Platform over beton en staal in de bouw
Duurzaamheid, beton en de energietransitie

Duurzaamheid, beton en de energietransitie

De energietransitie klinkt abstract maar komt eigenlijk heel dicht bij. Als voorbeeld dicht bij huis is misschien het dak dat voorzien is van zonnepanelen. Wat verder weg zijn wellicht de windturbines. Maar wat is de relatie tussen de energietransitie en het beton? Donderdag 12 november zal in het thema staan van die relatie. We zien dat aan de kant van de opwekking van energie beton een significante rol speelt, maar ook binnen de distributie van energie en aan de verbruikerskant.

De volgende onderwerpen komen tijdens het Beton Event aan bod op het gebied van de energietransitie:

De gevolgen van elektrificatie voor het wegennet

Als we massaal overstappen op elektrische auto’s, met hun zware accupakketten, zullen onze asfaltwegen sneller slijten en meer onderhoud nodig hebben. Beton heeft dan een groot voordeel. En omdat we het direct goed willen doen, brengen we in die nieuwe betonverharding meteen voorzieningen aan voor inductief laden en dynamische belijning. Jeroen de Vrieze van het Betonhuis vertelt hierover in zijn break-out sessie.

Funderingen voor windturbines

De windturbines; we kunnen er letterlijk niet meer omheen. Axel Jacobs vertelt over de laatste trends en uitdagingen. Op het Beton Event verzorgt Axel een break-out sessie over de toepassing van geavanceerde ontwerpmethodes en andere ontwikkelingen ter beperking van de milieu-impact van betonconstructies.

Multifunctionele daken

Het dak van onze gebouwen, wat doen we ermee? Wordt het een energiecentrale of wordt er straks ons voedsel verbouwd en kunnen we dichter bij huis gaan recreëren? Het Nationaal Dakenplan geeft uitleg.

Cement maken met elektriciteit

Als kers op de taart de cementfabriek van de toekomst; schoon, gebruikt elektriciteit als energiebron en heeft de mogelijkheid een groot deel van het afval te recyclen. Anja Buchwald zal hierover vertellen.

Hoe dragen we bij aan een betere wereld?

De sprekers houden een inspirerend betoog en laten zien hoe zij hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Wellicht zijn sommige stappen makkelijk te maken binnen jouw eigen werkveld. Sommige stappen hebben wellicht wat hulp en inspiratie van de sprekers nodig. Stel gerust jouw vragen, deel jouw kennis en doe mee!

Om je aan te melden, klik hier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details