Platform over beton en staal in de bouw
Duurzaam beton in de praktijk

Duurzaam beton in de praktijk

Opleidingen en netwerkinitiatieven

De Betonvereniging ondersteunt en bevordert de beton(bouw)-sector in Nederland. Deze vereniging stimuleert ontwikkeling en kennisdeling, promoot ‘best practices’ en biedt educatie aan professionals binnen de sector.

Beursvloer tijdens Beton Event 2023.

Erik Vergeer, Programmamanager Opleidingen en Cursussen: “De uitdagingen in de betonsector zijn onmiskenbaar groot. Als meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld heeft beton een aanzienlijke milieu-impact. We moeten nog steeds meer bouwen, maar tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen, dus innovatieve, creatieve en duurzame oplossingen zijn essentieel. Hoe kunnen we samen deze ontwikkelingen vormgeven, om aan deze dubbele eis te voldoen? Onze opleidingen geven duidelijk antwoord op die vraag.”

Belang van kennis en netwerk

“CO2-uitstoot kunnen we op productniveau verminderen, maar ook op procesniveau”, gaat Vergeer verder. “Daarvoor heb je voldoende kennis nodig over die specifieke producten én hoe je dat dan kunt integreren in duurzame, economisch verantwoorde processen. Daarom hebben wij een serie aan cursussen rond duurzaamheid en circulariteit ontwikkeld. Het accent op duurzame betonproductie en -verwerking maakt ons anders dan andere aanbieders op dit vlak. Als een van de ondertekenaars van het Betonakkoord zien we het als onze verantwoordelijkheid om die kennis verder uit te dragen. En dat moet, want beton ligt onder een vergrootglas als het gaat over uitstoot. De productie van beton vraagt veel energie en ook de chemische processen zorgen voor CO2-uitstoot. De sector zoekt daar alternatieven voor, zoals andere betonsoorten en -mengsels zoals alkalisch geactiveerde bindmiddelsystemen.”

In het Beton Café wordt kennis uitgewisseld over actuele thema’s.

“De Betonvereniging organiseert regelmatig kennis- en netwerkevenementen waarbij leden kunnen netwerken met collega’s, leveranciers en andere professionals. Denk hierbij aan ons jaarlijks terugkerend ‘Beton Event’, voorheen de Betondag. Via onze Beton Cafés kunnen we vaker kennis delen, ideeën uitwisselen en uitdagingen en oplossingen binnen de sector bespreken. Daar komen we regelmatig medewerkers van IJB Groep tegen…” 

Bouwen op Duurzame Draagkracht®

IJB Groep levert een uitgebreid scala aan (beton)producten en diensten voor de realisatie van bouwfunderingen. Haar aanbod omvat onder andere bodemonderzoek, funderingsadvies en het leveren en installeren van funderingsbalken, prefab-heipalen, betonmortel en mortelschroefpalen. IJB Groep staat bekend om haar ‘Totaalconcept’, dat klanten een integrale oplossing biedt voor het gehele funderingsproces van constructies. De onderneming zet bovendien sterk in op duurzaamheid en streeft naar het integreren van duurzame praktijken in alle bedrijfsvoeringen, met als doelstelling om haar impact op mens en milieu te minimaliseren. Dit wordt mooi omschreven in haar missie en visie, gebaseerd op ‘Duurzame Draagkracht®’. IJB Groep werkt samen met verschillende partners en organisaties om haar doelen te bereiken en is ook al heel lang lid van de Betonvereniging.

Als vereniging heeft Betonvereniging ook ieder jaar een Algemene Leden Vergadering.

Femke Oosterman, HR Opleidingsmedewerker IJB Academie bij IJB Groep B.V.: “We zijn vooral heel blij met het interactieve karakter van de gevolgde cursussen. Het samenspel met collega’s en het sparren met professionals uit het vakgebied is een mooie en efficiënte methodiek om gezamenlijke belangen uit te denken en uit te werken, naast de theorie die behandeld is. Het voordeel is dat IJB Groep beschikt over een eigen IJB Academie-ruimte waarin alles in-company georganiseerd kan worden. Het traject met de Betonvereniging kon snel en grondig worden doorgesproken en werd vervolgens op korte termijn ingepland. Want voor ons is ‘Duurzame Draagkracht’ ook het ontwikkelen van onze medewerkers en het bieden van een fijne werkomgeving. Wij zijn heel tevreden!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details