Platform over beton en staal in de bouw
Duurzame uitvalsbasis voor Utrechts OV
Op foto vlnr: Huibert van der Ven, aannemer Van der Ven bv, Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht, Lot van Hooijdonk wethouder gemeente Utrecht, Ellie Eggengoor, wethouder gemeente Nieuwegein, en Gerrit Spijksma, directeur Qbuzz (U-OV).

Duurzame uitvalsbasis voor Utrechts OV

Op zaterdag 10 juli is de nieuwe busremise Westraven van het Utrechtse U-OV in gebruik genomen. De provincie heeft de lat voor zichzelf én voor Aannemingsbedrijf G. van der Ven BV. behoorlijk hoog gelegd met de uitvraag om de meest groene busstalling van Nederland en misschien wel heel Europa te realiseren. Maar dat alles ging natuurlijk niet vanzelf. Een terugblik met een trotse gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht.

De provincie Utrecht heeft de ambitie uitgesproken om in 2028 100% schoon busvervoer te realiseren. “Dat wil zeggen volledig elektrisch of op waterstof”, legt Schaddelee uit. “Daarmee zijn we straks de eerste provincie in Nederland.” 

Die torenhoge ambitie heeft volgens de gedeputeerde te maken met het hoog stedelijke gebied in de provincie. “We streven naar een gezonde verstedelijking en een duurzame mobiliteitstransitie met een 100% schoon wagenpark. Het bouwen van een nieuwe busremise was dan ook cruciaal om die ambities waar te kunnen maken. Bovendien maakt de verouderde stalling aan de Europalaan plaats voor woningbouw. Een win-win.”

Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht.

Creativiteit bij aannemer

De provincie Utrecht heeft de OV-locatie in eigen beheer gebouwd. “Het was een strategische keuze”, zegt Schaddelee. “Op deze manier bieden we een gelijk speelveld voor de vervoerders op het moment dat de aanbesteding voor een nieuwe concessieperiode van start gaat en zorgen we tevens voor de continuïteit van het OV op de lange termijn.” 

De nieuwe busremise is dan ook een state-of-the-art gebouw. “We hebben de lat heel hoog gelegd met de uitvraag om een circulair gebouw te realiseren. Maar ja, hoe ga je dat in een bestek ‘gieten’? Dat is bijna niet te doen. We hebben veel ruimte gegeven aan aannemer Van der Ven om daar creatief mee om te gaan. Daardoor hebben we gezamenlijk – als provincie en aannemer – tussen het slaan van de eerste paal en de opening, een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Lopende het project is er veel geschakeld en geoptimaliseerd. Dat gaf de aannemer veel energie. Mooi om te zien.”

De provincie Utrecht heeft de ambitie uitgesproken om in 2028 100% schoon busvervoer te realiseren.

Gerecyclede materialen 

Bij de realisatie van het nieuwe gebouw, dat een stalling, werkplaats en kantoor verenigt onder één dak, is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen die zijn hergebruikt of in de toekomst makkelijk opnieuw kunnen worden gebruikt. “Zo bestaan de aluminium kozijnen uit gerecycled materiaal en is er gerecycled hout gebruikt voor het dak”, vertelt Schaddelee enthousiast. “Dat laatste is op diverse plekken ook zichtbaar gemaakt en zorgt voor een retro-achtige uitstraling. Daarnaast is voorzien in een groen sedumdak en zijn er talloze insectenhotels en broedkasten geplaatst op het terrein. Zonnepanelen op het dak staan in voor de energievoorziening van zowel het pand als het opladen van de elektrische bussen.” 

Met de nieuwe remise maakt de provincie een enorme OV-schaalsprong in de regio. “Op het terrein Westraven is ruimte voor het stallen van in totaal 160 bussen. Daarbij kunnen we nog eens gebruikmaken van de extra capaciteit bij de nieuwe tramremise aan de overkant, waar plaats is voor nog eens 50 elektrische bussen. Met recht een mijlpaal op weg naar een 100% schoon busvervoer.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details