01:43
20-03-2015

Dubbele wand oplossingen | Sneller bouwen met betere rentabiliteit

Een dubbele wand is volgens Eric Sels van Prefaco een snelle en economische oplossing voor zo goed als elk type muur. “De hoge afwerkingsgraad in combinatie met een aanzienlijke rendementsverbetering en een substantiële vermindering in arbeidskosten, spreken in het voordeel van dubbele wanden”, aldus Sels.

Een dubbele wand bestaat uit twee breedplaten, onderling verbonden door tralieliggers. De wanden worden in de fabriek geproduceerd en kunnen volgens Sels vrijwel elke vorm of afmetingen aannemen. “Standaard gaan we tot een maximum hoogte van 3,50 meter bij 8 meter lang met een dikte variërend van 19 tot 40 centimeter of meer, op aanvraag. De schillen worden standaard aangeboden met een dikte van 5 centimeter, maar in functie van de gevraagde brandweerstand kan een schildikte toegepast worden tot 6 of 7 centimeter. Dat heeft te maken met de vereiste betondekking op de hoofdwapening. Prefaco slaagt er bovendien in, als enige op de markt, om wanden van 3,70 meter hoog en 10 meter lang te fabriceren, wat vrij uniek is.”

Verbindingswapening
Door de holle ruimte tussen de twee schillen zijn dubbele wanden lichter dan een volle wand. “Het lagere gewicht werkt kostenbesparend, dat scheelt bijvoorbeeld in transport- en kraankosten,” zegt Sels. “Op locatie wordt de wand met een ingebedde verbindingswapening met de grondplaat verbonden en volgestort met beton. Dubbele wanden hebben standaard een betonkwaliteit van C30/37, maar een hogere sterkteklasse of andere cementsoorten zijn ook mogelijk. Na het volstorten van de wanden en het uitharden van het beton ontstaat één monolithisch geheel en gedraagt de dubbele wand zich als een volle wand.” Dubbele wanden worden op maat gemaakt. Sels: “Aan de hand van het architectuur- en stabiliteitsplan maken wij productietekeningen die vervolgens ter controle aan de opdrachtgever worden gestuurd. Na goedkeuring worden ze in productie genomen.

Door de vergevorderde automatisering in de productie kunnen we dubbele wanden prijsvriendelijk produceren. De productiemethode is bovendien dermate flexibel in maatvoering dat bijna elk ontwerp uitgevoerd kan worden. Tevens is het mogelijk diverse (nuts)voorzieningen in de wand op te nemen, zodat naderhand niet meer geslepen hoeft te worden. Onze wanden zijn toepasbaar bij elk bouwkundig concept en behalve als bouwkundige scheidingswanden ook als keerwanden of vloeistofdichte wanden.”

Verloren bekisting
Naast besparen op transport- en kraankosten, wordt met dubbele wanden ook bespaard op de bekisting(kosten). “Door de specifieke productiemethode, gebaseerd op het principe van een verloren bekisting, is er geen afschrijving op de bekisting en is er ook geen reiniging nodig van het bekistingsmateriaal. En aangezien de wanden in de fabriek onder geconditioneerde omstandigheden worden gefabriceerd, zijn we niet afhankelijk van weersinvloeden.”

Een recente innovatie van Prefaco is de toepassing van een dubbele wand met geïntegreerde PIR- of PUR-isolatie aan de binnenzijde van de schil. Beide breedplaten zijn dan niet verbonden met tralieliggers, maar met niet-geleidende koolstofstaven, om koudebruggen te voorkomen. Ook is het mogelijk om met een speciaal ontwikkeld kantelbok de dubbele wanden rechtop toe te passen. “Met dit hulpgereedschap kunnen we de wanden verticaal positioneren en in één keer tot 10 meter hoog gaan.” Eric Sels wil tot slot nog benadrukken dat een dubbele wand een industrieel product is, en dus niet te verwarren is met architectonisch beton.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners