Platform over beton en staal in de bouw
Duurzame montagesystemen voor PV-panelen
Profielen voor Van der Valk Solar Systems, gemaakt van XCarb® staal van ArcelorMittal, tot bandstaal gemaakt bij KS Servic Center en tot halffabricaat verwerkt door KS Systems.

Duurzame montagesystemen voor PV-panelen

Samenwerking in de keten

De staalindustrie is als sector verantwoordelijk voor zo’n 9% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Dat impliceert ook dat hier veel winst valt te boeken als het gaat om het verduurzamen van de maatschappij. KS Service Center en zusterbedrijf KS Systems zijn twee staalverwerkende bedrijven die toegewijd zijn in het aanjagen van de verduurzaming in de sector. Dat heeft geleid tot een ketensamenwerking met staalproducent ArcelorMittal en Van der Valk Solar Systems om duurzaam geproduceerde ballast- en dakdragers voor zonnepanelen op de markt te brengen. Van staalfabriek, via transport tot fabricage en montage hebben deze ketenpartners door hun nauwe samenwerking hun CO2-uitstoot omlaag gebracht.

Samenwerking in beeld. V.l.n.r. Corné Rottier (Managing Director KS Service Center), Gregory Rombaut (Sales and Marketing Manager KS Service Center), Paul van der Meer (Valk Solar Systems), Milou van der Ven (Digital Marketeer Van der Valk Solar Systems), Erik den Hoedt (Accountmanager ArcelorMittal), Mathieu Suijkerbuijk (Project Manager KS Sytems) en Koos Vlak (Export Director KS Systems).

“Dit is nog maar het begin”, vertelt Gregory Rombaut, Sales en Marketingmanager voor KS Service Center uit Moerdijk. “Met meer van dit soort ketensamenwerkingen willen we steeds meer artikelen van duurzaam staal op de markt brengen. We zien dat Environmental Product Declarations – de milieuproductverklaringen (EPD’s) die de milieu-impact van een product gedurende zijn volledige levenscyclus weergeven – steeds belangrijker worden in de uitvraag van marktpartijen. Daarnaast is duurzaam geproduceerd staal een belangrijk marketinginstrument aan het worden. Wij lopen daar alvast op vooruit door dit met de keten aan te pakken en door elkaar te stimuleren om processen en producten te verduurzamen.” 

XCarb®

Dat begint bij de factor met de grootste milieu-impact: de staalproductie. Rombaut: “Onze ketenpartner ArcelorMittal levert sinds 2022 duurzame staalsoorten onder de naam XCarb®. De standaardversie is staal met de EPD van gewoon staal dat DNV-gecertificeerd is omdat CO2-besparende maatregelen zijn genomen in het hele productieproces. Hiermee willen we met KS Service Center, KS Systems en Van der Valk Solar Systems een CO2-reductie op bedrijfsniveau van 82,2% bewerkstelligen.”

Gregory Rombauts van KS Services met het DNV-certificaat voor het leveren van 344 ton XCarb® Green Steel, waarmee ArcelorMittal 726 ton CO2 heeft bespaard.

Bandstaal

De ketensamenwerking loopt van ArcelorMittal, via KS Service Center en KS Systems naar Van der Valk Solar Systems, dat XCarb® staal gebruikt voor ballast- en dakdragers van zonnepanelen. Rombaut: “KS Service Center is een staalverwerkend bedrijf dat coils afneemt van de producent en er platen en bandstaal van maakt in breedtes van 25 tot 1.585 mm breed. Wij leveren verzinkt bandstaal aan KS Systems, dat dit verwerkt tot profielen op maat. Dit zijn in feite kant-en-klare onderdelen waarmee Van der Valk Solar Systems haar PV-systemen bouwt. Je kunt daar ook het lichtere aluminium voor gebruiken, maar verzinkt staal is goedkoper en duurzamer.” 

Voorbeeld

KS Industries, de groep bedrijven waar KS Service Center deel vanuit maakt, heeft grote ambities op het vlak van duurzaamheid. Rombaut: “De staalindustrie moet haar CO2-footprint drastisch verlagen, de sector is het aan de wereld verplicht om een bijdrage te leveren aan een gezonder klimaat. Wij zetten daarom volop in op de verkoop van groen staal dat niet alleen gecertificeerd is, maar dat als product ook echt duurzaam is gemaakt. Daarmee willen we ook onze klanten helpen om CO2 te besparen en waar mogelijk volledig CO2-vrij te worden. Want het is op dit moment nu eenmaal nog iets duurder. Toch gaan er steeds meer bedrijven over de streep, want het draait niet enkel om de kosten. Aanbestedingen worden tegenwoordig vaak gewonnen, juist vanwege het feit dat er – onder meer – met duurzaam staal wordt gewerkt. Op beurzen die ik recentelijk bezocht, was vergroening overal wat de klok sloeg. Men ziet toch in toenemende mate aankomen dat je met slechte EPD-scores straks buiten de markt valt. Bovendien zijn de importheffingen op vervuilend gemaakt staal al hoog. Van de Valk Solar Systems, een bedrijf waar we al geruime tijd mee samenwerken, heeft dit al lang begrepen. We zijn in elk geval erg blij met onze ketensamenwerking en hopen dat die als voorbeeld mag dienen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details