Anhydritec anhydriet gietdekvloer gyvlon
01:57
29-03-2016

Dunner en lichter construeren met een anhydriet gietdekvloer

Al bijna dertig jaar wordt onder de merknaam Gyvlon® Gietvloer het anhydriet bindmiddel voor gietvloeren in Nederland én Europa geproduceerd. Een calciumsulfaat gietdekvloer is volgens Wuf Floor en Jeroen Gravemaker van Anhydritec de toekomstgerichte dekvloer, met meer waardetoevoeging dan een zand-/cementdekvloer. Beide heren merken echter dat in de markt de kennis en knowhow over dit type vloer verbeterd kan worden. Bovendien circuleren er talloze fabeltjes over gietdekvloeren, veroorzaakt door de strenge controles op de gietdekvloer én gebrek aan controle op de zand-/cementdekvloer. 

Een bouwproces is nog nooit zo aan verandering onderhevig geweest als de laatste jaren, begint Wuf Floor, Sales Manager bij Anhydritec. “De eisen en verwachte prestaties worden steeds hoger, het bouwtempo is de afgelopen jaren gestegen, de methodiek van bouwen is veranderd en het eventueel niet nakomen van of onduidelijkheid in afspraken zorgt voor stagnatie. We zijn een bouwproces dan ook steeds meer als een industrieel proces gaan beschouwen. Door kennis vroegtijdig te delen, kan iedereen zijn expertise laten gelden. Het zorgt voor een gezonde dynamiek om op een efficiënte wijze met het huidige bouwproces om te gaan. Een gietdekvloer past uitstekend in dat plaatje. Want, wat heeft de markt nodig? Alleen een dekvloer of een volwaardig systeem dat het interessant maakt voor het complete bouwproces én het verwachte eindresultaat?”

Ontzwavelingsgips
Gyvlon® Gietvloer staat voor hét merk als het gaat om gietdekvloeren, zegt Floor. “De merknaam Gyvlon blijft bestaan, maar is sinds 1 mei 2015 de productnaam van onze productenrange gietdekvloeren. De overkoepelende bedrijfsnaam is sindsdien Anhydritec. Anhydritec Nederland is onderdeel van de Europese bindmiddelfabrikant Anhydritec van onder meer anhydriet, de basis voor een gietdekvloer. Anhydriet ontstaat door het calcineren van ontzwavelingsgips, een restproduct van kolengestookte energiecentrales. Door het toepassen van een anhydriet gietdekvloer wordt een actieve bijdrage geleverd aan het milieubewust bouwen, want anhydriet is voor 98 procent vervaardigd door zinvol hergebruik van reststoffen en gerecycleerde materialen.”

Anhydritec anhydriet gietdekvloer gyvlon

Systeem
De kennis op het gebied van calciumsulfaat gietdekvloeren is volgens Technisch Adviseur Jeroen Gravemaker vooral bij architecten en voorschrijvende organisaties niet altijd aanwezig. “Een gietdekvloer moet je veel meer als een systeem van diverse onderdelen zien en ook op die manier benaderen, in tegenstelling tot een zand-/cementdekvloer die in de praktijk ‘gewoon’ achteraf wordt aangebracht. Met een gietdekvloer kun je onder andere dunner construeren en sneller grotere vloeroppervlakken realiseren. Hoe complexer het pakket van eisen en hoe groter het project, hoe interessanter het is om voor anhydriet te kiezen. Maar ook kleine projecten zijn prima uit te voeren met een gietdekvloer. Het is bovendien een fabeltje dat de dekvloer niet toepasbaar is in natte ruimten. Het is een kwestie van het dekvloersysteem op een juiste wijze construeren en de juiste lijmproducten op aftestemmen”, benadrukt Gravemaker.

Gegarandeerd eindresultaat
Aangezien sterkte, kwaliteit én bouwsnelheid steeds belangrijkere argumenten vormen in een bouwproces, is de keuze voor een gietdekvloer eigenlijk de meest logische, meent Floor. “Met een gietdekvloer heb je een bijna gegarandeerd eindresultaat. De mogelijkheden in systemen en sterkteklassen zijn groot. Een gietdekvloer is bij uitstek geschikt voor zwevende vloersystemen met of zonder vloerverwarming, door de hoge buigtreksterkte, de zelfverdichtende eigenschappen en de perfecte omhulling van leidingen.” Jeroen Gravemaker vult aan: “Zwevende dekvloeren zijn tot wel vijftig procent dunner uitvoerbaar. De snelle belastbaarheid (na 48 uur beloopbaar) bevordert de voortgang van het bouwproces. Ook voor renovatiedoeleinden kan een gietdekvloer interessant zijn. Zo zijn we in Amsterdam betrokken bij de renovatie van een monumentaal pand met houten draagconstructie. En de oorsprong van ons materiaal – gips – draagt tevens bij aan de brandwerendheid in de hoogste klasse.”

Tekst: Roel van Gils  | Beeld: Anhydritec

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

oblecontankstation texaco leidsche rijn utrecht