Platform over beton en staal in de bouw
Duurzame betonfabriek: alles onder één dak

Duurzame betonfabriek: alles onder één dak

In een tijdsbestek van slechts 45 weken werd de nieuwe, 3,3 hectare grote productiefaciliteit van Bosch Beton gerealiseerd. De nieuwe faciliteit in Barneveld is de meest duurzame betonfabriek van Nederland en helemaal geënt op een duurzaam productieproces met alle processtappen onder één en hetzelfde (imposante) dak. Met dank aan een optimale samenwerking tussen alle ketenpartners, waaronder UBO Engineering voor de betoncentrale.

010-kopieren

In een tijdsbestek van slechts 45 weken werd de nieuwe, 3,3 hectare grote productiefaciliteit van Bosch Beton gerealiseerd.

 

Op een perceel van dertien hectare, direct langs de A1 gelegen, staat de nieuwe state-of-the-art fabriek van Bosch Beton. “Op onze oude locatie in Kootwijkerbroek konden we niet meer verder groeien”, begint Brechtje van den Beuken-van den Bosch. “Reden om uit te kijken naar de mogelijkheid voor nieuwbouw op een nieuwe locatie. Onze ambitie was om het hele productieproces zo schoon en duurzaam mogelijk in te richten met het oog op de (circulaire) toekomst.” Gerard van den Bosch vult aan: “Het hele pand is BREEAM ‘Outstanding’ gebouwd; daarnaast zijn ook vrijwel alle procesmachines nieuw en in eigen beheer ontwikkeld. Vanuit de oude locatie in Kootwijkerbroek hebben we enkel de bekistingen meegenomen.”

inbouw-centrale-002-kopieren

Inbouw centrale.

 

Energieneutraal

De procesinstallaties vormden het uitgangspunt voor het gebouwontwerp, vervolgt Gerard. “Deze zijn tot in detail uitgedacht en uitgetekend. Daaromheen is het gebouw zo ontworpen dat het op ‘eigen benen’ staat. Tijdens de bouwfase moesten beide bouwprocessen van het pand en de procesinstallaties heel nauw op elkaar afgestemd worden. Dat kan alleen met betrouwbare partners, die hun leverafspraken nakomen. De procesinstallaties zouden in theorie op termijn gedemonteerd kunnen worden, zodat de hal een tweede leven kan aannemen.” Brechtje: “Het past in onze duurzame filosofie die we ook als tweede generatie Van den Bosch nastreven, om zoveel als mogelijk energieneutraal te kunnen produceren. Het energieverbruik wordt gecompenseerd met ruim 18.000 zonnepanelen op het dak, maar ook het hemelwater dat op het dak valt, wordt gebruikt. Dit wordt opgevangen in een bassin van 2.100 m³, gefilterd en ingezet als proceswater.” Op termijn is de marktleider in keerwanden in staat om de productie van keerwanden zelfs 100% circulair uit te voeren.

naamloos-1-kopieren

Hart van de fabriek

Hart van de nieuwe betonfabriek vormt de betoncentrale. “Voor het ontwerp en de engineering van de nieuwe mengerij hebben we UBO Engineering ingeschakeld”, zegt Gerard. “We hadden al goede ervaringen met UBO op onze vorige locatie, als leverancier van de Haarup-menger. Op de nieuwe locatie is dezelfde menger geïnstalleerd. Het is de grootste menger die op de markt verkrijgbaar is. Daarnaast wist UBO ons te verrassen met een aantal innovatieve oplossingen in het proces, zoals de S-band. De transportband is in staat om grondstoffen verticaal te verwerken met een capaciteit van 300 ton/uur.” Brechtje vult aan: “UBO Engineering heeft ons in het voortraject meegenomen naar andere fabrikanten met nieuwe installaties, om de productinnovaties in werking te kunnen bekijken. Dat hielp ons enorm bij het maken van de juiste keuzes.”

“We werken graag met betrouwbare partners”, resumeert Gerard. “Uiteindelijk zijn gemak en leverbetrouwbaarheid minstens zo belangrijk als de prijs. Mede dankzij die betrouwbaarheid hebben wij onze bouwdeadlines kunnen behalen en bouwuitloop kunnen besparen. Recent heeft UBO Engineering de menger op de oude locatie gedemonteerd en aan de nieuwe centrale toegevoegd. We zijn nu weer in gesprek voor een volgende uitbreiding.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details