Op 13 juni, 2019 zal Ecocem Benelux haar nieuwe export silo officieel in gebruik nemen, alsmede aandacht schenken aan verdubbeling van de opslagcapaciteit en de nieuwe mogelijkheid voor directe scheepsbelading.
De productielocatie in Moerdijk was de eerste die de Ecocem Group opende in 2002. Sindsdien is de productiefaciliteit voor gemalen gegranuleerde hoogovenslak (GGBS) uitgebreid, gemoderniseerd en is de productiecapaciteit verhoogd naar ca. 650kT per jaar.
Ecocem Benelux is onderdeel van het Ierse Ecocem Materials, Europa’s grootste onafhankelijke producent van cement met een lage CO2-footprint.
Ecocem Gemalen Gegranuleerde Hoogovenslak (GGBS) is een bindmiddel met een lage CO2 impact, en wordt gemaakt van een bijproduct uit de staalindustrie. Ecocem GGBS heeft een carbon footprint welke ca. 90% lager is dan traditioneel cement.
Ecocem Benelux levert GGBS in bulk op de Benelux markt – beide mortel en precast – en stelt zo hun klanten in de positie Ecocem GGBS te gebruiken als vervanging voor traditioneel cement (vervanging tot 80%). De fabriek exporteert ook naar de Zweedse markt, de opening van de nieuwe export silo, alsmede de verhoging van de capaciteit, versterkt de inspanningen van de Ecocem Group in deze regio.
Als onderdeel van dit evenement, schenkt Ecocem Benelux ook aandacht aan de verdubbeling van de productiecapaciteit, verdere uitbreiding van het opslagterrein voor grondstof en de ingebruikname van de faciliteit direct schepen te kunnen beladen.
De nieuwe silo in Moerdijk is direct aan het water gebouwd en steunt op 65 betonnen palen die reiken tot 50 mtr. diepte. Het system functioneert vanuit het middelpunt van de bulksilo, via een schroefsysteem en een bakkenband wordt het materiaal in de 150 m3 dag-silo getransporteerd.
Zowel trucks als schepen kunnen beide direct vanuit de silo beladen worden: trucks via de weegbrug onder de dag-silo en schepen via een pneumatische leiding met een max. capaciteit van 250 ton per uur.
Ecocem Benelux heeft bijgedragen aan de bouw van enkele prestigieuze bouwprojecten in Nederland; zoals het nieuwe NHow RAI hotel in Amsterdam, (grootste nieuwbouw hotel in de Benelux), de Maastoren in Rotterdam, (hoogste kantoorgebouw in de Benelux). Ook het Montevideo kantorencomplex in Rotterdam en de Deurgangsluis in Antwerpen (‘s werelds grootste sluis) behoren tot de referenties.