken-kamer, douche- en wc-ruimte en een afzonderlijke slaapkamer. Om tegemoet te komen aan het tijdelijke karakter van het dorp, heeft hoofdaannemer Weever Bouw niet gekozen voor heipalen maar voor een stevige, gewapende betonnen basis van in totaal 5.776 vierkante meter, die is gestort door Frankema Multivloeren.

Betonnen woonvloer
De industriële uitstraling van een betonnen vloer is tegenwoordig helemaal ‘hip’, zo weet Stefan Frankema als geen ander. “De betonnen basis van het dorp wordt meteen gebruikt als woonvloer. Dat kan tegenwoordig in zo ongeveer alle kleuren van de regenboog, maar hier in Swifterbant is gekozen voor een echte industriële look in de kleur grijs. We zijn eind vorig jaar in totaal zo’n zeven weken bezig geweest met het storten en afwerken van de vloer. Iedere week stortten we een streng, een straatje van circa 850 vierkante meter. Na het storten hebben we de vloer eerst uitgevlakt en vervolgen monolith glad afgewerkt. Daarna is er nog in verschillende fasen een Ashford Formula aangebracht om de vloer extra vuilafstotend te maken. Beton heeft immers twee nadelen; het geeft stof af en absorbeert enorm. Door het aanbrengen van de Ashford Formula voorkom je dat soort problemen.” De woningen in Swifterbant zijn begin april gereed voor ingebruikname. Ze zijn gebouwd met het oog op duurzaamheid. Mocht het dorp ooit overbodig worden, dan kan het relatief eenvoudig worden verwijderd en kan er weer geboerd worden op de akker. “Het dorp is nog niet in gebruik of de plannen voor een tweede dorp zijn alweer in de maak. In Luttelgeest verrijst deze zomer een vergelijkbaar dorp waarvoor we wederom de betonnen basis mogen leggen”, zegt Frankema tot besluit.

Frankema Multivloeren Frankema Multivloeren Frankema Multivloeren Frankema Multivloeren

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Frankema Multivloeren

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

prefab hoogbouwoplossingenTafelbrug Dorkwerd