Platform over beton en staal in de bouw
Drie bedrijven, één familie
Hangsteiger voorzien van trolleys boven de nieuwe spoorbrug over de Rozenburgse sluis.

Drie bedrijven, één familie

Otri levert met haar dochterbedrijven Jako, Yelloo en Matemco een veelvoud aan oplossingen voor de ruwbouw- en renovatiefase. Matemco is in juli tot de Otri familie toegetreden. De bedrijven hebben alle drie partnerschap en service als ankerpunten. Directeur Jeroen Jansen: “We zijn op zoek naar synergie tussen de familieleden, iets dat bij Jako en Yelloo al goed gelukt is.”

Sluishuis Amsterdam: een combinatie van Kwiksteiger ondersteuningen en gevelsteigers die in elkaar overlopen.

Het samenvoegen van de drie bedrijven is volgens Jansen een logische stap. “De verschillende bedrijven waren vaak al betrokken bij dezelfde bouwprojecten, maar dan in verschillende fases van de bouw. Zo werkten Matemco en Yelloo nog voor de overname allebei aan het WTC in Amsterdam. Dat zij nu beide bij de Otri familie horen, maakt het nog gemakkelijker om de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. Bovendien is er uiteindelijk maar één projectleider nodig, in plaats van twee of drie.” De bedrijven moeten goed op elkaar afgestemd worden, zodat de hele familie op dezelfde manier gaat werken. “Alle bedrijven hebben kwaliteit heel hoog in het vaandel en streven naar partnerschap met de klant. Wat verschilt, is dat Jako nu al gewend is om 24/7 bereikbaar te zijn, terwijl dit voor Matemco niet geldt. We zijn op zoek naar een werkwijze die voor de hele familie werkt, het moet een synergie worden”, aldus Jansen.

De bouw van Biocentrale Wanroij gemaakt van grootvlak elementen van 275×200 cm, met rasterelementen en zware trekdrukschoren.

Matemco versterkt Otri

Matemco is het nieuwste lid van de familie. “Dit bedrijf heeft veel expertise in de betonbouw, zowel op het gebied van infra, woningbouw als utiliteit. Ook heeft Matemco veel engineers en constructeurs, net als heel veel materieel. Hiermee versterkt het bedrijf Otri zeer. Je hebt gewoon veel materieel nodig, ook als werkzaamheden uitlopen. Door de overname van Matemco kunnen we meer uitdagingen van elkaar opvangen.” Het nieuwe dochterbedrijf voegt negen engineers en twee constructeurs toe aan Otri.

Ander dochterbedrijf Jako beschikt over een uitgebreid bekistingsprogramma. “Dit is voor Matemco een prachtige aanvulling en zo vullen de verschillende Otri bedrijven elkaar heel goed aan”, zegt Jansen. “Jako heeft alles wat tijdens de ruwbouw nodig is, zoals ankers, materiaal om gevels af te plakken, bouwplaatsinrichting en persoonsliften. Dit materiaal verkoopt en verhuurt het bedrijf.” Daarnaast heeft Jako een bekistingsafdeling. “Jako is betrokken bij alle soorten projecten in Nederland. Het bedrijf levert alle soorten bekisting, behalve tunnelbekisting.” 

Ondersteuningen van de cantilevers op project Sluishuis Amsterdam als ook de gevelsteiger.

Uniek vloerbekistingssysteem

Een uniek product van Jako is het zelfgeproduceerde paneelbekistingssysteem voor vloeren. Hierbij zijn zwaarlast stempels en bekistingspanelen de basis systeemonderdelen. Jansen: “Dit is een functioneel principe, waarbij de onderslag volledig overbodig is. Geen enkel vergelijkbaar vloerbekistingssysteem komt qua efficiëntie ook maar in de buurt van het Topec systeem. Andere systemen waarbij ingeschaald wordt, moeten na één of maximaal twee keer weggegooid worden. Het Topec systeem is van aluminium en kan keer op keer gebruikt worden.” Volgens Jansen is Jako een one-stop-shop voor ruwbouw, voor de betonbouwer. “Het bedrijf levert ook betonnen afstandshouders, die gebruikt worden bij grote vloeren in bedrijfshallen.” Jako is 24/7 bereikbaar en wil een echte partner van de klant zijn.

Derde familielid Yelloo maakt al sinds 2014 deel uit van Otri. “Dit bedrijf zit vooral in renovatie van betonwerken en staal. Yelloo is gespecialiseerd in onder meer de renovatie van bruggen en levert dan zowel de steigers onder het brugdek, de hangbrug installaties, wandbeveiliging, trappentorens en steigers om op die brug te komen en de folies voor de steigers om ergonomisch te werken.” Jansen schetst hoe de drie bedrijven bij een project betrokken kunnen zijn. “Otri kan als partner eigenlijk in alles voorzien, Matemco levert de engineers en het ontwerp, daarna levert Jako materiaal en zorgt voor de fundering. Vervolgens kan Yelloo betrokken raken voor de renovatie en het onderhoud van de gevel.”

3D of 4D werken

Ook de manier van werken met BIM moet tussen Jako, Yelloo en Matemco op elkaar worden afgestemd. “Matemco loopt hiermee voorop en doet alles in 3D en 4D, terwijl Jako en Yelloo ook nog in 2D werken. In de derde dimensie werken is ook heel anders, omdat buizen dan bijvoorbeeld echt 2,5 meter lang moeten zijn, terwijl in 2D de ruimte gelaten wordt om bijvoorbeeld een buis van 1 en 1,5 m te combineren. Samen zoeken we hier dus naar een nieuwe manier, die voor de hele familie werkt.” Om het bedrijf qua uitstraling samen te voegen, hebben de logo’s van de drie Otri bedrijven allemaal de herkenbare driehoek gekregen die verwijst naar het moederbedrijf.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details