Platform over beton en staal in de bouw
Duurzame draagkracht
IJB hoofdkantoor in Lemmer.

Duurzame draagkracht

Duurzaamheid: iedereen praat erover, maar overgaan tot actie is (nog) niet iedereen gegeven. Gelukkig zijn er ook bedrijven zoals de IJB Groep in Lemmer, die écht stappen zetten. Sinds 2022 staat duurzaamheid nadrukkelijk op de agenda van deze betonspecialist en worden er onder de noemer ‘Duurzame Draagkracht®’ allerhande acties ondernomen. “En dat gaat veel verder dan alleen CO2-reductie. Het is slechts een onderdeel van onze missie en visie. We trekken het begrip duurzaamheid veel breder”, zegt een enthousiaste John Engelsman, algemeen directeur van de IJB Groep.

John Engelsman, algemeen directeur van de IJB Groep.

“Duurzaamheid op de agenda zetten, is iets wat al langer loopt, maar pas sinds enkele jaren zijn we écht stappen aan het zetten”, aldus Engelsman. “Dat begint met het vaststellen van een visie. Wat voor bedrijf wil je zijn? Na allerlei sessies met onze medewerkers is de insteek ‘Duurzame Draagkracht®’ als kapstok gekozen. Dat is wat we Nederland willen bieden en het is sindsdien het speerpunt van onze organisatie. We zijn een bedrijf dat draagkracht levert in allerlei vormen met producten als heipalen en funderingsbalken. Duurzame Draagkracht® heeft daarnaast ook te maken met de manier waarop je met je medewerkers omgaat, met de arbeidsveiligheid, met hoe ze op een fijne manier hun pensioenleeftijd kunnen bereiken, enz. Maar ook aandacht voor opleiding en ontwikkeling via onze IJB Academie is van belang, zodanig dat onze mensen op een prettige manier hun werk kunnen doen. Het is dus een breed begrip.”

Inpoldering voor meer opslagcapaciteit.

Andere denkwijze

Na het vaststellen van de visie zijn er doelstellingen bepaald. “We conformeren ons aan het Klimaatakkoord van Parijs en hebben in eerste instantie de route tot 2030 uitgestippeld”, legt Engelsman uit. “Onze denkwijze is dan ook radicaal veranderd. In plaats van uitsluitend sturen op volume, is nu de meest optimale (lees: duurzame) oplossing leidend. Dat betekent: alleen daar beton toepassen waar het echt niet anders kan. En dat is best een stap voor een bedrijf dat zich uitsluitend richt op betonproducten. Op basis van de route tot 2030 hebben we een aantal criteria vastgesteld, zoals 55% CO2-reductie in 2030, het toepassen van secundaire grondstoffen en tenminste 15% (maar liever meer) betongranulaat inzetten als grindvervanger.” De medewerkers van de IJB Groep worden nauw betrokken bij deze ambities. “Het thema duurzaamheid wordt weliswaar vanuit de directie opgelegd, maar het is iets wat je alleen samen kunt doen. Er worden dan ook volop ideeën geopperd waarmee we aan de slag gaan.”

Funderingsbalken.

Toekomstlab

Om al die nieuwe ontwikkelingen een goede plek te geven in de organisatie, heeft de IJB Groep het Toekomstlab opgericht. “In dit lab geven we een aantal medewerkers, die vanuit hun motivatie duurzaam bezig willen zijn, de tijd en ruimte om nieuwe en creatieve oplossingen te bedenken. Het lab draait nu anderhalf jaar en heeft al ontzettend veel nieuwe ideeën opgeleverd”, vertelt Engelsman. “Het blijkt dat als je dieper in de materie duikt, de beoogde doelstellingen prima te halen zijn. Met die creatieve ideeën vanuit het lab gaat vervolgens een breder projectteam aan de slag om uiteindelijk de vertaalslag te maken naar productieniveau. En zo is bijvoorbeeld onze ECO-paal® ontstaan.”

De ECO-paal®.

ECO-paal®

“De ECO-paal® past perfect in onze filosofie van CO2-reductie, grondstoffen besparen en alleen daar beton toepassen waar het niet anders kan”, zegt Engelsman. “We hebben de heipaal als product opnieuw bekeken. Tot nu toe werden heipalen altijd massief geproduceerd, maar het middelste gedeelte heeft eigenlijk geen functie, daar mag ook lucht zitten. En zo geschiedde. Na een intensief voorbereidings- en testtraject is de ECO-paal® begin dit jaar in productie genomen en inmiddels succesvol toegepast bij een woningbouwproject in Lent.” Bij de productie van de ECO-paal® is 30% minder materiaal nodig, goed voor een CO2-reductie van 25% per heipaal. De paal is door de holte in het midden lichter, waardoor minder vrachtwagens meer heipalen tegelijkertijd kunnen vervoeren. Ook dat is een gunstig bijeffect.

Een andere ontwikkeling die volgens Engelsman veel sneller is geïntroduceerd dan gedacht, is het toepassen van 20% betongranulaat als grindvervanger in funderingsbalken. “Daarmee gaan we nu al verder dan onze ambitie zoals gesteld voor 2030. Het is daarbij van belang dat we het granulaat in constante kwaliteit en in een constante stroom binnenkrijgen aan onze kade, maar die logistieke puzzel hebben we al gelegd. Momenteel zijn we bezig met het uitbreiden van onze opslagcapaciteit met ruim 3.000 m2, want voor het verduurzamen van onze producten zijn veel meer soorten grondstoffen en toeslagstoffen nodig. Het is niet meer alleen zand, grind, cement en een beetje water.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?