Platform over beton en staal in de bouw
Duurzame busremise is 100% demontabel 
De ruggengraat van de nieuwe busremise wordt gevormd door een staalconstructie gecombineerd met prefab betonvloeren.

Duurzame busremise is 100% demontabel 

Als één van de eerste MKB-aannemers in Nederland wist het familiebedrijf dit geïntegreerde bouwkundige én civieltechnische project via een Europese aanbesteding naar zich toe te trekken. Van der Ven geeft een extra dimensie aan de thema’s duurzaamheid en circulariteit.

De nieuwe busremise biedt straks plek aan circa 150 bussen van U-OV. De stalling krijgt een duurzame energievoorziening en bijpassende inrichting met kantoren, werkplaats, wasstraten en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf. G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf is verantwoordelijk voor het complete plaatje vanaf het ontwerp van het gebouw tot de realisatie ervan, inclusief de gebouwgebonden installaties en de inrichting van het buitenterrein. Voor de technische installaties van het gebouw heeft het aannemingsbedrijf een coördinatieverplichting richting opdrachtgever, de provincie Utrecht.

Van der Ven geeft een extra dimensie aan de thema’s duurzaamheid en circulariteit.

Optimale afstemming

“Om het project zo efficiënt mogelijk aan te vliegen, hebben we in een vroeg stadium een aantal partijen bij elkaar gebracht”, zegt directeur van het aannemingsbedrijf Huibert van der Ven jr. “Zo hebben we ons omringd met advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en Hoppenbrouwers Techniek voor de technische installaties. Een goede afstemming en voorbereiding vooraf heeft ervoor gezorgd dat we het thema duurzaamheid, een belangrijke pijler voor de provincie, op een gezonde manier in het ontwerp hebben kunnen meenemen. Zo is het ontwerp bijvoorbeeld afgestemd op de installaties. Met andere woorden, het gebouw is zodanig geconstrueerd dat de installaties zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. Daarnaast zijn we qua duurzaamheid en circulariteit nog een stap verder gegaan dan de aanvankelijke uitvraag. De constructieve kern en de buitenschil worden namelijk 100% demontabel uitgevoerd.”

In theorie zou je straks alle tastbare elementen in het buitenterrein kunnen demonteren, oppakken en elders hergebruiken.

Duurzaam hergebruik

De ruggengraat van de nieuwe busremise wordt gevormd door een staalconstructie gecombineerd met prefab betonvloeren. Van der Ven: “Anders dan gebruikelijk worden de verbindingen van de staalconstructie bewust beschermd en vrijgehouden, door de vloeren demontabel met de hoofddraagconstructie te verbinden. Dat zorgt ervoor dat hergebruik mogelijk blijft. De gevel is uitgevoerd met sandwichpanelen en is ook demontabel en herbruikbaar. We zijn zelfs zo ver gegaan, dat de kozijnen van het kantoor zijn afgestemd op de paneelbreedten van de sandwichelementen. Hierdoor hoefde zo min mogelijk aan de panelen gezaagd te worden en zijn ze maximaal herbruikbaar. In de gevel wordt bovendien hergebruikt hout verwerkt en de aluminium kozijnen bestaan uit gerecycled materiaal. Ook voor de inrichting van het buitenterrein is bewust gekozen voor materialen die functioneel en technisch voldoen, maar ook volledig circulair zijn. In theorie zou je alle tastbare elementen in het buitenterrein kunnen demonteren, oppakken en elders hergebruiken.”

Vlakbij P+R Westraven in Utrecht realiseert G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf in opdracht van de provincie Utrecht de nieuwe, duurzame busremise Westraven.

Belangrijk voor de provincie Utrecht is dat de nieuwe stalling méér wordt dan een functioneel gebouw. Het gebouw krijgt een duurzame inrichting. De werkplaats wordt slim ingericht, zodat de looproutes van chauffeurs en monteurs zo kort en efficiënt mogelijk zijn. Ook wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht en komen op het dak zonnepanelen. Dat laatste tevens met het oog op de nieuwe elektrische bussen van U-OV. De busremise zal in de zomer van 2021 in gebruik worden genomen.   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details