Platform over beton en staal in de bouw
Echte veiligheid vraagt om maatwerkregels
De trainingen zorgen voor een continue staat van awareness.

Echte veiligheid vraagt om maatwerkregels

Het naleven van de overheidsregels alleen is niet genoeg, weet Franco Verberkt, manager productinnovatie & training bij BHV.NL uit ervaring. Een veilige bouwplaats vereist een maatwerkaanpak met regelmatige trainingen en oefeningen.

De overheidsregels op het gebied van veiligheid zorgen voor een basis, maar blijken in de praktijk onvoldoende veiligheid op de werkvloer te garanderen. “Echte veiligheid creëer je niet door BHV’ers, ploegleiders en preventiemedewerkers te verplichten om de overheidsregels na te leven. Het vereist professioneel risicodenken”, vertelt Verberkt. Met risicoanalyses, modulaire veiligheidstrainingen en oefeningen biedt BHV.NL bedrijven ondersteuning bij de praktische invulling van een optimaal veiligheidsbeleid.

Tijdens de maatwerktrainingen worden ongevallen levensecht nagebootst.

Risicodenken

Deze praktische invulling begint met denken vanuit een ander perspectief, namelijk risicodenken. De veiligheidsexperts van BHV.NL onderzoeken eerst waar zich binnen het bedrijf risico’s voordoen. Waar zitten de gevarenhoeken? Zodra deze in kaart zijn gebracht, maken zij een plan om de organisatie zo goed mogelijk op deze risico’s voor te bereiden. Vervolgens trainen zij de medewerkers om zo veilig mogelijk met de risicovolle situaties om te gaan.

Modulaire trainingen

De modulaire veiligheidstrainingen vormen een belangrijk onderdeel van het veiligheidsbeleid waarbij BHV.NL bedrijven begeleidt. BHV.NL heeft op dit gebied veel ervaring opgedaan in uiteenlopende branches. Deze kennis vult zij aan met de informatie die uit de specifieke bedrijfsanalyse is voortgekomen, waardoor zij de modulaire, interactieve trainingen kan ontwikkelen die zijn afgestemd op dat ene, specifieke bedrijf. De trainingen vinden bij voorkeur plaats op de werkvloer. Lukt dat niet, dan worden ze gegeven in de trainingsruimtes van BHV.NL, waar de werksituaties zo goed mogelijk worden nagebootst. Tijdens de trainingen toetsen de professionele trainers per onderdeel of de deelnemers de benodigde competenties beheersen en het BHV-certificaat kan worden verstrekt.

De interactieve trainingen vinden bij voorkeur plaats in het bedrijf zelf.

Verankering in het beleid

Om kennis en vaardigheden te behouden, worden de BHV-trainingen vervolgd door oefeningen. Zo wordt de stof enerzijds herhaald, anderzijds ontdekken de deelnemers of zij in een crisissituatie kunnen samenwerken. Verberkt: “De oefeningen worden aangekondigd, semi-aangekondigd of vinden totaal onverwacht plaats in samenwerking met externe hulpdiensten zoals ambulances, brandweer en politie. Zo ontstaat een continu proces. Door het totale proces te verankeren in het veiligheidsbeleid groeit de veiligheid binnen de betreffende organisatie.”

Awareness

De maatwerkaanpak, trainingen en oefeningen van BHV.NL voorzien bedrijven van een doordacht veiligheidsbeleid. En BHV.NL zou BHV.NL niet zijn, als zij niet ook een methodiek had bedacht om dit beleid voortdurend onder de aandacht te brengen. Met veiligheidsgames, waaraan iedere medewerker in teamverband kan deelnemen op zijn smartphone, ontstaat de continue staat van awareness. Ook op het gebied van VCA heeft zij iets bedacht. Zo kunnen deelnemers snel en in hun eigen tijd de theorie doornemen in quizvorm en vervolgens op locatie het examen afleggen.

“Bedrijven bepalen zelf hoe ver hun veiligheids-ambitie gaat. Passen zij het veiligheidsbeleid enkel toe binnen het BHV-team? Of gaan zij voor het veiligheidsbewustzijn binnen de gehele organisatie? BHV.NL regelt de toolboxes waarmee zij hun ambitie kunnen waarmaken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?