DronePort
02:33
19-12-2018

DronePort: Eerste resultaten zelfstandig patrouillerende drones zijn bijzonder positief

Sinds juni wordt DronePort, de toekomstige bedrijvencampus rond dronetechnologie in Brustem (Sint-Truiden), bewaakt door drones die zelfstandig patrouilleren. Onder de naam S_DRONE@DRONEPORT werden tot dusver in totaal 95 bewakingsvluchten uitgevoerd. We presenteren hierbij de belangrijkste resultaten en volgende stappen in het proefproject. 

Diefstal op bouwwerven is een veelvoorkomend fenomeen. Elke dag wordt er ergens in België een diefstal op een bouwwerf gepleegd, gaande van klein gereedschap tot groot materieel en zelfs grote machines. De verliezen in België worden geraamd op 50 miljoen euro per jaar. Net als bouwwerven zijn ook industriegebieden gevoelig voor criminaliteit. Daarom wordt DronePort sinds deze zomer bewaakt door drones die aangestuurd vanuit een controlecentrum patrouilles uitvoeren. Samen met haar partners DronePort, DroneMatrix, Seris Security, de stad Sint-Truiden en de lokale politie en brandweer, staat Willemen Groep als aannemer van de campus DronePort aan het roer van dit project.

Nieuwe Europese wetgeving
Volgens de huidige wet moet een drone bestuurd worden door een gediplomeerde dronepiloot. De nieuwe Europese dronewetgeving brengt daar vanaf 2019 verandering in. Vanaf dan worden ook buiten de officieel erkende testsite van DronePort automatische dronevluchten mogelijk. Automatische drones zullen kunnen worden ingezet op diverse domeinen, zoals de beveiliging van werven, gebouwen en terreinen. De drones waarmee op DronePort de bewakingsvluchten worden uitgevoerd zijn geprogrammeerd om op eigen initiatief inspectierondes te doen en verdachte feiten zoals brand, inbraak en vandalisme te detecteren en door te sturen naar een meldingscentrale. Die stuurt de beelden vervolgens door naar de bevoegde diensten, zoals politie of brandweer. “Door het inzetten van deze drones kunnen onze mensen op de werf hun werk optimaal uitvoeren in een veilige omgeving. Bovendien wordt het risico op financiële schade door diefstal drastisch verlaagd en is er minder kans op vertraging van de werken door gestolen materiaal. Het garandeert met andere woorden de continuïteit van de bouwwerken, wat voor ons als bouwonderneming enorm belangrijk is”, aldus Tom Willemen, CEO van Willemen Groep en voorzitter van de Vlaamse dronecluster EUKA.

Artificiële intelligentie
Voor dit proefproject op DronePort werden de drones uitgerust met artificiële intelligentie, wat nog veel meer mogelijk maakt. Zo werd de site van DronePort door middel van detectielijnen die alleen voor de drones zelf zichtbaar zijn, opgedeeld in gevoelige zones. Wordt een van deze lijnen overschreden, dan zendt de patrouillerende drone onmiddellijk een alarmsignaal uit naar de meldingscentrale. Het laat niet alleen toe om bepaalde zones extra te bewaken, maar het werkt ook omgekeerd. Want wanneer een bewakingsagent vreemde activiteiten opmerkt, kan hij de drone uitsturen voor inspectie. Het beeldmateriaal komt dan terecht bij de interventiediensten. Tom Willemen: “De drones kunnen bovendien ingezet worden om de evolutie van de werf op te volgen en via 3D-mapping het bouwwerk te koppelen aan het architecturale BIM-model. Ze helpen dus ook de aannemer tijdens het bouwproces.” De partners rond dit proefproject bouwden een digitaal platform waarop vluchten op aanvraag kunnen worden besteld door bevoegde personen of diensten. Met behulp van speciaal ontwikkelde warmtedetectie-, herkennings- en afbakeningssoftware kan de drone tijdens zijn vlucht bewakingsopdrachten uitvoeren, maar dus ook opmetingen doen of voortgangsrapporten leveren aan de projectleiding op de werf. Intussen kreeg het consortium de toelating om ook ’s nachts vluchten uit te voeren.

Opening: 21 december 
Na deze bijzonder positieve tussentijdse evaluatie, zal volgend jaar in mei een 3DSAFEGUARD EVENT worden georganiseerd waarop de definitieve resultaten worden bekendgemaakt. Bedoeling is om politie, brandweer en defensie inzicht te geven in de mogelijkheden van het inzetten van drones op lage hoogte in het kader van security en surveillance opdrachten. Op dit moment legt Willemen Construct de laatste hand aan de campus voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector en een controletoren. Op vrijdag 21 december opent DronePort amper een jaar na de eerstesteenlegging (de steen werd toepasselijk binnengevlogen met een drone) haar deuren op de voormalige militaire vliegbasis van Brustem. De campus huisvest onder meer een landingsbaan van 2,4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan tweehonderd werknemers. Een nieuwe loods biedt plaats aan 60 vliegtuigen. Uniek zijn ook de specifieke outdoor testzones voor drones, waarbinnen drones tot een hoogte van een paar honderd meter kunnen vliegen. DronePort heeft in Sint-Truiden tal van outdoor gebieden, een indoorruimte en ‘The Cage’, een indoortestgebied van 30 bij 9 meter vlak voor het nieuwe DronePortgebouw en meteen naast de ateliers.

De DronePort vluchtgebieden bieden dronebedrijven de perfecte test-, bewijs- en demonstratiegronden voor hun innovaties en producten. Alle vluchtgebieden worden beheerd door Limburg Regional Airport (LRA). DronePort, een initiatief van LRM, de stad Sint-Truiden, POM Limburg en JKInvest, wordt zo dé ideale uitvalsbasis voor startups en groeibedrijven in de drone- en luchtvaartsector en bij uitbreiding de ganse dronesector.

www.droneport.eu 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

BetonhuisVerheyen