prefab betonproducten
01:50
05-07-2017

DUNNE, LICHTGEWICHT EN OERSTERKE PREFAB BALKONS

Sinds de oprichting in 2000 staat Excon Betonelementen uit Haghorst voor een breed scala aan prefab betonproducten. Oplossingen die zowel standaard als op maat worden geleverd en qua vorm en afwerkklasse tot in detail voldoen aan de wensen van de klant. 

Eén van de producten waarmee het bedrijf stevig aan de weg timmert, is het in eigen huis ontwikkelde Highcrete. Een betonsoort die dankzij een uitgekiende mix van mortel, toeslagmaterialen, hulpstoffen en wapening resulteert in een dunne, lichtgewicht en tegelijk oersterke constructie. Dat bleek andermaal tijdens de bouw van het International Student House in Delft, alwaar Excon 68 in Highcrete uitgevoerde balkonelementen leverde.

Een balkon voor een studentenhuisvesting moet natuurlijk tegen een stootje kunnen. Een vereiste dat voor Excon rondom de realisatie van het Delftse studentencomplex uitmondde in een mooie opdracht. “Een dergelijke constructie dient meerdere mensen te kunnen dragen en optimaal bestand te zijn tegen de krachten die er op worden uitgeoefend”, zegt Maurice van Zoggel, directeur van Excon. “Highcrete is dan een geweldig alternatief, dat is tijdens dit project andermaal gebleken. Met als resultaat een slanke, zeer sterke balkonconstructie die maar liefst de helft minder weegt dan in traditioneel beton uit­gevoerde elementen. Dat alles maakt Highcrete tot een zeer breed toepasbaar materiaal. Voor balkons, maar zeker ook voor de meest uiteenlopende gevelbekledingen. Zowel tijdens nieuwbouwprojecten als renovatiewerken.”

UITVOERIG GETEST
De binnen het complex aangebrachte balkons, die middels koudebrugonderbrekingen door bouwkundig aannemer Waal in de breedplaatvloeren zijn ingestort, onderstrepen de kracht van Highcrete. Daarvan wist Excon in het voortraject ook de opdrachtgever en constructeur vol te overtuigen. “Niet alleen hebben we rondom dit project vooraf alles uitvoerig berekend en gecontroleerd, ook is via een proefopstelling op ons terrein de verwachte belasting op de balkonplaten nagebootst”, aldus Van Zoggel. “Daaruit bleek dat de in Delft toegepaste constructie maar liefst twee maal zoveel kracht kan opnemen als was vereist.” Het bewijst nogmaals de kwaliteit en veelzijdigheid van Highcrete. Al was dat voor Van Zoggel zélf al een bekend gegeven. “Sinds de ontwikkeling in 2012 hebben we deze betonsoort door verschillende gerenommeerde en onafhankelijke betonadviesbureaus uitgebreid laten testen. Met succes. Daarvan kunnen we diverse rapporten overleggen.”


RAZENDSNELLE REALISATIE
Door gebruikmaking van een staalskeletgevelsysteem wist bouwbedrijf Waal het studentencomplex geheel steigerloos te realiseren in slechts elf maanden tijd. Teamleider George van Scheijndel: “Nadat de betonconstructie gereed was, hebben we de uit Cortenstaal opgebouwde gevelbekleding aangebracht en konden we aansluitend beginnen met de afbouw van het gebouw. Dat alles verliep razendsnel.”

Conform het architectonisch ontwerp diende Waal, eveneens verantwoordelijk voor de engineering, een drietal specifieke staalconstructies met blinde verbindingen uit te voeren. Ook daarin slaagde de innovatieve bouwer met vlag en wimpel. “De verbindingen van de kantoortoren en de twee stalen trappenhuizen die aan de buitenzijde van beide gebouwen zijn gemonteerd, mochten absoluut niet zichtbaar zijn. Het enige deel dat níet aan het oog onttrokken hoefde te worden, was de trekstang in de kantoortoren.”

Een andere bijzonderheid die Van Scheijndel nader toelicht, betreft de betonconstructies van de centrale hallen van de twee gebouwdelen. “Hierin zijn ten behoeve van de bevoorrading rondom de afbouw en afmontage openingen gemaakt, zodat onze mensen gemakkelijk toegang hadden tot de verdiepingsvloeren. Deze openingen zijn later met metalstudwanden gedicht. Een oplossing die het gebouw in het geval van een eventuele toekomstige herindeling een stuk flexibeler heeft gemaakt.”


Tekst: Chris Elbers     Beeld: Mooi-DEES.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Betonprijs 2017 logoCO2 prestatieladder windmolen